4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiȘtire în avans: Școala românească dă analfabeți funcționali

Știre în avans: Școala românească dă analfabeți funcționali

fac publice studiile rezultate din analizarea rezultatelor obținute de elevii supuși deja celebrelor teste PISA.

Conducerea Ministerului Educației, oricare va fi la momentul comunicării următoarelor rezultate ne va spune, din nou, că nu există interes din partea elevilor pentru testele internaționale.

Parțial, este adevărat și acest aspect, dar grav este că nu se poate observa nicio îmbunătățire a rezultatelor elevilor noștri, niciun progres al modului în care este gândit procesul educațional în România, plecând de la feedback-ul oferit de aceste testări.

S-a revenit la testările PISA, după o pauză provocată de pandemie.

Elementul de noutate este că elevii noștri au susținut testările acum pe PC.

Acest lucru ar putea aduce o îmbunătățire a rezultatelor obținute de șara noastră la aceste testări, deoarece copiii români se descurcă destul de bine cu noile tehnologii.

Nu ar însemna însă un progres al modului de organizare a procesului didactic în școala românească.

Un lucru cert ne-au indicat testele PISA, de ani buni: elevii români nu pot utiliza noțiunile dobândite în școală pentru a identifica soluții la probleme de zi cu zi, prezentate în enunțurile subiectelor internaționale.

Concret, dacă elevilor nu este prezentată direct o ecuație matematică, ei nu reușesc să realizeze că o pot folosi pentru a calcula câte caiete pot încăpea într-o cutie, de exemplu.

Acest lucru arată o problemă pe care foarte puțin am văzut-o dezbătută: modul în care sunt pregătite viitoarele cadre didactice de predare.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă