7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăPoliticăDesființarea SIIJ. Circ fără pâine în Parlament

Desființarea SIIJ. Circ fără pâine în Parlament

Csoma Botond, deputat UDMR, spune că Uniunea a avut o altă propunere, aceea ca dosarele de la SIIJ să meargă la Parchetul General, iar amendamentul de miercuri, din Cameră, nu este propus de UDMR.

„Noi am agreat în decembrie și noi am spus că suntem de acord cu desființarea SIIJ. A venit un proiect de lege de la Guvern și au fost diferite discuții în Parlament. Nu este adevărat – acest amendament nu a fost propus de UDMR, ci chiar de către ministrul Justiției, Stelian Ion. Noi am avut o altă propunere – ca dosarele de la SIIJ să meargă la Parchetul General. Noi am acceptat acest amendament depus de USR cu inimă grea”, a spus deputatul Csoma Botond, care admite că pot exista elemente de neconstituționalitate în proiect.

La rândul său, Laura Vicol, de profesie avocat, deputat PSD, spune că PNL și USR vrea să ducă la capăt acest „plan, cu orice costuri”, în vreme ce independența magistraților „nu se dă și se ia de către politic”.

PSD acuză USR și PNL că vrea să ducă la capăt acest demers cu orice preț

„Suntem aici pentru că useriștii și peneliștii vor să își ducă acest plan la capăt cu orice costuri. Desființarea SIIJ este ceea ce visează noaptea, mănâncă dimineața, la prânz și seara. Dar nu despre desființarea SIIJ este vorba aici, ci despre independența magistraților. Useriștii și peneliștii cred că independența magistraților să dă și se ia de către politic”, spune Laura Vicol.

Ministrul Justiției Stelian Ion a spus că SIIJ s-a născut cu o foarte multă emoție și la fel se va și desființa, pentru că este „un episod rușinos al justiției”.

„S-a demonstrat că secția a fost un instrument și a fost și ineficientă. Ideea că această garanție propusă ar fi venit de la noi este una falsă. Eu am înlăturat acele garanții solicitate de CSM. Nu aș vrea să lăsați impresia că suferiți foarte mult față de această situație, pentru că am avut de ales între mai multe rele. Ideea că și-ar fi dorit cineva din USR o asemenea garanție o resping. Haideți să ne asumăm împreună o soluție. (…) Din urmă vine un pachet legislativ foarte bine alcătuit care vizează toate aspectele și toate garanțiile pentru independența magistraților și pentru posibilitatea ca cei care săvârșesc fapte de corupție să răspundă. Justiția nu începe și nici nu se termină cu SIIJ, care este un episod rușinos al Justiției românești”, a spus ministrul Ion.

Guvernul a aprobtat în şedinţa de din 18 martie proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a spus că se va prezenta la şedinţele Comisiilor juridice ale Parlamentului şi va aduce argumente, astfel încât legea să fie adoptată. Proiectul trebuie votat în Parlament, unde coaliţia de guvernare deţine majoritatea parlamentară. CSM nu a fost de acord cu propunerea Guvernului de desfiinţare a Secţiei. Conform unui comunicat al CSM, proiectul ar duce la modificarea de competenţe în efectuarea urmării penale în cazul magistraţilor, iar soluţia normativă propusă nu este însoţită de instituirea unor garanţii pentru păstrarea independenţei justiţiei.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă