14.2 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiPleacă Eduard Hellvig de la conducerea SRI?

Pleacă Eduard Hellvig de la conducerea SRI?

În timpul mandatului său, Eduard Hellvig, provenit din PNL, a ținut instituția departe de scandaluri. Nu au existat dovezi ale implicării sale active în viața partidelor.

Simpatice rămân în memoria timpului, celebrele felicitări de anumite sărbători. “Încă un an se încheie. Misterul Lerului rămâne intact” sau mesajul la venirea ghioceilor: ”Nu mai sunt acoperiți” au stârnit multe zâmbete în populație, stresată de gândul că cineva ne ascultă telefoanele.

Comparativ cu George Maior, directorul civil al SRI de acum a avut o prezență discretă în spațiul public.

A rupt Binomul

Sub conducerea sa (spre norocul său instituțional, zicem noi n.a.), Curtea Constituțională a României a decis că Protocoalele semnate între SRI, Parchete și Înaltele Tribunale sunt ilegale. Se sfârșise astfel o lungă perioadă de terorizare a politicienilor, a oamenilor de afaceri și a celor care nu conveneau sistemului.

Predecesorul său, George Maior, a trebuit să demisioneze în urma unor atacuri frontale la judecătorii Curtii Constituționale a României, dar a plecat spre Potomac, unde și cuburile trosneau mai bine în pahare și putea fi mai aproape de marele său protector.

 

desen de Ștefan Popa Popa’S

Faptul că leguitorul nu a catadicsit să modifice OUG a guvernului Cioloș, prin care   SRI a devenit oficial organ de cercetare penală specială, primind dreptul de a pune în executare mandatul de supraveghere tehnică, nu e vina lui Hellvig, ci a parlamentarilor care fac în pantaloni, când aud de oricare dintre serviciile secrete.

Afirmam într-unul dintre editorialele mele, că m-aș bucura dacă printre primii 100 de parlamentari, în ordinea alfabetică, aș găsi vreun civil. Nu o să mă lămuresc, probabil, niciodată.

Dacă misterul lerului rămâne intact și numărul politicienilor sub drapel va fi în aceeași stare.

Cât despre acoperiții din media, e simplu. Îi recunoști din avion după modul cum relaționează și cum reacționează atunci când îi întrebi despre misterul: de ce nu îi cunoaște Revisalul?

Influencerii sunt cu duiumul. De la actori ratați, la piloți de curse. Imensul buget de 1,52 de miliarde de lei (307 milioane de Euro) trebuia cheltuit pe ceva. Dar e bine, pentru că ne simțim în siguranță.

Cu cât mai mulți apărători, cu atât dușmanul e mai descurajat. Numai că dușmanul nu mai e acum din exterior, ci din interior.

Bursa pariurilor

Prezumtiva plecare a lui Hellvig va naște noi tensiuni. Bursa pariurilor pentru cine vine a luat deja foc. Nu știu cine sunt candidații, dar știu cine nu e bine să ajungă acolo: Dan Barna, deși pentru asta e setat. El la SRI și Dacian Cioloș, la partid. Doamne, ai milă!

Cu Barna șef la SRI, vom ajunge să regretăm mandatul lui Eduard Hellvig, un ardelean tenace și ambițios. Merită o ambasadă, nu?

Dar pentru că prezentul e mereu ancorat în trecut, nu pot să nu relatez o întâmplare din studioul Realitatea Plus de miercuri seară, când am aflat în premieră, de la Sorin Roșca Stănescu, celebrul SRS, că Virgil Măgureanu făcea recrutări de personal încă de dinainte de înființarea SRI. Pe bune?

Petre Roman, premierul de atunci, aflat alături, a recunoscut că în timpul evenimentelor din martie 1990 de la Târgu Mureș, apropiatul lui Ion Iliescu, poreclit de noi, “presa cea rea,” “șarpele cu ochelari,” i-a adus actul normativ gata făcut.

Vocile lumii:

Ion Cristoiu: Hellvig a desfințat Binomul, nu CCR

Eduard Hellvig si-a dat seama de pericolul mortal pentru SRI întruchipat de implicarea ofiterilor în procesul penal.
“Scoaterea SRI din procesul penal n-a fost opera exclusive[ a CCR. A fost – dacă nu exclusiv – opera noii conduceri a SRI”, a scris pe blogul său Ion Cristoiu.

Un premier fesenist ne dă dreptate: luptele dintre unguri și români, în ziua de 19 martie 1990, au fost organizate de Secu

După 30 de ani, primul ministru al României al acelor vremi a recunoscut pentru prima oară că teza noastră de atunci era corectă: evenimentele de la Târgu Mureș din 19 martie 1990 au fost regizate pentru a apărea un nou serviciu de informații.

Diversiunea bătăilor dintre unguri și români a fost pusă la cale de Securitatea – instituție care a dispărut doar formal, recunoaște azi Petre Roman. “Au existat instigatori la violențe în ambele tabere,” a mai completat domnia sa.

În urma altercațiilor, Sütő András, scriitorul de limbă maghiară, a rămas fără un ochi. Românul Mihăilă Cofariu, bătut măr, a fost prezentat, în mod diversionist, drept ungur de către echipa televiziunii maghiare. La scurt timp, toată presa mondială a schimbat discursul media despre România, prezentând poporul român drept violent, intolerant și rasist.

Sorin Roșca Stănescu a dezvăluit că în unele birouri ale Ministerului Turismului, aflate în centrul capitalei, încă din ianuarie 1990, Virgil Măgureanu avea diverse concursuri de selecție pentru viitorii ofițeri. Am întrebat câți dintre aceștia proveneau din vechea Securitate? Mi-a răspuns fostul premier: “peste 90%”. Iar public, în anii ’90, ni se spunea că organele sunt noi.

Afară-i vopsit gardul, înăuntru e leopardul, iar ceea ce a urmat a dus păcat original mai departe.

Petre Roman nu a vrut SRI-ul organ de cercetare penală. L-a făcut Cioloș, sectoristu’ lui Doina Cornea

Revenind la povestea acelor zile, Petre Roman a mărturisit disperarea pe care o avea, în acele clipe. Nu știa cum să reacționeze. Undeva spre seară, o prietenă de-a sa din Ardeal l-a sunat. L-a întrebat dacă nu vrea să vorbească la telefon cu un vechi securist. A zis că da. De la celălalt capăt al firului, acesta i-a relatat conflictul și i-a mărturisit că a fost “regizat.” Și că au existat provocatori din ambele tabere. Conflictul era în toi. Securistul “de bine” i-a spus că are și soluția: aducerea armatei.

Deși scoaterea blindatelor pe străzi încă mai reverbera în memoria colectivă, premierul a decis deîndată să scoată divizia motorizată din apropierea orașului. A insistat să vorbească la telefon chiar cu cel ce comanda acțiunea: “vreau să aud motoarele turate.” În cele din urmă, sfatul a fost bun. Taberele beligerante au fost calmate. Dar tensiunea nu s-a risipit prin Palatul Victoria. O mână nevăzută a adus proiectul de lege privind înființarea SRI.

Petre Roman a recunoscut că a tăiat cu mâna lui articolul privind atribuirea rolului de “organ de cercetare penală.” Nu a apărut în prima lege, dar peste 24 de ani, Dacian Cioloș, fostul TR-ist de la Securitate, care o urmărea pe Doina Cornea, înainte de 1989, a adăugat-o, așa ca o revanșă a istoriei. De aceea nu vrem concubinul său politic să ajungă șef la SRI.

 

 

 

 

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...
Ultima oră
Pe aceeași temă