0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăPoliticăBEC respinge cererile de anulare a alegerilor în S1 și de renumărare...

BEC respinge cererile de anulare a alegerilor în S1 și de renumărare în S5

Biroul Electoral al Municipiului Bucureşti a anunțat joi, referitor la faptul că Biroul Electoral Sector 5 a admis cererile de renumărare a voturilor, în timp ce Birourile Electorale Sector 2, 3 şi 4 le-au respins, că se impune aplicarea corectă şi interpretarea unitară a dispoziţiilor privitoare la alegeri pe întreg teritoriul ţării, acest lucru putându-se realiza numai de la nivelul Biroului Electoral Central.

BEM menţionează că a transmis Biroului electoral Sector 5 contestaţia la hotărârea de renumărare a voturilor.

„Biroul Electoral al Circumscripţiei Electorale nr. 42 a Municipiului Bucureşti informează că, prin Hotărârea nr. 70/30.09.2020, Biroul Electoral de Circumscripţie Electorală nr. 5 Sector 5 a admis cererile referitoare la renumărarea tuturor buletinelor de vot din cele 197 secţii de vot de pe raza Circumscripţiei electorale a Biroului Electoral de Circumscripţie Electorală a Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti. Biroul Electoral al Circumscripţiei Electorale nr. 42 a Municipiului Bucureşti a transmis, spre competentă soluţionare, contestaţia înregistrată împotriva Hotărârii nr. 70/30.09.2020 a Biroului Electoral de Circumscripţie Electorală nr. 5 Sector 5”, se arată în comunicat.

BEC cere aplicarea unitară a legii

Circulara pentru aplicarea unitară a legii în procesul de reverificare a datelor înscrise în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării la alegerile locale din 27 septembrie a fost emisă ca urmare a numeroaselor cereri de renumărare a buletinelor.

În document se arată că, în cazul în care birourile electorale de circumscripţie hotărăsc reverificarea datelor înscrise în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării, această procedură va fi efectuată cu respectarea strictă a prevederilor Hotărârii Biroului Electoral Central nr. 98/15.09.2020, ţinând cont de mai multe reguli.

* În cazul încărcării în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot (SIMPV) a fotografiei unui proces-verbal care conţine neconcordanţe, corecturile datelor înscrise în acesta vor fi realizate de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, numai în baza hotărârii biroului electoral de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală sau de sector al municipiului Bucureşti, la sediul acestora;

* Orice alte modificări ale proceselor-verbale vor fi făcute numai în baza hotărârilor pronunţate ca urmare a soluţionării contestaţiilor (…), de către biroul electoral de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală sau de sector al municipiului Bucureşti, după caz, acestea urmând a fi asumate prin semnătura preşedintelui şi ştampila biroului electoral care a adoptat hotărârea;

* Birourile electorale de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală şi de sector al municipiului Bucureşti verifică toate cele patru tipuri de procese-verbale privind consemnarea rezultatelor votării întocmite la nivelul unei secţii de votare în vederea asigurării coerenţei şi a întocmirii corecte a acestora.

Potrivit BEC, verificarea anterior menţionată trebuie să asigure: 

– respectarea cheilor de control, înscrise în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării;
– ca numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale, respectiv cel al alegătorilor prezenţi la urne, atât cel total, cât şi cel din fiecare tip de listă electorală în parte, să fie identic în toate cele patru tipuri de procese-verbale întocmite la o secţie de votare.

* Verificarea proceselor-verbale se realizează în prezenţa preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare, precum şi a celorlalţi membri ai acestora şi a operatorilor de calculator care îi însoţesc. Eventualele neconcordanţe între datele înscrise în procesele-verbale se vor rezolva de către preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare pe baza materialelor utilizate în procesul electoral, se precizează în circulară.

* Totodată, pot fi făcute corecţii ale cifrelor care atestă voturile valabil exprimate obţinute de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi numai ca urmare a hotărârilor biroului electoral de circumscripţie pentru soluţionarea unor contestaţii referitoare la valabilitatea unor voturi exprimate, care au fost stabilite, la nivelul secţiei de votare, ca fiind voturi nule.

* Este interzis să se efectueze alte tipuri de corecţii ale cifrelor ce atestă voturile valabil exprimate obţinute de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi, mai arată BEC.

După aflarea deciziei, candidatul PNL la Primăria Sectorului 5, Cristian Băcanu, și-a exprimat dezamăgirea pe Facebook.

„Biroul Electoral Central a emis azi o circulară prin care a fost interzisă renumărarea voturilor și, din acest moment, putem anticipa că solicitarea mea (justificată de datele din teren) de renumărare la Sector 5 va fi respinsă de Biroul Electoral Municipal (ca urmare a contestației formulate de Piedone). Practic, o lege strâmbă, spune că dacă oamenii din secții nu și-au făcut treaba sau au trădat, candidații nu mai pot contesta rezultatul chiar dacă acesta este urmare a unei fraude grosolane,” a scris Băcanu. 

El a mai spus că o lege strâmbă îl face primar pe Piedone cu doar câteva săptămâni înainte de comemorarea a cinci ani de la Colectiv. „Mi-e greu să exprim amărăciunea pe care o simt și vreau să vă asigur că am făcut și voi face tot ce este posibil pentru a apăra valorile în care cred și interesele celor care și-au pus încrederea în mine. Mafia din sectorul 5 s-a dovedit încă odată mai puternică decât cetățenii de bună credință; aceasta este situația care trebuie să înceteze, îmi este mai clar decât oricând, iar vorbele frumoase nu pot cosmetiza crudul adevăr. Tranzacționarea ca la piață a mii de voturi este o realitate pe care nu ne mai putem face că nu o vedem. Trebuie să le spunem oamenilor adevărul, trebuie să vorbim despre obiceiurile și clanurile care atacă democrația, trebuie să acționăm cu determinare și curaj până nu este prea târziu,” a adăugat el.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă