0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăPoliticăCoaliția decide cum se va vedea la TV în următorii patru ani

Coaliția decide cum se va vedea la TV în următorii patru ani

Informațiile de ultimă oră arată suspendarea discuțiilor pentru moment pentru că liderii coaliției nu se pot înțelege. 

Liderii formațiunilor au discutat subiectul inclusiv în ședința de luni, fără a ajunge însă la o concluzie clară. „Nu există niciun blocaj. Când vom lua o decizie pe temele TVR, Radio, Avocatul Poporului şi alte entităţi, le vom prezenta public”, a declarat liderul PNL, Ludovic Orban.

Negocierile devin din nou tensionate în primul rând pentru PNL. Dacă formațiunea ar primi șefia TVR, iar USR PLUS pe cea a SRR, este greu de crezut că UDMR va accepta conducerea Agenției Naționale de Presă Agerpres, ci cel mai probabil vor dori să numească Avocatul Poporului, funcție pe care toate formațiunile o râvnesc.
 
Potrivit Lui Orban, obiectivul este de a garanta „un avocat care să apere drepturile cetăţenilor”, „o televiziune obiectivă, eficientă, care să informeze corect, care să aibă cu adevărat emisiuni culturale şi educative şi care să fie totuşi un reper în funcţionarea mass-media”.

Schimbarea Doinei Gradea la șefia TVR ar trebui să fie destul de simplă pentru coaliție, din moment ce respingerea raportului de activitate al televiziunii ar însemna demiterea conducerii și posibilitatea de a numi o altă persoană în această funcție.

Un document pe care se bazează coaliția este și raportul Curții de Conturi pentru anul 2019, publicat în urmă cu câteva zile, din care reies mai multe nereguli. „Au fost constatate unele abateri privind exactitatea și realitatea datelor reflectate în evidența contabilă și situațiile financiare întocmite, privind încasarea veniturilor, angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor și gestionarea patrimoniului Societății Române de Televiziune”, se arată în document.

Același document arată și angajarea și plata sumei de 663,6 mii lei pentru servicii juridice de asistență și reprezentare contractate cu diverse societăți de avocatură, fără respectarea principiilor economicității și eficienței cheltuielilor.

În cazul în care PNL ar primi Televiziunea, postul de șef al Radioului public ar urma să revină USR PLUS. Cele două formațiuni din cadrul Alianței au fiecare câte un cuvânt de spus la alegerea noului șef al RRA. Ultimele informații apărute în spațiul public arată că USR l-ar vrea pe Liviu Popescu, un fost producător BBC România și TVR, în timp ce PLUS l-ar prefera pe Gabriel Basarabescu, actual membru în Consiliul de Administrație al SRR.

Avocatul Poporului

La mijlocul lunii februarie, Orban anunța că procedura de revocare a Avocatului Poporului a fost demarată. Renate Weber, care conduce momentan instituția, ar vrea să își păstreze funcția, evitând să mai sesizeze Curtea Constituțională pe chestiunea pensiilor speciale ale parlamentarilor, de exemplu. Anul trecut, ea a atacat însă mai multe ordonanțe ale Guvernului PNL care vizau restricțiile pentru stoparea pandemiei și și-a creat astfel o relație tensionată cu liberalii. 

Mircea Toma la CNA

USR PLUS a anunțat deja că pentru postul de membru al CNA îl va susține pe Mircea  Toma, secondat de Dan Radu ca supleant. „Ambele nominalizări au avut la bază profesionalismul și integritatea pe care le-au dovedit de-a lungul timpului în domeniile în care au activat”. Mircea Toma este președintele ActiveWatch, o agenție de monitorizare a presei, însă o parte din societatea civilă a criticat deja nominalizarea acestuia. 

 

„Ce mi se pare mie trist e că prin astfel de ieşiri, ei nu înţeleg că nu lovesc neapărat în mine, Renate Weber. Eu sunt o persoană independentă până la urmă. Liberă am fost toată viaţa mea, aşa sunt şi acum. Dar lovesc indirect într-o instituţie care este o instituţie cu un mandat constituţional, acela de a fi garant al drepturilor şi libertăţilor”. RENATE WEBER, AVOCATUL POPORULUI

 

TEHNIC VORBIND

Nume vehiculate – TVR

Pentru șefia TVR, până acum s-a vorbit despre Mădălina Dobrovolschi, fosta purtătoare de cuvânt a președintelui Klaus Iohannis. Și numele Monicăi Ghiurco a fost menționat.

SRR

La Radioul public, USR PLUS l-ar vrea pe Liviu Popescu sau Gabriel Basarabescu.

CNA

La CNA, cel mai probabil președintele ActiveWatch, Mircea Toma, va ajunge membru, iar Dan Radu – supleant.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă