0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăPoliticăCodul electoral și imunitățile parlamentare, cartofi fierbinți pentru coaliție

Codul electoral și imunitățile parlamentare, cartofi fierbinți pentru coaliție

Societatea civilă a trimis o scrisoare deschisă către coaliția de guvernare a României criticând lipsa unor pași concreți pentru implementarea unor reforme în societate.

„România are nevoie de reforme structurale urgenţe pentru a ieşi din promiscuitate şi pentru a deveni un autentic stat de drept, pentru a asigura respectarea drepturilor şi libertăţilor civile, a drepturilor minorităţilor sau în consolidarea independenţei justiţiei şi a justiţiei însăşi. Deşi au trecut 5 luni de când a venit la putere, actuala coaliţie de guvernare pare să fi uitat promisiunile făcute, împotmolindu-se în lupte politice sterile, producând doar declaraţii lipsite de substanţă. Amintim actualei guvernări că urmărim continuu ducerea la îndeplinire a promisiunilor făcute, dintre care multe reflectă doleanţe ale protestatarilor care au ieşit în stradă”, se arată într-o scrisoare deschisă publicată pe platforma EuRoCivica și semnată de 34 de ONG-uri.

Grupurile şi organizaţiile semnatare îşi exprimă dezamăgirea cu privire la neîndeplinirea angajamentelor pe care puterea şi le-a asumat, se arată în document.

Codul Electoral

Pe lista reformelor cerute de cele 34 de organizații se află și legiferarea unui Cod Electoral modern, considerând că trebuie să aibă în vedere:

– liberalizarea pieței politice, prin înlăturarea barierelor de intrare în Parlament a unor noi partide politice și prin legiferarea votului pentru liste deschise;

– asigurarea dreptului de vot universal, secret și egal pentru toți cetățenii;

– creșterea nivelului de reprezentativitate politică, în principal prin organizarea alegerilor pentru primării în două tururi;

– conectarea mai directă a votului cu efectele sale;

– stabilirea de proceduri realiste de revocare a aleșilor.

În ianuarie, președinta Senatului, Anca Dragu, vorbea despre constituirea unei comisii comune a Parlamentului pentru dezbaterea Codului electoral, care ar fi urmat să dezbată chiar și problema reducerii la 300 a numărului de parlamentari. Numai că această comisie nu a fost încă constituită. Dezbaterea se așteaptă a fi aprinsă și îndelungată. Astfel, experții electorali subliniau că ținând cont că urmează această perioadă fără alegeri în care legislația electorală poate fi schimbată, ar fi un moment prielnic pe care coaliția l-ar fi putut folosi.

 

Imunitățile

O altă chestiune cerută de societatea civilă este modernizarea sistemului imunităților și anume eliminarea imunității parlamentarilor, cu excepția celei referitoare la declarațiile politice. Pe acest subiect, premierul Florin Cîțu făcea o declarație în martie. Însă aceasta a rămas singulară pentru că nu au mai existat inițiative în acest sens. „Şi aici am promis că vom face ceva şi vă promit eu că voi aduce în discuţie imunitatea parlamentară în coaliţia de guvernare, în cadrul politic al coaliţiei, pentru că trebuie să luăm o decizie şi aici. Acea imunitate pe care o au parlamentarii astăzi pentru declaraţii politice rămâne, dar imunitatea penală trebuie să o eliminăm”, spunea Cîțu la acel moment.

O altă solicitare a ONG-urilor a fost desecretizarea arhivei PCR și predarea ei către CNSAS. „Cerem ca arhiva să fie digitizată și pusă gratuit la dispoziția publicului prin mijloace electronice, inclusiv instrumentarul de căutare textuală. În cei peste 31 de ani de la căderea regimului comunist, Puterea nu a schițat nici un pas pentru clarificarea evenimentelor din perioada de dictatură. Trebuie să cunoaștem ticăloșiile și să arătăm copiilor noștri ororile unui trecut lipsit de libertate”, se arată în scrisoarea deschisă.

 

„Suntem pregătiţi să reluăm acţiunile prin care cerem respectarea acestor angajamente. În acest sens cerem actualei puteri demararea de îndată a actiunilor necesare pentru punerea în practică a propriilor asumări. Pentru edificarea relaţiei de încredere între colectivitate şi Putere, cerem ca demersurile să fie explicite, comunicate transparent şi la timp şi supuse unor dezbateri autentice”. SCRISOARE DESCHISĂ EUROCIVICA

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă