23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăCampania electorală a început: USR PLUS, atac la adresa Guvernului

Campania electorală a început: USR PLUS, atac la adresa Guvernului

Liderii USR PLUS au criticat ieri decizia Guvernului de a închide toate școlile la nivel național și a trece în scenariul roșu, adică la predarea online, ca măsură de stoparea a răspândirii COVID-19. Pe de altă parte, liderii USR PLUS nu sunt de acord nici nu închiderea piețelor agroalimentare în spații închise, anunțată de Guvern.

Dacian Cioloș, copreședinte al USR PLUS, susține că decizia privitoare la școli pe care Guvernul a luat-o are sens doar dacă este însoţită de o viziune legată de condiţiile în care să se poate reveni la prezenţa fizică în şcoli. „Fără predictibilitate, măsura nu este suficientă. Guvernul nu trebuie să fie doar un purtător de cuvânt al experţilor din sănătate (..) trebuie să aibă empatie, să-i înţeleagă pe părinţi, pe elevi, să le ofere un minim de predictibilitate,” a susținut Cioloș, ieri, într-o conferință de presă.

Cioloș a menționat că predictibilitate înseamnă dotarea şcolilor cu tehnica necesară, acces la internet și un protocol sanitar adaptat activităţii şcolare care să permită reluarea activităţii fizice.

Potrivit copreşedintelui USR PLUS, celelalte state ale UE, confruntate la fel ca şi România cu o creştere semnificativă a cazurilor de răspândire a virusului în ultimele săptămâni, „au decis foarte multe restricţii, dar (…) şcolile au rămas deschise chiar dacă s-au închis alte activităţi”.

Cioloș a mai spus că „timpul pierdut pentru un copil cu greu mai poate fi recuperat”, iar consecintețe sunt „ireversibile”. El susține că măsura trecerii la învățare online trebuie să țină cont de realitatea din teren. „Din cifrele pe care le avem, există peste 700.000 de elevi din comunităţi dezavantajate, care nu au acces la echipamente, la internet. (…) În condiţiile în care trecem brutal în sistemul de educaţie online fără să asigurăm acestor copii condiţiile online, înseamnă că pe termen mediu vom accentua şi mai mult abandonul şcolar, exact în mediile defavorizate. (…) Cu toate acestea, înţelegem că s-au luat aceste decizii radicale pentru că în condiţiile date nu există alternativă pe termen scurt”, a adăugat Ciolos.

El a spus că USR PLUS „aşteaptă, din partea Guvernului, să spună ce are de gând să facă, pentru ca treptat să avem prezenţă fizică la şcoli, acolo unde acest lucru este posibil”.

Închiderea piețelor e o greșeală

Pe de altă parte, USR PLUS nu este de acord nici cu închiderea piețelor anunțată de premierul Ludovic Orban ca măsură de stoparea a răspândirii COVID-19. Cioloș a apreciat măsura ca fiind „o greșeală” despre care a vorbit deja cu Orban.

“Sper ca ideile pe care i le-am împărtăşit să devină realitate în scurt timp, pentru că deja observ tot felul de speculaţii absurde cum că ar fi o măsură de a pedepsi producătorii români şi de a promova importurile. Cred că pandemia se tratează atât sanitar şi social, cât şi comunicaţional, astfel încât să nu ne trezim că la finalul ei permitem unor scenarii conspiraţioniste să înflorească din cauza unor decizii deficitare sau explicate doar parţial”, a susținut Cioloş.

La rândul lor, PSD și PMP s-au declarat împotriva unei astfel de măsuri. În București, primarii încearcă să găsească soluții pentru ca piețele să funcționeze în aer liber și nu în interior.

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Dezvăluiri din viața artistei Anna Lesko. După cinci ani de singurătate, cântăreața rupe tăcerea

Anna Lesko s-a "dezbrăcat" de cuvinte la podcastul "Fain și Simplu" moderat de Mihai Morar. Artista a vorbit despre viața ei personală, regrete și...
Ultima oră
Pe aceeași temă