7.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăPoliticăCe schimbări aduce legea pensiilor. Care va fi impactul bugetar

Ce schimbări aduce legea pensiilor. Care va fi impactul bugetar

Decizia președintelui a fost luată după ce, pe 26 iunie Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, legea sistemului public de pensii. Impactul bugetar va fi de 172 miliarde de lei, în perioada 2019-2022. După votul din Parlament și decizia președintelui de a promulga legea, semnele de întrebare rămân: vor reuși guvernanții să finanțeze aplicarea proiectului de lege?

Legea prevede o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând din 1 septembrie 2019 și până în 2022. Punctul de pensie ar urma să fie de 1.265 lei la 1 septembrie 2019, de 1.775 lei la 1 seeptembrie 2020, de 1.875 lei la 1 septembrie 2021. La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinţă este de 75 lei. Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referinţă se majorează anual cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

 

Cât costă aplicarea legii

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Potrivit prevederilor proiectului, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază, la cerere, de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. La reducerea prevăzută se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil. Reducerea vârstei de pensionare se aplică şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani.

Potrivit expunerii de motive a documentului, proiectul va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei în acest an, un impact de 24,8 miliarde de lei în 2020, de 58,1 miliarde de lei în 2021, iar în 2022, ar urma să aibă un impact de 81,1 miliarde de lei. În total, 172, 4 miliarde de lei în perioada 2019-2022. În 2018, cheltuiala statului român cu pensiile în 2018 a fost de 61,5 miliarde de lei FMI și Comisia Europeană au avertizat că majorările ar putea deveni nesustenabile.

 

 

 

Ce spune ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, după ce preşedintele a promulgat Legea pensiilor, că vor fi demarate procedurile pentru achiziţia programului informatic necesar recalculării şi, în paralel, se va face o analiză pentru a vedea ce personal poate fi detaşat. ”Dacă Opoziţia nu ar fi contestat noua Lege a Pensiilor la CCR, aceasta ar fi fost, deja, demult publicată în Monitorul Oficial. Contestaţia doar ne-a întârziat şi a redus perioada de recalculare a celor aproape 5 milioane de pensii din România”, a acuzat Budăi.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Kylian Mbappe își aduce și fratele la Real Madrid

Ethan Mbappe, fratele mai mic al căpitanului echipei naționale a Franței, Kylian Mbappe, va semna la rândul său în această vară cu Real Madrid. Conform...

Actorul Florin Călinescu candidează la președenție

Florin Călinescu a anunțat, luni seara, că va candida, anul acesta, la prezidențiale. Anunțul vine la câteva zile după ce a anunțat că...

Mesajul lui Klaus Iohannis, transmis cu prilejul celei de-a doua ediții a Galei Cercetării Românești

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți, 27 februarie 2024, un mesaj cu prilejul celei de-a doua ediții a Galei Cercetării Românești. Mesajul a...
Ultima oră
Pe aceeași temă