„Astăzi, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, cu Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, cu autorităţile locale din comuna Bălăuşeri, împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Horea’ al Judeţului Mureş, cu UPU – SMURD Târgu Mureş, STS, cu Comitetul Naţional de Vaccinare, cu toţii am organizat o acţiune în zona rurală. Sunt foarte multe persoane în vârstă, vulnerabile, care cu greu pot să ajungă la centrele de vaccinare dacă sunt organizate la distanţă, cum sunt maratoanele de vaccinare, aşa cum avem acum la Sighişoara. Noi am hotărât să venim cât mai aproape de ei. Centrul este organizat împreună cu IGSU, folosim caravana de pregătire a populaţiei, care a fost oprită din cauza pandemiei şi am transformat-o în centru de vaccinare cu patru fluxuri de vaccinare. Microbuzele ISU merg după un program prestabilit la casele oamenilor care au anunţat în prealabil că vor să se vaccineze şi îi aduc la punctul de vaccinare, apoi în duc înapoi acasă”, a declarat Raed Arafat.
Şeful DSU a remarcat implicarea Primăriei Bălăuşeri, care a reuşit să capaciteze în jur de 150 de persoane, arătând că implicarea populaţiei este extrem de importantă pentru a se putea renunţa la restricţii.
„Deja în prima oră am ajuns la 30 de persoane vaccinate, sunt şi persoane care vin cu maşinile proprii la centrul de vaccinare mobil. Mâine vom face acelaşi lucru în comuna Beica de Jos şi în zona limitrofă a comunei Beica de Jos. Cred că trebuie să intensificăm această acţiune şi le mulţumesc celor care au acceptat şi au venit la vaccinare. Implicarea populaţiei este importantă prin vaccinare, dacă populaţia se vaccinează şi ajunge la ţintele noastre de vaccinare, cu certitudine ieşim mult mai repede din toate restricţiile pe care le avem. Pandemia nu s-a terminat, dar ea poate să fie terminată dacă într-adevăr toată lumea se vaccinează. Iar în ţară avem nevoie de peste 60% de oameni vaccinaţi. Aşa că suntem prezenţi şi sper să vedem aceste acţiuni multiplicate şi repetate şi în alte zone rurale”, a subliniat Raed Arafat.
Potrivit şefului DSU, pentru rapel urmează să se organizeze o nouă caravană peste două săptămâni iar persoanele care au fost vaccinate în timpul acestei caravane vor fi aduse pentru cea de-a doua doză.
„E un efort major aici, Comitetul Naţional de Vaccinare este cel care se ocupă de organizarea acestor acţiuni, iar efortul nostru este unul mic. Cu siguranţă vom repeta ce am făcut acum, colegii o să facă acest lucru şi în alte zone şi nu neapărat numai în judeţul Mureş; aici toată lumea care este implicată este implicată voluntar. Aici au venit din timpul lor liber, toţi vaccinează în timpul lor liber, este o acţiune pe care cu siguranţă o să o repetăm”, a spus Arafat.
Prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, a declarat că, această Caravană a vaccinării în mediul rural – „Mureşul se vaccinează #firesc” – se organizează, sâmbătă şi duminică, în localităţile Bălăuşeri şi Beica de Jos şi că implicarea autorităţilor locale a fost exemplară.
„Astăzi suntem într-o etapă nouă a campaniei ‘Mureşul se vaccinează #firesc’ şi avem Caravana vaccinării în mediul rural. Este bine de ştiut că astăzi ne aflăm la Bălăuşeri, mâine vom fi la Beica de Jos şi zonele pe care le acoperă Beica de Jos, urmând ca prin structurile mobile şi cele ale MAI să facem traseele în funcţie de solicitările localnicilor, astfel încât să putem să vaccinăm acasă sau în comunităţile locale. Încă de săptămâna trecută am fost în videoconferinţă cu toţi primarii din judeţul Mureş, i-am rugat să se implice extrem de activ şi cu maximă seriozitate, de a informa cetăţenii că nu mai trebuie să se deplaseze, pe bază de programare, la un centru fix, venim noi cu vaccinul la domniile lor. În judeţul Mureş interesul pentru vaccinare este unul ridicat, ne vom strădui, într-un efort comun al tuturor autorităţilor şi tuturor voluntarilor, cărora trebuie să le mulţumesc sincer, iată că nu doar reuşim să fim în top al nivel naţional, ci reuşim să ajungem la o rată de succes, astfel încât lucrurile să evolueze într-un sens favorabil şi în judeţul nostru”, a spus Mara Togănel.
Primarul din Bălăuşeri, Varga András Adorján, s-a arătat încântat că această campanie de vaccinare din mediul rural debutează în comuna sa şi că acesta este un răspuns la cererea pentru înfiinţarea unui centru de vaccinare.
„Încă de la începutul campaniei de vaccinare, Primăria comunei Bălăuşeri a cerut înfiinţarea unui punct de vaccinare în comună, pentru că interesul era destul de mare între localnici. Acum, cu ajutorul Prefecturii şi al DSP, am reuşit să înfiinţăm acest punct, sunt foarte mândru că aici debutează această caravană de vaccinare. Avem peste 150 de persoane înscrise, lucrăm la această organizare de trei săptămâni şi sperăm să vină cât mai multă lume; oamenii au înţeles importanţa vaccinării şi au înţeles că aceasta este şansa să ne recăpătăm viaţa de dinainte. Oamenii au fost fericiţi fiindcă nu trebuie să se deplaseze la Sârgeorgiu de Pădure sau la Târgu Mureş pentru a-şi administra vaccinul”, a accentuat Varga András Adorján.
Centrul mobil de pregătire a populaţiei şi personalului de intervenţie, pus la dispoziţie de către DSU, este amplasat, sâmbătă, în localitatea Bălăuşeri şi duminică, în Beica de Jos, între orele 10,00 şi 16,00, iar toate persoanele care doresc se pot prezenta pentru imunizarea cu vaccinul Pfizer, fără a avea nevoie de programare.