12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăBugetul Capitalei a fost respins. Nicușor Dan a pierdut sprijinul USR PLUS...

Bugetul Capitalei a fost respins. Nicușor Dan a pierdut sprijinul USR PLUS în Consiliul General

Astfel, doar PNL și PMP au votat în favoarea acestuia.

Pentru adoptarea bugetului era nevoie de votul unei majorități absolute – 28 de voturi, însă după trei ore și jumătate de dezbateri, 17 voturi au fost „pentru”, 22 „împotrivă” și s-au înregistat și 14 abțineri.

Grupul consilierilor PNL anunțase încă de dimineață, dinaintea votului, că susține proiectul, iar președintele de ședință – Sorin Purcărea – a menționat pe parcursul dezbaterilor că PNL nu va depune niciun amendament. PNL și PMP au împreună exact 17 voturi, astfel încât reiese în mod clar că atât USR PLUS, cât și PSD au votat împotrovă sau s-au abținut.

Conflictul cu PLUS

Consilierii USR PLUS și-au anunțat marți seara prin vocea viceprimarului susținut de PLUS, Horia Tomescu, opoziția față de proiect și i-au cerut edilului să îl retragă de pe ordinea de zi. „Actualul buget nu sprijină realizarea obiectivelor pe care le-am asumat”, a afirmat Tomescu.

Potrivit acestuia, veniturile erau estimate la 7 miliarde de lei. „Am fost surprins să văd această sumă prinsă în buget, pentru că în toate discuţiile (…) sumele avansate au fost în jur de 4,5 – 5 miliarde de de lei. Am cerut notele de fundamentare. Răspunsul primit de la direcţiile din primărie a fost că primarul a interzis accesul consilierilor la orice fel de detalii care să explice forma actuală a veniturilor”, susţine viceprimarul.

Acesta crede că veniturile primăriei „nu sunt realiste”, lucru care s-a întâmplat şi în ultimii ani, când majoritatea din Consiliu era deținută de PSD.

„Noi vrem să avem un buget realist. Nu este momentul să fim populişti (…) Nu putem aproba ceva ce nu a fost discutat (…) Cerem primarului să retragă proiectul ”, a mai afirmat Tomescu.

Motivul nemulțumirii ar fi fost altul – acela că Tomescu, un apropiat al fostului ministru al sănătății Vlad Voiculescu, nu a primit drept de semnătură din partea lui Nicușor Dan pentru schimbarea directorilor din cadrul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale din București (ASSMB).

 

Pe linia de plutire

 

În ședință, Dan a susținut că bugetul municipiului Bucureşti este bugetul de pe 15 martie, care a fost dezbătut până în această perioadă, şi s-a declarat „uluit” de reacţia unor consilieri locali, menţionând că „nu se poate aşa ceva”. Edilul a completat că a făcut mari eforturi de la preluarea mandatului să ţină Primăria pe linia de plutire. Dan a completat că Primăria şi instituţiile din subordine au avut bugetări greșite și s-au găsit facturi neplătite de la începutul anului 2019.

El a explicat care au fost paşii în alcătuirea bugetului. Potrivit lui Dan, în ianuarie, consilierii şi primarul, viceprimarii au audiat toţi directorii din Primărie şi din instituţiile subordonate, întrebându-i cum văd bugetul. Cei doi viceprimari, cu administratorul public, cu preşedintele Comisiei de Buget şi cu directorul Direcţiei Economice am realizat un buget, o propunere de buget care a fost gata pe 15 martie şi a fost transmisă către consilierii din majoritate.

„Toate discuţiile care trebuiau să aibă loc pe buget au avut loc şi au fost extrem de civilizate şi extrem de constructive, s-au adus îmbunătăţiri, de exemplu, suplimentarea banilor pentru diverse investiţii, cum e Prelungirea Ghencea. Dacă se doreşte să mai discutăm pe buget, putem să mai discutăm, dar haideţi să ne grăbim să dăm bucureştenilor bugetul”, a mai transmis Nicuşor Dan. 

 

„Sunt uluit, adică noi am avut un buget, primarul a discutat cu fiecare din grupurile de consilieri din majoritate, grupurile de consilieri din majoritate au discutat între ele pe această propunere de buget încă de acum şase săptămâni şi acum venim şi spunem că eu nu am buget. Realmente nu se poate aşa ceva”. NICUȘOR DAN, PRIMARUL CAPITALEI 

 

Amendamente respinse

 

Atât consilierii PSD, cât și cei ai USR PLUS au adus o serie de amendamente pe care le-au susținut de-a lungul ședinței de peste trei ore. Toate au fost însă respinse.

„Sunteți musafir aici, musafir sunteți și în administrație. E jenant să aduceți în fața bucureștenilor o lipsă de angrenare a celor două părți care vă sunt alături și să veniți în ziua votului cu lipsă de majoritate”, i-a a spus Aurelian Bădulescu. 

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă