12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiZiua marelui anunț pentru elevi, profesori și părinți

Ziua marelui anunț pentru elevi, profesori și părinți

Pe 02 februarie a.c. ar urma să aflăm dacă și cum se vor redeschide unitățile de învățământ preuniversitar pentru învățământul clasic, față în față, odată cu debutul celui de-al doilea semestru al anului școlar.

Totuși, după cum evoluează situația epidemiologică, est greu de crezut că decizia pe care ministrul Educației și specialiștii din Comitetul pentru Situații de Urgență o vor anunța va fi sigur menținută până la începutul săptămânii viitoare.

Este o perioadă marcată de incertitudine, în mare parte din cauza evoluției pandemiei, agravată acum de apariția noilor tulpini ale Sars COV 2, dar și din vina modului în care autoritățile centrale din țara noastră gestionează situația, prin măsurile pe care le pregătesc sau, mai repede, pe care nu le pregătesc.

Probabil că se va decide ca școlile să fie redeschise, în mare parte, și din rațiuni politice, pentru a mai îmbunătăți puțin imaginea actualului executiv.

Cu siguranță este nevoie de reluarea cursurilor față în față, ca anul școlar să nu fie compromis.

Deja s-a pierdut foarte mult, s-au acumulat lacune mari în pregătirea elevilor, și chiar este nevoie de cursurile remediale anunțate de ministrul Educației.

Problema majoră este că, în lipsa unor măsuri ferme de prevenție, care să limiteze semnificativ răspândirea noului coronavirus, este imposibil să fie menținute deschise unitățile de învățământ, dacă ne pasă cu adevărat de sănătatea populației.

Am văzut o precupare a ministrului Educației, cel puțin din declarațiile domniei sale, pentru asigurarea măștilor de protecție sanitară pentru elevii care revin în unitățile școlare și  dezinfectanților.

De asemenea, am văzut că sunt promiși bani pentru profesorii care vor asigura cursurile remediale.

Este însă o mare problemă: lipsa dispozitivelor digitale conectate la internet, pentru elevii care nu au avut, nu au și nu vor avea, în actualele condiții, acces la învățământul online.

Ministrul Cîmpeanu a recunoscut că este posibil ca, în unele cazuri, să se continue predarea online.

Șeful de la Educație a recunoscut, la preluarea mandatului de ministru, că mai există mulți elevi fără acces la internet.

Problema este că Ministerul Educației și Guvernul, în general, nu fac nimic, cu numai câteva zile rămase până la debutul semestrului al doilea al anului școlar, pentru achiziționarea de dispozitive digitale conectate la internet.

Nu știu dacă mai este cazul să amintim și că Guvernul, fie că a fost condus de Ludovic Orban, fie de Florin Cîțu, nu a alocat niciun ban pentru achiziționarea de dispozitive digitale conectate la internet pentru profesori.

În continuare, principala problemă este, în acest moment, imunizarea cadrelor didactice la noul coronavirus.

Societatea se temea că profesorii nu vor să fie vaccinați anti-COVID-19, dar iată că problema este insuficiența dozelor de ser și modul în care Ministerul Sănătății gestionează campania de vaccinare.

Concret, așteptăm redeschiderea școlilor pe 8 februarie, dar profesorii pot spera că vor fi imunizați abia după jumătatea lunii martie.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă