Foto: Inquam Photos / George Călin

Deputatul George Simion, liderul AUR, a fost oprit să intre în Republica Moldova

George Simion, deputat în Parlamentul României și copreședinte al partidului AUR, a fost oprit de polițiștii de frontieră ai Republicii Moldova să intre pe teritoriul acestei țări.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 16.03.2021 - 09:04

În calitate de parlamentar, George Simion deține din partea statului român un pașaport diplomatic, acesta acordându-i de exemplu dreptul de a călători fără vize și de a nu i se controla bagajele atunci când intră în altă țară.

Pașaportul diplomatic nu exclude însă dreptul unei țări de a refuza intrarea unui cetățean străin pe teritoriul ei. Drept urmare, Simion a fost oprit, duminică, să intre în Basarabia, unde dorea să participe la ceremoniile legate de decesul scriitorului Nicolae Dabija.

George Simion nu a primit accept de intrare în Republica Moldova întrucât a fost declarat, de cinci ori, persoană indezirabilă pe teritoriul acestei țări, întrucât făcea propagandă în favoarea unirii cu România. Ultima interdicție i-a fost aplicată în anul 2018 și are valabilitate cinci ani, adică până în anul 2023.

Simion a ieșit din România pe la Albița și a fost oprit la vama Leușeni, de la intrarea în Republica Moldova. Într-un comunicat difuzat de partidul AUR, deputatul cere intervenția autorităților de la București și Chișinău și insistă: “Am tot dreptul să trec Prutul în calitate de parlamentar al României".

„Dacă trebuie, stau până în 2023 aici, ca să mi se permită accesul în Republica Moldova. Cer asistență diplomatică, aștept ca autoritățile de la Chișinău, Președinția și Ministerul de Externe să clarifice această situație”

George Simion,

Deputat

Simion știa că autoritățile de la Chișinău i-au impus mai multe interdicții de a intra în Republica Moldova, dintre care ultima expiră peste doi ani, întrucât cererea lui de ridicare a interdicției abia îi fusese respinsă. Totuși, George Simion s-a prezentat la frontieră, poate doar cu scopul de a-și face imagine.

“Ultima solicitare cu privire la suspendarea deciziei din 1 octombrie 2018 a fost înaintată de avocatul domnului Simion pe 17 februarie 2021, aceasta fiind respinsă. Următoarea ședință este preconizată pentru 7 aprilie 2021”

Maia Sandu,

Președintele Republicii Moldova

Chiar Președinția de la Chișinău a fost nevoită să reacționeze pentru a lămuri incidentul creat de tentativa deputatului Simion de a efectua o vizită nedorită.

George Simion, în prezent copreședinte al partidului AUR, a primit prima interdicție de acces în Republica Moldova în martie 2009, pe motiv că ar fi încălcat ordinea publică din această țară. La acel moment, la Chișinău era șef de stat filorusul Vladimir Voronin, ceea ce i-a permis lui Simion să se remarce drept patriot român unionist.

În decembrie 2014, lui George Simion i s-a blocat din nou accesul în Republica Moldova, fiind dat jos din autocarul ce urma să ajungă la Chișinău. La acel moment, Simion era liderul grupului unionist “Acțiunea 2012”.

În mai 2015, chiar înaintea unui protest care se pregătea la Chișinău, Simion a fost din nou declarat persoană indezirabilă, pe termen de cinci ani, invocându-se rațiuni legate de securitatea națională a Republicii Moldova. Totuși, doar după câteva luni, în septembrie 2015, decizia de expulzare a lui Simion a fost suspendată în instanță, iar în februarie 2016 a fost anulată.

Cea mai recentă sancțiune i-a fost aplicată lui George Simion de autoritățile de la Chișinău în anul 2018 și este valabilă până în anul 2023. În 2018, George Simion a fost acuzat că a avut un comportament agresiv la punctul de control vamal și s-au invocat, din nou, rațiuni legate de securitatea națională a Republicii Moldova. Evident, obținerea calității de deputat în Parlamentul României, la finalul anului 2020, nu a anulat sancțiunea decisă de autoritățile Republicii Moldova împotriva lui Simion.

Modalitatea legală de anulare a interdicției de intrare în Republica Moldova este o sentință judecătorească în acest sens, emisă la Chișinău, i-a transmis lui George Simion chiar Președinția Republicii Moldova.

Comentarii