3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăPoliticăBanii vin de la București, dar voturile merg spre Moscova. România devine...

Banii vin de la București, dar voturile merg spre Moscova. România devine precaută față de Moldova

Guvernul și investitorii din România vor fi mai circumspecți, cel puțin în următoarea perioadă, în momentul derulării unor proiecte economice în beneficiul Republica Moldova, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

Diplomatul român a făcut această declarație cu prilejul unei vizite efectuate în orașul Bălți din Republica Moldova, unde s-a întâlnit cu oameni de afaceri din acea regiune, a anunțat, vineri, Radio Chișinău.

”Noi am intrat acum într-o altă logică. Vom continua proiectele de cooperare dintre România şi Republica Moldova, dar la nivel local. Şi cel puţin o perioadă, vom fi foarte atenţi cu cine vom lucra aici, pentru că vrem ca cei care să fie beneficiarii cu adevărat ai acestor proiecte să fie cetăţenii Republicii Moldova, cetăţenii care merită şi care apreciază cu adevărat lucrurile acestea”, a declarat ambasadorul Daniel Ioniţă.

“Mă doare sufletul şi am primit întrebări din România, ce faceţi, de ce finanţaţi grădiniţe în Republica Moldova, când aveţi grădiniţe nefinanţate în România. Anul trecut am avut o situaţie jenantă şi dezastruoasă, când un copil a căzut într-o hazna, fiindcă era în curtea şcolii. Cu toate astea, Guvernul României a finanţat multe obiective, aici, în Republica Moldova, fără ca să primim măcar un cuvânt de mulţumire”, a recunoscut ambasadorul Daniel Ioniță.

”La Chişinău, ca diplomat străin, ajungi să fii surprins să vezi câte vile frumoase sunt construite, câte maşini scumpe circulă pe străzi, în condiţiile în care salariul mediu în Republica Moldova e unul destul de jos. Şi cu toate astea se cer bani din afară. Ştiţi ce spunea fostul ambasador al SUA: americanii fac drumuri, românii fac grădiniţe, iar moldovenii votează cu ruşii”, a constatat el.

Ambasadorul Daniel Ioniță nu a indicat și numele diplomatului american la care se referă, dar acesta ar putea fi James Pettit, cel care a fost ambasador în Republica Moldova între anii 2015 – 2018. El s-a remarcat printr-o declarație în care a susținut că „alăturarea României (de către Republica Moldova – n.n.), ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova”.

Declaraţiile ambasadorului Daniel Ioniță au fost făcute în contextul unei solicitări de finanţare, adresată Guvernului României, pentru construirea unei grădini botanice în orașul Bălţi. Ambasadorul Ioniţă a amintit că în Republica Moldova există deja numeroase proiecte realizate cu bani oferiţi de România.

”Am avut contribuţii importante în domeniul educaţiei şi sănătăţii în Republica Moldova”, a subliniat ambasadorul Ioniță. Potrivit acestuia, Guvernul de la București a finanțat renovarea a peste 950 de grădiniţe, a donat peste 190 de microbuze care au ajuns în toate raioanele Republicii Modova, oferă an de an peste 1.100 de locuri gratuite pentru copii din Republica Moldova în taberele școlare din România și, de asemenea, oferă un număr important de burse școlare.

”Toate acestea se datorează banilor obţinuţi cu sudoarea muncii de către contribuabilul român. Tot el contribuie inclusiv la alocarea de pensii pentru cetăţeni din Republica Moldova şi alocaţii pentru copii. Guvernul României a renovat peste 16 secţii la Institutul Mamei şi al Copilului, la Cahul a fost creat un centru de transfuzie a sângelui. În domeniul culturii avem proiecte importante ca Sala cu Orgă, Muzeul de Artă”, a precizat ambasadorul Ioniță.

”Am venit de la Chişinău pe drumul către Soroca şi am văzut un mare panou pe care era scris că acest drum a fost posibil din banii oferiţi de poporul american. Circul des în Republica Moldova, nu am văzut nicăieri în Republica Moldova, nu am văzut nicăieri vreun panou pe care să scrie că acest drum este făcut cu bani din Rusia”, a declarat ambasadorul român.

Daniel Ioniţă a spus că România susţine apropierea Republicii Moldova de UE, dar a deplâns faptul că puterea de la Chișinău are o atitudine ambiguă.

”Nu am fost niciodată naivi să credeam că parcursul european a fost unul simplu, România a avut această experienţă. Pe plan internaţional România a dorit întotdeauna să se asocieze cu Republica Moldova în susţinerea unor iniţiative ale noastre, ale cetăţenilor. Dar asta presupune că şi Republica Moldova, şi diplomaţii şi politicienii dumneavoastră, în baza angajamentelor pe care şi le-au luat faţă de UE, atunci când se pune problema să voteze în linie cu angajamentele UE să o facă la fel. Or, în ultima perioadă noi constatăm că Uniunea Europeană are o poziţie, iar Republica Moldova are o altă poziţie, diferită de cea a Uniunii Europene, atunci când ni se prezintă tuturor în faţă necesitatea unei politici echilibrate”, a subliniat Daniel Ioniţă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

UE alocă fonduri pentru apărare: Bruxelles a anunțat modificări importante privind alocarea fondurilor de Coeziune

Fondul de Coeziune devine sursă de finanțare pentru industria de armament și mobilitate militară Țările UE au posibilitatea de a redirecționa o parte din resurse...

Tesla valorează acum cât cele mai mari 30 de companii auto non-chinezești la un loc

Acțiunile Tesla (TSLA), compania de vehicule electrice condusă de Elon Musk, au înregistrat o creștere de 30% săptămâna trecută, determinată de victoria lui Donald...

Blocaj în procesul de amnistie fiscală: Sindicaliștii cer prelungirea termenului de procesare a cererilor

Amnistia fiscală întâmpină dificultăți majore, din cauza problemelor legate de sistemul informatic, spune liderul SedLex Sindicaliștii din cadrul Ministerului Finanțelor solicită extinderea termenului de procesare...
Ultima oră
Pe aceeași temă