21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiPNL pregătește asaltul din 2024

PNL pregătește asaltul din 2024

În perspectiva alegerilor locale, parlamentare, prezidențiale din 2024 și congresul USR-PLUS este important. Dar despre acesta, vorbim altă dată.

Cine ar fi “alesul” pentru a continua opera europeană a lui Klaus Iohannis? De fapt, întrebarea ar putea fi reformulată. Pe cine ar vrea sistemul unit cu multinaționalele, președinte? Aici e cheia.

În sediul din Modrogan, premierul Florin Cîțu, flancat de Alina Gorghiu, Raluca Turcan, Rareș Bogdan, Emil Boc, Virgil Popescu, pentru a demonstra că are spate, și-a prezentat parcursul spre victorie. A promis că merge la câștig.

De partea opusă, extrem de calm, Ludovic Orban, fără bodyguarzii județeni, a prestabilit “spectacolul democrației,” într-un cadru unei competiții a ideilor și a programelor pentru viitor.

Cîțu sau Orban? Asta e întrebarea

Reuniunea Consiliului Național al PNL s-a dorit să fie o acțiune de forță. După relaxare, liberalii au furat, cum se zice, startul ieșirii din pandemie.

Anunțul făcut de Florin Cîțu era demult pregătit. Principalul său strateg de campanie, Alina Gorghiu, cadorisită de Orban cu un post de vicepreședinte al Senatului, îl vrea învingător. Nu pe binefăcător.  

De ieri în PNL se confruntă două aripi: una tradiționalistă și una de business.

Ludovic Orban, liderul care cunoaște și femeile de serviciu din filiale, de la Glimboca, la Calafat, conduce detașat în opțiunea celor vechi.

Cîțu e cu schimbarea, cu o altfel de politică, mai mercantilă, orientată spre profit. E susținut de politicienii pragmatici, de liderii care vor să se înfrupte din marele cașcaval al PNRR.

În fața membrilor forului reprezentantiv al PNL, Orban a explicat cum a întors obrazul de fiecare dată când a primit o palmă.

Un mega Congres

Tot ieri, la reuniunea lărgită a liberalilor s-au stabilit criteriile de desemnare a delegațiilor la Congresul din 25 septembrie 2024. Altfel decât la celelalte partide, participanții la Congres – de o dimensiune miraculoasă în reprezentativitate ( 5.000 de participanți) – vor proveni în majoritate de la filialele care au obținut cele mai bune procente la ultimele alegeri.

Pe asta se bazează strategul lui Cîțu. Că 80 de delegați de la Cluj aduc logic mai multe voturi decât 40 din Teleorman.

Până ieri, pe hârtia cu pronosticuri electorale, Orban avea de partea sa 35 de filiale de partid, Cîțu, doar 15. Rămân vreo trei, ale indecișilor.

Oamenii de business, bine ancorați în finanțele publice ale statului, fără a se eticheta pe sine drept promotorii progresului, sunt ghidați de către strategul politic, după principiul valului nimicitor. Adică, cel puternic îl halește pe cel mic.

Hubert Thuma, președintele CJ Ilfov, un magnat al pieței imobiliarelor, necunoscut de masa partidului, dar și de electoratul județean, avea ieri plin de panouri publicitare în Bragadiru, localitate în care au loc alegeri locale parțiale.

Vă dați seama? El e unul dintre susținătorii lui Cîțu.

Alina Gorghiu face cărțile

Alina Gorghiu socotește că prin filialele din Cluj, Arad, Bihor, Vâlcea, Iași și alte județe din fieful premierului, delegații vor face diferența și că vor zdrobi larga majoritate a lui Orban.

Prea ocupată de treaba din culise, ea nu socotește că în majoritatea filialelor locale se vor desfășura noi alegeri, premergătoare Congresului.

Până ieri, în sacul lui Cîțu figurau și PNL sector 4 și PNL sector 5, numai că Pavel Popescu și Cristian Băcanu, liderii de azi, vor fi rași de valul tradiționalist. Deci mai rămân 13 județe cu steag progresist.

Sigur, așa cum am mai spus, adepții înnoirii speră să atragă de partea lor masa nemulțumiților din partid. A visătorilor de cai verzi pe pereți.

E o strategie de gâgă să folosești frustrările oamenilor, dar practica a înregistrat de multe ori succese.

 

Cine călărește valul câștigă

Pe val, Cîțu dansează. Am putea spune chiar pe sârmă. Oare să nu-i spună nimeni că el poate cădea printr-o moțiune de cenzură, votată de unii “interesați” ca el să pice? Ar fi avut tupeul Sorin Grindeanu, scos rușinos din guvern, să-l contracandideze pe Liviu Dragnea la vreun congres?

În PNL se poartă mușcătura mâinii care odată alinta și alina complexele. Nu e vorba de nerecunoștința lui Gorghiu, ci de criza de adecvare a aventurierilor politici ce vor să pună mâna pe PNL, numai cu gândul la gestionarea resurselor și a controlului viitorului președinte al statului.

Cum vă închipuiți o finală Kovesi – Cîțu? Cine și-ar pierde literele din cuvinte? Cea care a făcut lecții de comunicare, acum 15 ani sau premierul, cu ore proaspete de logopedie?

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Nu se anunță un măcel, deși în partid, foștii aliați și-au scos săbiile din teacă.

Cîțu are varianta trădărilor în masă. Cine cunoaște structura PNL știe că peste noapte se pot tranzacționa voturi și să se schimbe schimbarea la un fluierat.

PNL e un partid atipic. Nu e osificat, dar nici deschis aventurierilor. E o formațiune dinamică, dar cu rădăcinile în pământ, nu în aerul progresiștilor.

Se îndreaptă Ludovic Orban spre o victorie zdrobitoare sau ne paște o surpriză?

Cunoscătorii șurubăriilor de partid pot recunoaște că mulți liberali se uită în gura președintelui Klaus Iohannis.

Se va implica oare într-o acțiune neconstituțională, partizană? Păi n-are ce pierde. Doar n-o să-l suspende cuierul din Kiseleff care a anunțat o nimicitoare ofensivă a șocâtelului la sacul de păioase, nicidecum una bărbătească, fermă, angajantă de demitere a șefului statului.

Adevărata problemă pentru Ludovic Orban ar putea apărea în momentul implicării lui Iohannis de partea lui Cîțu.

Opoziția constructivă, visul lui Ion Iliescu

E greu de făcut socoteli acum. Mai sunt câteva luni bune, iar perspectiva succesului liberal la alegerile prezidențiale din 2024 se mai validează și prin mișcările din USR-PLUS. Cât despre PSD, e mort în lanul de secară.

Echipa Ciolacu a acaparat toată puterea. Nimeni nu mai cârcotește. E o unitate de trovant. În sens de pădure, nu de solidaritate.

Revenind la momentul activării președintelui, atunci vine timpul activării unui al treilea candidat, că doar și așa Cîțu a prevestit o inflație de candidați.

Cei care nu au acces la butoanele guvernamentale și nu-l iubesc pe Orban vor da voturile unui al treilea. Și dacă cel de-al treilea e un fidel principiilor tradiționaliste, nu devine Cîțu un sac de box?

Prin candidatura depusă ieri, premierul – cam tinerel în politică, intrat la liberali doar în urmă cu cinci ani – își joacă mandatul, nu numai se joacă de-a competiția electorală.

Câștigătorul din septembrie va fi candidatul PNL la alegerile prezidențiale din 2024. De fapt aici este miza.

 

Vocile lumii

Al treilea candidat: Dan Motreanu

europarlamentar

Liberalul Dan Motreanu ar putea fi cea de-a treia variantă pentru șefia PNL, în condițiile în care surse din partid îl dau drept posibil candidat, anunță Alba24.ro.

Dan Motreanu este un vechi lider PNL. A rămas constant în partid. Nu s-a implicat în scandaluri. A fost mai mereu soluția bună pentru vremurile rele.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă