Proiect depus de Comisia Iordache

Ce schimbări aduce noul Cod Penal

Relaxarea condițiilor privind eliberarea condiționată, schimbarea regulilor privind motivarea hotărârilor definitive, interdicția de a prezenta suspecții cu cătușe se numără printre modificările Codului Penal care vor fi discutate de Comisia specială condusă de Florin Iordache.

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 19.04.2018 - 12:28

 

Proiectul de modificare a Codului Penal, depus ieri la Parlament, prevede că un deținut va putea fi eliberat condiționat după ce a executat jumătate din pedeapsă, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani. Potrivit actualului Cod Penal, un deținut poate fi eliberat condiționat dacă a executat două treimi din pedeapsă. Proiectul a fost prezentat de către Comisia specială pentru legile Justiției, condusă de Florin Iordache (PSD).

Potrivit proiectului, o hotărâre definitivă trebuie să fie motivată în cel mult 30 de zile sau, în cazuri excepționale, în 60 de zile. Motivarea trebuie semnată de toți judecătorii care au participat la ultimul termen de judecată la dezbateri, deliberări, pronunțarea sentinței. În cazul în care acest lucru nu e posibil, indiferent de motiv, atunci cauza se repune pe rol, deci, practic, se reia judecata ultimului termen într-o nouă componență a completului de judecată.

O astfel de schimbare l-ar putea ajuta pe liderul PSD, Liviu Dragnea, să obțină o schimbare a condamnării sale primite în dosarul referendumului din 2012 (doi ani de închisoare cu suspendare). În acest caz, motivarea nu a fost semnată de către toți judecătorii care au participat la luarea deciziei de condamnare și au trecut opt luni de la pronunțarea sentinței până la apariția motivării. Motivarea a fost redactată de unul dintre judecătorii care au participat la luarea deciziei, însă pentru Livia Stanciu, fosta președintă a Înaltei Curți, a semnat înlocuitoarea ei, Cristina Tarcea.

 

Reguli noi privind interceptările

 

Propunerea prevede că, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, pot fi comunicate public informaţii doar dacă acestea justifică un interes public. Persoanele anchetate nu pot fi prezentate cu cătuşe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalităţi de natură a induce în percepția publică faptul că acestea ar fi vinovate de săvârşirea unor infracţiuni. Suspectul sau inculpatul poate participa la efectuarea oricărui act de urmărire penală sau la orice audiere, la solicitarea acestuia. Audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore.

„Convorbirile, comunicările sau conversaţiile interceptate şi înregistrate pot fi folosite numai pentru probarea faptei ce formează obiectul cercetării ori contribuie la identificarea sau localizarea persoanelor pentru care s-a solicitat autorizarea de la judecătorul de drepturi şi libertăţi, restul consemnărilor rezultate din mandatul de supraveghere tehnică urmând a fi distruse în termen de 30 de zile de la obţinerea acestora“, se arată în proiect.

Datele, informaţiile şi rezultatele mandatelor de supraveghere tehnică obţinute în baza Legii nr. 51/1991 nu pot fi utilizate în alte cauze şi pentru cercetarea altor infracţiuni decât cele ce afectează siguranţa naţională, potrivit acestei legi, şi pentru care au existat suspiciunile care au fundamentat solicitarea, sub sancţiunea nulităţii

Comentarii