0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăPoliticăDeputații decid dacă dau magistraților „superimunități”

Deputații decid dacă dau magistraților „superimunități”

Deputații se întrunesc miercuri în plen pentru a discuta desființarea SIIJ. Odată cu desființarea Secției, în proiectul de lege au fost cerute însă și imunități pentru magistrați care au stârnit o adevărată revoltă. Societatea civilă s-a pronunțat împotriva acestora, iar Declic a pornit o campanie prin care le cere aleșilor să nu voteze această lege. Foarte interesant este că nici măcar asociațiile profesionale ale magistraților nu susțin aceste amendamente.

Desființarea SIIJ a fost una dintre ideile asumate în programul de guvernare al USR PLUS și una dintre condițiile pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru România. În condițiile în care ministrul justiției, Stelian Ion, și partidul din care face parte au decis să impună desființarea Secției, UDMR a adus amendamentele acuzate că oferă „superimunitate” magistraților. Acestea au fost votate de Comisia Juridică a Camerei Deputaților în cadrul dezbaterilor pe proiectul de lege privind desființarea SIIJ.

„Obiectivul este ca Secţia specială să devină istorie. E un compromis. MCV va fi ridicat doar îndeplinind această condiţie. Această măsură, acest compromis care se regăseşte în momentul de faţă, vom vedea cum va funcţiona şi, în funcţie de asta, putem să discutăm şi în viitor asupra lui. Eu cred că CSM primeşte şi responsabilitate prin această decizie şi din această perspectivă spun că e un compromis care e mai mic decât necesitatea majoră de desfiinţare a Secţiei speciale”, a declarat vicepremierul Dan Barna, întrebat în legătură cu amendamentele respective.

 „Nu este o superimunitate, este un aviz al unei secţii în funcţie de magistratul respectiv care ţine de trimiterea în judecată”, a adăugat Barna.

 

Magistrații cer să nu fie votat proiectul

Surprinzător este însă că nici magistrații nu doresc aprobarea acestui proiect. Peste 1000 de judecători și procurori au semnat un memoriu inițiat de Asociația Forumul Judecătorilor prin care se declară împotriva „superimunităților”. Un procent semnificativ, ținând cont că în România sunt aproximativ 5 mii de magistrați.

Magistrații arată că susțin desființarea Secției Speciale dar nu și modificările operate în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, care „pot sabota lupta anticorupție în egală măsură ca existența Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție”. Semnatarii memoriului îi solicită preşedintelui Camerei Deputaţilor să sesizeze urgent Comisia de la Veneţia și GRECO cu privire la acest proiect legislativ.

„Așa-numitele <<garanții>> care însoțesc proiectul legii de desființare a SIIJ, conform raportului adoptat de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, sunt inacceptabile într-un stat de drept. Condiționarea trimiterii în judecată a judecătorilor şi a procurorilor, pentru săvârșirea anumitor infracţiuni, în special cele de corupție, de încuviinţarea Consiliului Superior al Magistraturii, constituie un <<filtru>> neconstituţional și scade încrederea publică în actul de justiție, deoarece riscă să fie percepută ca o <<garanţie a impunităţii>> magistraţilor suspectați de corupție sau ca o <<superimunitate>>”, se arată într-un comunicat al Asociației Forumul Judecătorilor.

Potrivit acestora, crearea unui corp de magistrați incoruptibili, onești și profesioniști exclude acordarea unor astfel de imunități de care niciun cetățean obișnuit nu se <<bucură>>, iar conform art. 16 alin. (1) și (2) din Constituția României, <<cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări. Nimeni nu este mai presus de lege>>, magistraţii neputând fi situaţi deasupra cetățenilor obișnuiți. „Mai mult, în acest fel se deschide calea spre crearea de privilegii și pentru alte categorii sociale”, mai arată AFJ.

Încuviinţarea prealabilă din partea unui organ administrativ este incompatibilă cu valorile statului de drept, deoarece reprezintă un privilegiu inadmisibil şi un filtru pentru ca magistrații să nu poată fi anchetați penal, ceea ce va asigura impunitate, fapt de neconceput în societăți democratice stabile. De asemenea, această încuviinţare este contrară principiului independenţei justiţiei, deoarece justiţia este înfăptuită doar de instanţele de judecată, nu şi de CSM, care este un organ administrativ şi are rolul de instanţă de judecată doar în domeniul răspunderii disciplinare.

Asociația cere parlamentarilor de bună credință să nu voteze proiectul de lege în forma adoptată de Comisia juridică, de disciplină și imunități din Camera Deputaților. Ei susțin însă obiectivul declarat al proiectului de lege, respectiv desființarea SIIJ. 

Superimunitatea

Potrivit amendamentelor votate, judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestați la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, judecătorii şi procurorii pot fi trimiși în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

În caz de infracțiune flagrantă, judecătorii și procurorii pot fi reținuți și supuși percheziției potrivit legii, Secția pentru judecători sau, după caz, Secția pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reținerea sau percheziția.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă