0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăPoliticăAndrew Noble, ambasadorul Regatului Unit: Guvernul britanic dorește un acord pentru Brexit

Andrew Noble, ambasadorul Regatului Unit: Guvernul britanic dorește un acord pentru Brexit

“Guvernul meu își dorește categoric un acord, iar negocierile în acest sens au făcut progrese în ultimele trei săptămâni, față de momentul în care Juncker spunea că nu va fi obținut un asemenea acord”, a precizat ambasadorul Andrew Noble.

Potrivit acestuia, “un asemenea acord ne va ajuta și în negocierile de după Brexit și va fi benefic și pentru Regatul Unit, și pentru Uniunea Europeană”.

Oficialul britanic a făcut, joi, aceste declarații în contextul unei conferințe de presă referitoare la târgul educațional “World Education Fair”, la care sunt prezente peste 100 de instituții de învățământ din întreaga lume, dintre care cele mai multe au sediul în Marea Britanie. “World Education Fair” se desfășoară pe 27 septembrie la Iași, pe 28 și 29 septembrie la București, pe 30 septembrie la Timișoara și pe 2 octombrie la Constanța.

Ambasadorul Marii Britanii ne-a declarat că, în prezent, în Regatul Unit trăiesc peste 400.000 de cetățeni români și că, “dacă în realitate ar fi 500.000, n-ar fi o mare surpriză”. Din acest motiv, interesul tot mai accentuat al tinerilor români – fie deja stabiliți în Regatul Unit, fie aflați încă în România – de a urma studii liceale și universitare în Marea Britanie este explicabil. Deși s-a declarat optimist în privința negocierilor pentru Brexit, ambasadorul Andrew Noble a precizat că, indiferent de rezultatul acestora, atitudinea autorităților britanice față de elevii și studenții proveniți din UE, inclusiv din România, va rămâne favorabilă.

“În 2020 va fi la fel ca în prezent, indiferent că ieșim din UE cu un acord sau fără acord. Avem confirmarea statului britanic pentru anul universitar 2020 – 2021, atât pentru studii de licență, cât și pentru masterat. Tinerii care obțin un împrumut din partea Guvernului de la Londra pentru a urma studii în Marea Britanie vor beneficia integral de el. Cei care au obținut deja un asemenea împrumut îl pot folosi în continuare”, a precizat ambasadorul Andrew Noble.

Potrivit acestuia, în Marea Britanie se află în prezent 10.000 de studenți români, acesta fiind “contingentul care crește cel mai rapid”, iar pe de altă parte, circa 1000 de români lucrează în universități britanice, în calitate de profesori sau de cercetători. Pentru elevii străini din Marea Britanie, există și școli indepedente cu regim de internat, a căror taxă de școlarizare e suportată de stat. Pentru studenții străini, Regatul Unit oferă împrumuturi de câte 9000 de lire sterline pe an (în Țara Galilor) sau de 9250 de lire sterline pe an (în Anglia) și care trebuie returnate de beneficiari, după terminarea studiilor, de-a lungul a 30 de ani – indiferent de faptul că absolvenții rămân în Marea Britanie sau pleacă în țara de origine sau în alte țări. Aceste împrumuturi servesc pentru plata taxelor de școlarizare, iar de la caz la caz, ele acoperă aceste taxe parțial sau total. În plus, studenții români pot obține și burse de la statul britanic, de câte 1500 de lire sterline pe an, a precizat, ieri, Ana Maria Papp, Business Development Manager, în cadrul companiei de consultanță educațională IntegralEdu.

“Mesajul pe care îl transmitem din partea universităților din Marea Britanie tinerilor care doresc să studieze aici este unul de încurajare. Sectorul universitar britanic este unul internațional. Toate instituțiile își păstrează deschiderea în ceea ce privește mobilitatea românilor la studii. De altfel, în acest an avem cea mai masivă participare a instituțiilor de învățământ britanice atât la târgul din martie, cât și la cel prezent, iar tot mai mulți tineri români sunt interesați de oportunitățile de studiu oferite de universitățile din Marea Britanie”, a subliniat Nigel Bellingham, directorul centrului British Council România.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă