Candidatura lui Klaus Iohannis la funcția de secretar general al NATO „este candidatura României”, iar Alianța ar trebui condusă de un lider care să înțeleagă pericolul de la granița estică, susține rectorul SNSPA, Remus Pricopie.
Rectorul SNSPA își exprimă opinia pe acest subiect după ce, la data de 12 martie 2024, președintele României, Klaus Iohannis, și-a anunțat oficial candidatura la funcția de secretar general al NATO.
“Candidatura președintelui Klaus Iohannis la șefia NATO este candidatura României. Aceasta reprezintă o dovadă palpabilă a dorinței țării noastre de a juca un rol central în consolidarea dialogului și securității euro-atlantice. Este o decizie curajoasă, pe care trebuie să o susținem cu toții. Nu este vorba despre o candidatură personală, ci despre modul în care se poziționează România în dialogul euro-atlantic. Românii își doresc ca reprezentanții lor să fie activi pe scena internațională, să fie parte a deciziilor politice globale și să își facă vocea auzită”, consideră rectorul SNSPA.
În opinia lui Remus Pricopie, „candidatura unui lider est-european la șefia NATO reprezintă un semnal important pe care România îl transmite partenerilor săi internaționali, un semnal de încredere, de responsabilitate și de parteneriat egal”. În fruntea NATO trebuie să fie o personalitate „care înțelege în profunzime complexitățile și sensibilitățile regiunii est-europene. Practic, NATO ar trebui sa aibă în fruntea sa o persoană care să perceapă cu adevărat pericolul de la granița estică. Alegerea unui lider din Europa de Est ar simboliza un pas semnificativ în direcția unei mai mari coeziuni și solidarități în cadrul Alianței, reafirmând în același timp angajamentul NATO față de apărarea fiecărui membru împotriva amenințărilor Rusiei”, subliniază rectorul SNSPA.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!