Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Colaborarea dintre Parchetul General și SRI, o bombă cu ceas

Eugen Pătrașcu

16.07.2018 - 19:20

Și anume, ca informațiile venite de la SRI să fie cunoscute numai de procurorul de caz, iar inculpatul și avocatul acestuia să nu poată avea acces la aceste informații. Mai mult, din fragmentul dat publicității de către Traian Băsescu, reieșea faptul că între SRI și DNA a existat chiar un plan de acțiune comun. Dacă protocolul dintre Parchetul General și SRI a fost desecretizat între timp, despre planul de acțiune dintre cele două instituții opinia publică nu a aflat mare lucru.

Augustin Lazăr se opune desecretizării procurorilor care au colaborat cu SRI

Tentativa Inspecției Judiciare de a face lumină în legătură cu procurorii care au colaborat cu SRI în instrumentarea dosarelor s-a lovit de opoziția Procurorului General, Augustin Lazăr. Acesta a încercat, să limiteze controlul Inspecției Judiciare în acest caz. "Nu vad ce relevanta ar avea pentru noi numele procurorilor", a desclarat Augustin Lazăr în cadrul unei ședințe recente a CSM.

Mai mult, nemulțumit că Inspecția Judiciară a cerut nu doar numele procurorilor care au colaborat cu SRI, ci și mandatele de siguranță națională, Augustin Lazăr a trimis o adresă în care solicita membrilor CSM să blocheze verificările dispuse de Inspecția Judiciară. CSM, însă, a respins solicitarea Procurorului General.

Procurorii care au colaborat cu SRI riscă să fie excluși din magistratură

Miza acestui control demarat de Inspecția Judiciară este una foarte mare. Potrivit Legii 303/2004, procurorii care vor fi dovediți că au lucrat cu SRI ar trebui excluși din magistratură. Astfel, la articol 7 din respectiva Lege, la punctul 1 este trecută următoarea prevedere: “(1) Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora și personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații”. Dar aceste dezvăluiri ar putea avea consecințe și mai grave la nivel simbolic, pentru că ar aduce în atenția publică o practică care vine în contradicție cu normele europene în materie.

Oficialii UE se delimitează de practica protocoalelor

În vizita sa la Bruxelles, prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut întâlniri cu președintele și vicepreședintele Comisiei Europene. În timp ce vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, a spus că existența acestor protocoale este un lucru grav, preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, ar fi spus că încheierea acestora nu doar că este gravă, dar încalcă şi principiile democraţiei. Este interesant faptul că președintele și vicepreședintele CE fac parte dintr-o familie politică diferită de cea a Vioricăi Dăncilă și a PSD.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine