21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăPoliticăDacă România forța un vot pentru Schengen, ar fi primit un nou...

Dacă România forța un vot pentru Schengen, ar fi primit un nou veto, recunoaște premierul Ciolacu

Dacă România ar fi insistat să se organizeze un nou vot în Consiliul JAI, candidatura noastră pentru Schengen ar fi fost, din nou, blocată prin veto, este de părere premierul Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului a explicat, în acest mod, neincluderea subiectului extinderii Schengen pe agenda celui mai recent Consiliu JAI, care s-a desfășurat în perioada 4 – 5 decembrie 2023 la Bruxelles. Premierul Ciolacu estimează că Olanda s-ar fi opus candidaturii Bulgariei, iar Austria s-ar fi opus candidaturii României.

„Nu puteam fi pe ordinea de zi decât dacă doream să forțăm un vot pe care l-am fi cunoscut dinainte, nu neapărat votul Austriei împotriva României. Am fi cunoscut foarte clar votul Olandei împotriva Bulgariei. Procedura în Olanda este mai complicată decât în România. Trebuie un vot prin Parlament. Deci se merge cu mandat din partea Parlamentului pentru a vota într-un Consiliu European”, a declarat premierul Ciolacu.

La reniunile JAI, țările sunt reprezentate de miniștrii Justiției și de miniștrii Afacerilor Interne. Subiectul Schengen se discută între miniștrii de Interne, aceștia fiind și cei care votează. Dar voturile miniștrilor de Interne sunt decise de guvernele din care aceștia fac parte și, eventual, de mandatul acordat de Parlamentele acelor țări.

Premierul Ciolacu a susținut că România ar avea șanse să fie primită în Schengen dacă se va organiza o reuniune extraordinară a Consiliului JAI.

„Sunt șanse și am avut discuții și în Spania, am avut discuții și în Germania, și cu președinta Comisiei, am avut discuții și cu președintele României, fiindcă ne-am coordonat în acest context. Am avut de dimineață discuții cu domnul ministru de Interne, Cătălin Predoiu. Singura soluție în acest moment este să așteptăm reacția Olandei și ea va veni cât de curând. Știți că am avut discuții și cu domnul Frans Timmermans în ceea ce privește Bulgaria și convocarea unui Consiliu European extraordinar, a unui JAI extraordinar cu această temă”, a explicat premierul României.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă