17.4 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăPoliticăCîţu, despre şomajul tehnic pentru bugetari: Nu există aşa ceva în discuţie...

Cîţu, despre şomajul tehnic pentru bugetari: Nu există aşa ceva în discuţie în Ministerul Finanţelor

“Nu există aşa ceva în discuţie în Ministerul Finanţelor Publice şi nu este ceva ce eu aş susţine în acest moment. Astăzi este nevoie de fiecare om în administraţia publică”, a declarat, luni seară, la Digi 24, Florin Cîţu, întrebat despre proiectul care vizează intrarea în şomaj tehnic a bugetarilor din anumite sectoare.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi, în debutul şedinţei de Guvern, că toţi angajaţii, chiar şi cei din instituţiile publice, trebuie să preia din povara crizei provocată de coronavirus, de aceea a fost elaborat un proiect prin care angajaţii de la stat vor intra într-o formă de şomaj tehnic.

“Toţi trebuie să preluăm pe umerii noştri din greutatea crizei care este provocată de această epidemie. La ora actuală sunt peste 1,5 milioane de angajaţi din mediul privat la care putem adăuga toţi cei care au activităţi în cadrul PFA, intreprinderilor familiale sau altor forme de activitate ale profesiilor liberale. Practic, nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize şi din cauza asta am hotărât, împreună cu ministrul Muncii şi cu ministrul Finanţelor, să găsim o soluţie ca şi în sectorul public să existe o formă de preluare a acestei greutăţi, printr-o formă de solidaritate, mecanism pe care l-am gândit şi din raţiuni epidemiologice, pentru a reduce riscul de răspândire”, a declarat Orban.

Premierul a mai spus că mecanismul este simplu: jumătate din angajaţii unei instituţii vor lucra, iar cealaltă va sta în somaj tehnic în aceeaşi perioadă. Acest lucru ajută şi la diminuarea răspândirii coronavirusului.

Orban a mai spus că economia la buget prin implementarea unei astfel de măsuri este cuprinsă între 1,2 şi 1,5 miliarde de lei.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, afirmă, referindu-se la şomajul tehnic şi la o reducere a veniturilor demnitarilor, că un act normativ care să prevadă acest lucru nu a fost încă finalizat, iar decizia va fi luată „în echipă”, pentru că este nevoie de solidaritate indiferent de funcţiile pe care unii le ocupă. Alexandru a precizat că „este o chestiune de zile” până când o decizie în acest sens va fi făcută publică.

Cele mai citite

Românii fac show în Turcia! Drăguș a marcat două goluri pentru Gaziantep

Internaționalul român Denis Drăguș a reușit o „dubla”, iar Alexandru Maxim a oferit nu mai puțin de trei pase decisive în victoria categorică obținută...

Festivalul Filmului Românesc în Israel, ediția 2024

În urma succesului de care s-au bucurat proiecțiile de film românesc în Israel și la cererea publicului larg, Institutul Cultural Român de la Tel...

Cea mai mare despăgubire achitată în 2023, în România

O companie membră a Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a achitat, anul trecut, în baza poliţei de asigurare...
Ultima oră
Pe aceeași temă