5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăAvem 379.324 de buletine de vot. Cum le renumărăm?

Avem 379.324 de buletine de vot. Cum le renumărăm?

Biroul Electoral al Sectorului 5 (BES) a decis renumărarea voturilor, după ce PNL și USR PLUS au sesizat mai multe nereguli și posibile fraude. Hotărârea BES a fost contestată de PPU, partidul din care face parte Cristian Popescu Piedone, cel declarat câștigător al funcției de primar de sector. Hotărârea definitivă de renumărare o ia Biroul Electoral Central (BEC).

Problema este că decizia prin care voturile vor fi numărate din nou la nivelul unui sector întreg al Capitalei ar fi o premieră absolută și… nimeni nu știe cum se face acest lucru din punct de vedere procedural.

În plus, Biroul Electoral al Municipiului (BEM) București a precizat că renumărarea nu este o procedură prevăzută clar de lege și este nevoie de o decizie unitară. „Facem precizarea că, din moment ce Biroul Electoral Sector 5 a admis cererile de renumărare, în timp ce birourile electorale sector 2, 3 şi 4 le-au respins ca inadmisibile, este evident că se impune aplicarea corectă a dispoziţiilor privitoare la alegeri pe întreg teritoriul ţării, precum şi interpretarea unitară a prevederilor art. 95 din Legea nr. 115/2015, aspect care se poate realiza numai de la nivelul Biroului Electoral Central”, potrivit unui comunicat de presă al BEM.

Florina Dragnea, Biroul Electoral Sector 5, a declarat pentru România liberă că în cazul în care BEC decide renumărarea, va trebui să vină cu o procedură pentru că aceasta nu există în Legea nr 115/ 2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale actualizată. „Nu știm ce se întâmplă dacă se admite. BEC va trebui să dea o procedură pentru că în Legea 115 nu există o astfel de procedură de renumărare a voturilor. Trebuie să ne spună cum, cine, unde, în cât timp, ce se întâmplă cu operatorii. Dacă se renumără, trebuie reluat același proces de desfășurare ca în ziua alegerilor. Probabil că vor trebui să vină toți reprezentanții BEC, președinții de secții de duminică, operatorii, va trebui la fel – pozat tot, băgat în sistem. Pe lege nu există nicio procedură,” a declarat Dragnea, subliniind că este totuși prematur, ținând cont că nu exista o decizie definitivă privind renumărarea.

Ce înseamnă renumărarea în cifre

Potrivit purtătorului de cuvânt, o decizie favorabilă ar însemna renumărarea buletinelor de vot din 197 de secții. În sectorul 5, s-a cerut reluarea procedurii pentru toate cele patru categorii: primar de sector, primar general, consiliu local și consiliu general al Capitalei.

În sectorul 5, sunt 249.021 de cetățeni cu drept de vot, din care au votat 38,08%, adică 94.831. Ținând cont de cele patru categorii, ar însemna renumărarea a 379.324 de buletine de vot.

Sacii cu buletinele de vot se află în acest moment la Biroul Electoral de Sector, au fost sigilați în prezența Jandarmeriei și sunt păziți de Jandarmerie. Potrivit purtătorului de cuvânt, doar președintele BEC are acces la acești saci și el este abilitat să îi desigileze tot în prezența Jandarmeriei, dacă se va impune acest lucru.  

Am încercat să obținem lămuriri suplimentare și de la BEC, pe care însă nu le-am obținut până la închiderea ediției.

Băcanu nu știe dacă renumărarea va influența rezultatul final

Contactat de România liberă, candidatul PNL, susținut de Alianța USR PLUS, Cristian Băcanu, spune că echipa sa a cerut renumărarea, aducând ca argumente mai multe tipuri de suspciuni rezonabile.

Întrebat dacă în urma renumărării s-ar putea schimba semnificativ rezultatul, Băcanu a răspuns: ”Eu am identificat niște suspiuni rezonabile cu privire la existența unei fraude la vot”.

Între primul clasat, Cristian Popescu Piedone, și cel de-al treilea clasat, Cristian Băcanu, este o diferență de 2.620 de voturi. În același timp, între primul și al doilea clasat, Daniel Florea, este o diferență de 2.253 de voturi.

Renumărare și la Călărași

Și județul Călărași intră în aceleași proceduri, după ce Biroul Electoral Județean a decis, miercuri seara, renumărarea voturilor din județul Călărași, atât pentru Consiliul Județean, cât și pentru funcția de președinte al Consiliului Județean.

La Călărași alegerile au fost câștigate de PSD și de candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean, Vasile Iliuță. Din partea PNL, la șefia CJ Călărași a candidat Valentin Barbu. PSD este partidul clasat pe primul loc, urmat de Alianța PNL-USR. Joi, la ora 15.00, BEJ s-a întrunit în ședință, după închiderea ediției.  

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă