17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăCum se fac jocurile pentru remanierea guvernamentală

Cum se fac jocurile pentru remanierea guvernamentală

Președintele PSD Liviu Dragnea pregătește lista schimbărilor din Guvern, cu o săptămână înainte de remanierea guvernamentală programată după referendumul privind familia tradițională. Unul dintre cei care ar putea fi remaniați este vicepremierul Paul Stănescu, care deține portofoliul Ministerului Dezvoltării Regionale, afirmă surse din PSD. Stănescu s-a numărat printre liderii care au inițiat demersul eșuat privind demiterea lui Liviu Dragnea din fruntea PSD. Ministerul Dezvoltării derulează proiecte în valoare de miliarde de lei adresate comunităților locale. Practic, Liviu Dragnea nu își permite să lase acest post în mâna lui Stănescu, de teamă că vicepremierul va încerca să folosească fondurile guvernamentale pentru a schimba opțiunile liderilor locali ai PSD. Dintre cei opt lideri care au votat împotriva lui Dragnea, Stănescu este singurul care deține o funcție guvernamentală. Pentru postul lui Stănescu și-a făcut lobby Marian Oprișan, președintele CJ Vrancea, care l-a susținut pe Dragnea la ședința CEx în care s-a încercat debarcarea acestuia. Totuși, schimbarea lui Stănescu nu este una simplă, vicepremierul având susținători printre deputații PSD. Chiar dacă decizia va fi luată de CEx și nu de grupul parlamentar, sancționarea nemulțumiților poate afecta majoritatea deja fragilă a PSD. Opoziția a inițiat un demers de schimbare a lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaților.

 

Avertisment pentru Fifor

De altfel, Dragnea a avut, recent, un mesaj pentru adversarii săi din PSD. ”Dacă vor continua cu această atitudine, cu tot felul de întâlniri secrete, întâlniri cu Dumbravă de la SRI sau cu alţii, comunicări cu Iohannis sau nu, este problema lor, dar nu vor mai face parte din echipă”, a declarat, Liviu Dragnea. Liderul PSD a menţionat că un eventual „şantaj” al unor parlamentari social-democraţi pentru schimbarea din funcţie a unui lider al partidului ar reprezenta „cel mai josnic lucru” pe care l-ar putea realiza un ales şi că o asemenea situaţie ar fi „începutul sfârşitului”.

Mai nou, pe lista remaniabililor pare să fi intrat și ministrul Apărării, Mihai Fifor, despre care Liviu Dragnea a primit informații că a semnat scrisoarea împotriva sa. ”Mi-au spus mai mulţi despre aceea listă. Că unii au fost, că apoi au dispărut, că au semnat, că n-au semnat (…) Am auzit şi de Fifor, am auzit şi de alţii”, a afirmat Liviu Dragnea. Anterior, apăruseră informații neoficiale că Fifor a semnat scrisoare, dar a cerut ca lista semnatarilor să nu fie făcută publică, până la întoarcerea sa din SUA, când urma să facă o declarație în acest sens.  Ministrul Apărării nu a fost prezent la ședința PSD în care s-a discutat scrisoarea, fiind plecat într-o vizită în SUA. Fifor a avut o serie de întâlniri organizate de George Maior, ambasadorul României în SUA, pe care Liviu Dragnea îl vrea schimbat din post. Fifor a negat că ar fi semnat scrisoarea anti-Dragnea dar în cercurile PSD se vehiculează numirea ca ministrul al Apărării a lui Dorel Căprar, președintele Comisiei de apărare din Camera Deputaților.

 

Toader, în vizor

Unul dintre miniștrii luați în vizor de Liviu Dragnea este Tudorel Toader, titularul portofoliului Justiției. Acestuia i se reproșează că nu a avizat o ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea. O altă nemulțumire s-a adăugat de curând și vizează situația completelor de judecată. Liviu Dragnea, a declarat că studiază împreună cu avocaţii săi demersurile pe care trebuie să le facă, susţinând că, în dosarul DGASPC Teleorman completul de la ÎCCJ este nelegal. Dragnea a explicat că l-a rugat pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să se gândească dacă nu cumva poate sesiza, prin Guvern, Curtea Constituţională privind formarea completelor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Nici această cerere nu a primit, deocamdată, un răspuns. O altă variantă, refuzată de Toader, ar fi fost ca ministrul Justiției să avizeze o ordonanță de urgență privind modificarea Codului penal, prin care să se schimbe și regulile privind formarea completelor de judecată. Toader a transmis PSD că astfel de modificări ar trebui operate de Parlament.

Nici schimbarea lui Toader nu este simplu de realizat. El ocupă un portofoliul al PSD, dar este a fost propus de ALDE, partid care îl sprijină în continuare. Dragnea a insistat pe faptul că postul aparține PSD, dar o eventuală schimbare a lui Toader riscă să afecteze relațiile cu ALDE.

De altfel, Toader a dat clar de înțeles că nu va adopta niciun act normativ care să se refere la o singură persoană. ”Îmi voi îndeplini atribuţiunile. Trebuie să ai pregătirea profesională, tăria de caracter şi psihică să-ţi îndeplineşti atribuţiunile în mod corect, fără să ţii cont de faptul că x sau y este nemulţumit, ştiind faptul că oricând cineva va fi nemulţumit”, a afirmat demnitarul. Declarația a fost făcută în conetxtul unei întâlniri cu Liviu Dragnea, Toader afirmând că nu a discutat subiectul remanierii.

 

Mesaj pentru Andronescu

Pe de altă parte, anul universitar  a început fără un ministru titular la Educație. Premierul Viorica Dăncilă a trimis, la Palatul Cotroceni, propunerea ca interimatul funcţiei de ministru al Educaţiei să fie asigurat de Rovana Plumb, ministrul Fondurilor  Europene.

Ecaterina Andronescu a spus public că Liviu Dragnea i-a propus să preia portofoliul de la Ministerul Educaţiei, rămas fără șef după ce Valentin Popa a fost obligat să-şi dea demisia. ”Mai e mult până departe” a spus Andronescu, dând de înţeles că ia în calcul să refuze propunerea şefului PSD. În replică, Liviu Dragnea a lăsat să se înțeleagă că Andronescu nu a relatat întreaga discuție. ”Eu sper ca doamna Andronescu să nuanţeze ceea ce a spus şi apoi voi interveni şi eu. Am avut o discuţie mai amplă cu Ecaterina Andronescu”, a declarat Dragnea, la România TV. În funcție de evoluția discuțiilor cu Andronescu, Dragnea ia în calcul și alte variante precum senatorul Daniel Breaz, rectorul Universităţii 1 Decembrie din Alba Iulia sau senatorul Liviu Pop.

 

Ivașcu, pe făraș

Și-ar putea pierde funcția și ministrul Culturii, George Ivașcu, propus pentru acest post de primarul Capitalei Gabriela Firea. Lui Ivașcu i se reproșează faptul că ministerul pe care îl conduce nu a avut suficiente acțiuni dedicate Centenarului. „Am auzit şi eu ce se vehiculează în spaţiul public, dar aşa cum s-a transmis, cred că cel mai important este ca doamna premier să facă evaluarea, aşa cum s-a spus. Dânsa va decide ce membri ai Cabinetului rămân şi cine nu, inclusiv cu acel grup de lucru care s-a înfiinţat pentru urmărirea programului de guvernare”, a menționat Ivașcu, întrebat cum comentează zvonurile privind remanierea sa.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...
Ultima oră
Pe aceeași temă