Criza politică a atins un nivel maxim în cursul zilei de marți, când președinții Parlamentului au decis să transmită informarea cu privire la depunerea moțiunii de cenzură către Guvern. Conducerea Parlamentului nu a reușit să se întrunească nici la a patra încercare de convocare, ședința fiind boicotată de susținătorii din PNL ai lui Florin Cîțu și de PSD.
Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat însă că a comunicat Guvernului moțiunea de cenzură, fiind obligat de prevederile Constituției. Cu toate acestea, moțiunea nu poate fi citită în plen și votată, nefiind aprobat un calendar la nivelul conducerii Parlamentului.
„Eu sunt preşedintele Camerei Deputaţilor, eu am obligaţia să respect Constituţia şi legile ţării şi, de asemenea, deciziile CCR, în interpretarea prevederilor constituţionale. Ca atare, derularea calendarului moţiunii de cenzură este obligatorie, pentru că nerespectarea procedurii înseamnă încălcarea Constituţiei şi încălcarea principiului constituţional. Astăzi voi comunica Guvernului moţiunea de cenzură„. LUDOVIC ORBAN, PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR
Între timp, miniștrii USR PLUS și-au depus demisiile la Guvern, conform anunțului pe care îl făcuseră încă de luni seara. Tot ieri după amiază, copreședintele USR PLUS Dan Barna a avut o întrevedere la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, care s-a încheiat însă după închiderea ediției. Miniștrii demionari au ieșit și și-au prezentat bilanțurile după încheierea celor opt luni de mandat, atragând atenția că demisiile nu vor fi retrase.
Chiar în condițiile amânării moțiunii, Guvernul va fi nevoit să ceară un nou vot de încredere al Parlamentului la 45 de zile după depunerea demisiilor miniștrilor USR PLUS, ținând cont că este vorba despre o schimbare a structurii politice a Executivului. La acel moment, dacă nu se va găsi între timp o soluție de compromis, Guvernul Cîțu ar avea șanse să fie demis, dacă PSD va decide în acest sens. Susținerea Guvernului va fi însă greu de explicat din punct de vedere electoral.
Premierul Florin Cîțu a prezidat chiar ieri o ședință de Guvern în care s-a adoptat o rectificare bugetară, chiar în ciuda demisiilor prezentate de USR PLUS. Cu câteva ore înainte, deputatul PNL Florin Roman a avut o ieșire în care a spus că toți secretarii de stat, prefecții și subprefecții USR PLUS urmează a fi demiși, lucru care însă nu s-a întâmplat. „Mâine (marți) vor fi demiși toți cei veniți politic pe structura USR PLUS. Am cel puțin 12 mesaje de secretari de stat și prefecți USR care sunt revoltați de decizia partidului”, a declarat Roman. Întrebat dacă PNL va racola dintre aceștia, Roman a spus „după caz, dacă sunt specialiști buni”.
PSD va susține Guvernul?
Câteva dintre întrebările cheie ale momentului rămân dacă PSD va susține un Guvern PNL, în ce formulă și ce vor cere în schimb. Declarațiile liderilor PSD au fost contradictorii de-a lungul ultimelor zile. PSD își justifică acțiunile spunând că nu vor să ofere USR PLUS șansa să se întoarcă în Guvern.
Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, spune că formațiunea sa nu ar susține un Guvern minoritar, deși social-democrații au fost acuzați de blat cu tabăra Cîțu din PNL prin neprezentarea la ședința conducerii Parlamentului.
„Categoric, nu se pune problema ca PSD-ul să susțină un Guvern minoritar PNL-UDMR, USR-UDMR, orice altă formulă prin care PSD-ul nu desemnează primul-ministru. Cred că cea mai bună formulă pentru PSD ar fi alegerile anticipate și nu doar pentru PSD, ci pentru întreaga Românie, pentru că această criză politică nu văd cum altfel ar putea fi depășită. Pe de altă parte, cred că nimeni nu se aștepta ca PSD-ul să se arunce imediat, după ce Dan Barna a solicitat, așa cum bate Barna din palme, PSD, cel mai mare partid din România, să sară repede și să facă jocurile USR, acelea de a șantaja PNL și pe Florin Cîțu, astfel încât eventual să-l pună înapoi pe Stelian Ion la Ministerul Justiției și eventual să se împace și cu voturile și cu semnăturile PSD-ului această coaliție să funcționeze”.
Se strânge lațul în jurul lui Florin Cîțu?
Ulterior, PSD a dat un comunicat în care a spus că formațiunea consideră că soluția cea mai rapidă de încetare a crizei politice și guvernamentale este ca președintele să își exercite rolul constituțional de mediator și să solicite demisia urgentă lui Cîțu. „O astfel de intervenție din partea președintelui ar pune capăt imediat conflictului politic care afectează grav România”, au spus ei.
Chiar dacă social-democrații nu par încă hotărâți cu privire la felul în care vor acționa, mesaje care arată că Florin Cîțu nu mai poate continua la Guvern au venit și din alte zone, chiar din interiorul PNL. Fostul lider al formațiunii și ministru al justiției, Valeriu Stoica, a atras atenția că Florin Cîțu nu mai poate rămâne șeful Guvernului.
Citește și: Cine ar urma să preia portofoliile lăsate în urmă de USR PLUS