17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiRobotul de la Iași. Premieră în neurochirurgia românească

Robotul de la Iași. Premieră în neurochirurgia românească

Am criticat minusurile, am dezbătut politicile din acest domeniu, dar am avut mereu pe agendă performanța din medicina românească. Iar astăzi vreau să vă prezint, pe scurt, una din marile realizări ale neurochirurgiei noastre: implementarea sistemului robotic MajorX la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” de la Iași. Un robot unic, deocamdată, în România!

Peste tot în lume există plusuri și minusuri în medicină. Peste tot, chiar în cele mai dezvoltate societăți, există infecții nosocomiale în spitale, există probleme de buget sau dotare. Ceea ce caracterizează sistemele medicale moderne este continua căutare a îmbunătățirii funcționării acestora. Țările bogate investesc în cercetare, iar cercetarea este extrem de bine conectată la medicina aplicată. Se lucrează în sisteme integrate, în care sunt aduși în același proiect medici de mai multe specialități alături de experți, cercetători și specialiști din alte domenii, cum sunt inginerii care scriu software, de exemplu. Un rol aparte revine medicinei terapeutice robotice.

Se deschid noi orizonturi, iar unul dintre avantajele acestei tehnici terapeutice îl reprezintă precizia extrem de mare în intervențiile chirurgicale în care sunt folosiți roboți. Precizia robotică o depășește pe cea umană, iar în funcționarea sa noțiunea de oboseală nu există.

Desigur, fără mintea și mâna omului nici un robot nu poate funcționa! În spatele robotului se află specialiști de înaltă clasă care reglează continuu aparatul în timpul intervențiilor chirurgicale. Operația și rezultatele par desprinse dintr-un film din categoria science-fiction. Cunoaștem cu toții marile progrese realizate în chirurgie prin robotul Da Vinci când un pacient a fost operat de un medic aflat pe alt continent.

Un pas mare spre excelența în medicina românească. Secția de neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” de la Iași a fost dotată cu un astfel de robot modern, nou și extrem de performant. MajorX este, mai exact, un sistem robotic de înaltă performanță cu aplicabilitate în neurochirurgie. Ca să vă descriu simplu și pe scurt ce face acest „partener” al neurochirurgului, vă spun că este adaptat pentru neurochirurgia spinală, în principal pentru efectuarea implementărilor de șuruburi de fixare în leziunile traumatice sau degenerative ale coloanei vertebrale. Precizia fixării cu șuruburi transpediculare este submilimetrică.

Dacă este să comparăm intervenția clasică cu intervenția asistată de robot, în cazul intervențiilor la nivel toracal, de exemplu, vorbim despre o diferență între 75% și 99% în ceea ce privește precizia plasării implanturilor.

Adaug că robotul are aplicabilitate și în chirurgia craniană, iar această tehnologie implementată și funcțională la Iași este unică în țară și printre puținele din sud-estul Europei.

Deci se poate! Aceasta este concluzia: se poate! Totul este să vrei, să fii la curent cu evoluția medicinei, a neurochirurgiei în acest caz și să te faci înțeles de către cei care au răspunderea administrativă a lucrurilor. Astfel, pe lângă neurochirurgii ieșeni, merită felicitări managerul spitalului, dr. Lucian Eva, și, desigur, echipa Consiliului Județean Iași, al cărui președinte este dl Maricel Popa. Toți s-au implicat și au susținut dotarea clinicii de neurochirurgie cu acest echipament robotic.

Închei citând din memorie o propoziție atribuită lui Confucius: „Decât să protestezi continuu împotriva întunericului, mai bine aprinde o luminiță!”.

Alexandru Vlad Ciurea
Alexandru Vlad Ciurea
Profesor Doctor Alexandru-Vlad Ciurea este un neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Profesor universitar de neurochirurgie la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, din București, conducător de doctorat. A realizat peste 23.000 de mii de operații pe creier, din care jumătate la copii. A fost președintele Societății de Neurochirurgie din România 8 ani (două mandate). Face parte din boardul revistei internaționale „World Neurosurgery”. A publicat 33 de cărți, cea mai importantă fiind „Tratatul de Neurochirurgie”. Din 2009 este cercetător Științific Gradul I.Între 1999 și 2011 și, ulterior, din 2014 până în prezent, este Președintele Comisiei Naționale de Neurochirurgie a Ministerului Sănătății, rol în care a fost responsabil cu realizarea Curiculei Naționale de Neurochirurgie și crearea specializării "Neurochirurgie Pediatrică". Este autor și contributor România Liberă din anul 2017.
Cele mai citite

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....
Ultima oră
Pe aceeași temă