7.6 C
București
sâmbătă, 16 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiProfeții electorale. Cine câștigă?

Profeții electorale. Cine câștigă?

Alegătorii sunt mult mai neliniștiți decât politicienii. Poate că niciodată nu s-a jucat runda electorală cu învingători prestabiliți. Și de aceea nu e nicio tensiune. Nicio emoție. Fiecare se așază în carapacea sa. Nu se mai dau lupte. Ca altă dată. Lipsesc dezbaterile adevărate.

Internetul e plin de promisiuni. Cât în lună și în gură de lup.

După 30 de ani, alegătorii s-au maturizat mai mult decât politicienii.

Nimeni nu mai crede că va cădea binele din cer. Oamenii sunt mult mai preocupați de ziua lor de mâine, decât de a doua zi a noului parlament.

Mă întreabă mulți prieteni cum stăm?

Ca unul care nu crede în sondajele comandate de către partide, pot spune bine. Ei cu ale lor, noi cu ale noastre.

Dar cine biruie?

Vin ai noștri, pleacă ai noștri… Știm continuarea din folclorul electoral.

Prezența la urne?

Mai scăzută decât deobicei. Zic profeții pe tembeliziuni.

Eu cred într-o prezență la vot egală cu cea din 2016. Adică undeva în jur de 38-39%.

Cei din grupa 45-60 de ani stau acasă

Dacă cei între 45-60 de ani, altă dată extrem de activi și de responsabili civic, vor sta în majoritate acasă, lipsa lor va fi compensată cu participarea masivă a tinerilor, cei însuflețiți de noile teze ale noii ideologii care acoperă tot mai mult planeta, ca un nimb diavolesc.

Cu cât știi mai mult, cu atât votezi mai puțin. E o chestiune psihologică.

Se va ajunge la un scor incredibil de mare pentru USR-PLUS în marile orașe. Noua alianță va rupe limitele și așteptările. Doar că două cifre nu vor prinde useriștii, din cauza “troglodiților de la țară”, a celor care nu au inspirat încă în vintre progresul tămăduitor.

Ați putea spune, nu ne mai țineți pe jar!

Cine câștigă, cine pierde? Alegerile supravegheate și ocrotite de sistemul inteligent al STS nu permite alba-neagră, din partea nechemaților. Eventual, mici ajustări, vor fi posibile, pentru cei care au știut din timp să pupe cizmele de la popotă.

Rămân încrezător în puterea votului, deși cazarma a făcut toate cărțile. Păi doar nu credeți că a lăsat vreun front deschis. Inclusiv cel naționalist e ocupat de băieții de trupă. De cei care știu ce-nseamnă “servim patria, apriori.”

Mai sunt civili printre primii o sută de antemergător în Senat sau în Cameră?

Mi-am consumat demult naivitățile juvenile. N-aș crede că mai reușește vreunul, nepurtat pe sub drapelul unităților.

O interesantă dezbatere pe Canal 33 pe acest subiect

Vocile lumii:

Dan Andronic anticipează o prezență masivă la vot, situată undeva spre 45%, în pofida pandemiei de coronavirus, care pare a fi o sperietoare pentru votanți, notează Evz.ro.

Potrivit estimărilor sale, PNL va obține undeva la 30-31%, PSD în jur de 27-28%, iar USR întrunind un 20%.  La limita pragului electoral se află UDMR și PMP, AUR și Pro România fiind foarte posibil să intre în viitorul Parlament.

În privința premierului rezultat în urma distribuirii mandatelor „varianta Iohannis, este Orban, conchide directorul ziarului “Evenimentul zilei.”

 

 

Cu cine votezi?

În primul rând știu cu cine nu votez. Asta le spun tuturor. Nu sunt în trend. Nu mai am maxime așteptări, ci doar minime certitudini, restul sunt îndoieli.

România e demult un poligon

România e servită. E pusă pe platou, cu mult înainte de a ne prinde, noi, cei din generația Revoluției, că hegemonul nu mai acceptă deviații de stil polonez sau maghiar.

Dacă avem vreo certitudine, e că viitoarea clasă politică va fi și mai obedientă și mai plină de entuziasm, cu gura deschisă pentru a primi o mai multă Europă.

S-a pierdut dictonul: înainte de a fi europeni, suntem în primul rând români

Ni s-a indus din stratosfere că a fi patriot e câh. Astăzi, la fel ca-n vremurile internaționalismului sectar al ideologiei marxiste, a fi globalist e un titlu de glorie.

Cine nu servește într-o multinațională e din generația expirată.

Dar, totuși, cine biruie?

În orice situație, iese cine trebuie.

Cu cine votezi?

În primul rând știu cu cine nu votez. Asta le spun tuturor. Nu sunt în trend. Nu mai am maxime așteptări, ci doar minime certitudini, restul sunt îndoieli.

Încotro, România?

Câștigătorul ia totul, nu numai în celebra melodie, fredonată de generația expirată. De altfel, vrerea lui Iohannis nu e antagonică noului Kaiser.

Fript cu ungurii și cu polonezii, corpul politic de la Bruxelles nu mai permite deraieri în colonie.

PSD ar fi putut câștiga alegerile. Dar n-a vrut. Este și asta o condiție a existenței. De ce să riști, când poți sta cuminte?

PSD a pierdut, cu bună știință, alegătorii naționaliști. Aici e singura dilemă.

Intră PER sau AUR-ul în Parlament?

Asta depinde și de voința pădurilor. Pe cine vor ele balama.

Mâine, Ponta își va afla sentința. Va fi abandonat în afara parlamentului sau va mai face o tură.

Liberalii sunt condamnați să câștige

Le plâng de pe acum de milă cum vor guverna alături de diviziile progresiștilor, pe care nimeni nu le cunoaște.

Oricum, USR-PLUS va fi invitat la guvernare. Altfel, ne vom trezi în 2024 cu un miraculos 50% plus în favoarea lor.

A fi responsabil și cât de cât rațional înseamnă să ști când trebuie să oprești fluturele negru să se pună pe lampă.

Orban va avea o misiune deloc ușoară.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Ciucă le-a transmis românilor din Barcelona când vor putea avea cetățenie dublă

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, le-a transmis românilor din zona Barcelonei că, din acest an, nu vor mai fi nevoiţi să renunţe la cetăţenia română...

Ciucă le-a transmis românilor din Barcelona când vor putea avea cetățenie dublă

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, le-a transmis românilor din zona Barcelonei că, din acest an, nu vor mai fi nevoiţi să renunţe la cetăţenia română...
Ultima oră
Pe aceeași temă