7.4 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăPoliticăCriza politicăNegocierile de pace ale generalului Ciucă

Negocierile de pace ale generalului Ciucă

Negocierile de pace ale generalului Ciucă au început acum două zile și continuă în această săptămână.

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a avut o convorbire cu președintele PSD, Marcel Ciolacu. Cei doi politicieni au negociat o posibilă susținere în Parlament, de către PSD, a guvernului PNL – UDMR.

PSD propune zece măsuri pe care le consideră urgente și pe care le dorește incluse în programul viitorului guvern PNL – UDMR. Aceste măsuri i-au fost prezentate premierului desemnat, generalul în rezervă Nicolae Ciucă (PNL), de către președintele PSD, Marcel Ciolacu. Cei doi politicieni au avut, sâmbătă, o discuție telefonică. Convorbirea care a fost urmată, ieri, de o întâlnire a liderilor celor două partide. Potrivit unor surse din PNL, la întâlnirea de ieri a participat și Nicolae Ciucă, care este și senator PNL. PSD și PNL nu s-au înțeles la negocierile de ieri, astfel că ele continuă în această săptămână.

“Preşedintele Marcel Ciolacu i-a cerut premierului desemnat să includă în programul de guvernare cele 10 măsuri urgente propuse de PSD în domeniul sanitar, economic şi social”, anunța un comunicat al PSD.

Negocierile de pace ale generalului Ciucă

Includerea acestor măsuri în programul de guvernare este o condiție pusă de PSD pentru a susține în Parlament guvernul condus de premierul Ciucă. Dar această susținere oricum nu va fi pe termen lung, de exemplu nu va fi pe trei ani, a precizat Marcel Ciolacu. PSD e dispus să acorde susținere guvernului Cîțu doar “pentru o perioadă limitată de timp”, mai precis până la data de 1 februarie 2022.

Doar PNL și UDMR ar avea miniștri în guvernul condus de Ciucă. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că PSD nu vrea nici posturi de ministru, nici postul de președinte al Camerei Deputaților (în condițiile în care conducerea Senatului ar reveni PNL).

USR, care a făcut parte din vechea Coaliție din guvernare, va trece în Opoziție. Reprezentanții USR avertizează însă că PNL va fi “la mâna PSD” pentru a guverna. Din acest motiv, PSD poate obține de la PNL multe favoruri. PSD poate negocia inclusiv posturi în administrație, chiar dacă aceste posturi sunt de rang inferior celui de ministru.

„PNL se căciulește efectiv la PSD. PSD poate să ceară aproape orice”, declara, ieri, la un post de televiziune, Cristian Ghinea, fost ministru USR în guvernul Cîțu.

Cele zece măsuri cerute de PSD în programul guvernului Ciucă urmează ideile susținute în mod constant de social – democrați.

Marcel Ciolacu declarase că una dintre urgențele Executivului trebuie să fie gestionarea pandemiei. De aceea, una dintre cele zece cereri ale PSD este intensificarea activității de vaccinare și de testare, precum și suplimentarea cu 1500 de locuri a paturilor de la ATI. Tot la acest punct, PSD cere creșterea stocurilor sanitare de urgență precum și atragerea de personal medical.

Costuri suplimentare fără surse de finanțare

O măsură cerută de PSD este creșterea alocațiilor cu 40 la sută, adică de la 214 la 300 de lei, pentru copiii până la 18 ani. Se cere și creșterea salariului minim de la 2300 la 2740 de lei. Salariul minim ar urma să ajungă la acest nivel la 1 ianuarie 2022.

PSD cere și creșterea pensiilor de la 1442 la 1600 de lei, de la 1 noiembrie 2021. În ultimele luări de poziție, PSD nu a indicat însă și surse de finanțare pentru majorarea aceste cheltuieli ale statului.

Printre cererile PSD se află plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor plătite de consumatorii casnici și IMM la nivelul din decembrie 2020. PSD solicită și subvenționarea gigacaloriei pentru consumatorii din sistemul centralizat la nivelul din decembrie 2020.

Alte discuții între PSD și PNL se referă la PNRR şi la etapele lui de implementare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă