Guvernul ar urma să aprobe astăzi ajutorul financiar promis Republicii Moldova.
Executivul Nicolae Ciucă urmează să adopte, în şedinţa de astăzi, un proiect de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Chişinău, la 11 februarie 2022.
„Noul Acord privind programul de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova va reprezenta principalul instrument prin intermediul căruia România va acorda sprijin autorităţilor Republicii Moldova în eforturile acestora care vizează dezvoltarea durabilă şi avansarea pe calea reformelor şi apropierii de Uniunea Europeană. Totodată, asistenţa acordată de România în baza Acordului este de natură să deschidă noi oportunităţi pentru dezvoltarea relaţiilor şi cooperării pe multiple paliere între Bucureşti şi Chişinău, cu beneficii reciproce pe termen mediu şi lung”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Alte proiecte pe ordinea de zi a Guvernului
În şedinţa Executivului va fi aprobat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.
„Prezentul proiect de act normativ are ca obiect reglementarea unor măsuri care să conducă la creşterea numărului de clădiri renovate energetic cel puţin moderat. Prin propunerea de act normativ se urmăreşte eficientizarea Programului naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, prin introducerea în lista cheltuielilor eligibile a unor lucrări de intervenţie care să conducă la o renovare, cel puţin, moderată, precum şi a cheltuielilor necesare elaborării documentaţiei tehnico-economice. Modificările aduse programului multianual pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe vor conduce la creşterea nivelului de ambiţie în ceea ce priveşte renovarea energetică a acestora, prin obţinerea a cel puţin 30% economii de energie primară, prin stabilirea unei liste actualizate de cheltuieli eligibile pentru renovare moderată sau aprofundată şi prin creşterea nivelului de ambiţie a indicatorilor de performanţă pentru proiectele depuse în cadrul programului”, conform notei de fundamentare a proiectului.
Pe agenda reuniunii guvernamentale figurează şi un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea HG nr.1.215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă.
„Având în vedere situaţia producătorilor de energie electrică şi termică în cogenerare de înaltă eficienţă, beneficiari ai schemei de sprijin de tip bonus, autorităţile române, în urma aprobării primite din partea Comisiei Europene prin Decizia C(2021) 9774 final, au decis prelungirea perioadei de valabilitate a schemei de sprijin de tip bonus instituite prin HG nr.1.215/2009. Se propune modificarea şi completarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă”, se spune în nota de fundamentare a proiectului de HG.
Un alt proiect de hotărâre aflat pe agenda Guvernului vizează aprobarea programelor naţionale de sănătate.
„Prin intermediul prezentei hotărâri se asigură cadrul legislativ pentru derularea programelor naţionale de sănătate. În acest sens, în perioada de aplicabilitate a actului normativ, se are în vedere continuarea activităţilor din cadrul programelor naţionale de sănătate aflate în derulare, dezvoltarea acestora pentru includerea unor noi beneficiari, precum şi iniţierea unor programe sau activităţi noi, respectiv renunţarea la unele programe care, în urma evaluării, nu s-au dovedit eficiente”, se explică în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Tot printr-o hotărâre, Executivul va aproba modificarea şi completarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi cele privind provenienţa şi circulaţia materialelor lemnoase destinate consumului propriu al proprietarului şi a unor măsuri de aplicare a prevederilor Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor care revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 497/2022.
În nota de fundamentare a proiectului se arată: „Prin modificarea şi completarea HG nr. 497/2020 şi prin aplicaţiile SUMAL 2.0 se asigură punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, în sensul în care informaţiile privind prima punere pe piaţă a lemnului şi produselor din lemn şi trasabilitatea acestuia sunt obţinute în timp real pentru toţi operatorii economici, acest sistem naţional fiind baza pentru sistemul „due diligence” al operatorilor economici”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!