2.2 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăOp & EdOpiniiPandemiile politice din spatele crizei COVID-19

Pandemiile politice din spatele crizei COVID-19

Autoritățile ne comunică doar aspecte, acțiuni, sfaturi, scenarii etc. legate de această amenințare.

Oamenii sunt îngrijorați, ceea ce este normal, iar dorința autorităților centrale și locale este ca întreaga populație să fie concentrată pe acest subiect.

Este foarte important să acordăm atenție subiectului coronavirus, dar este firesc să ne întrebăm dacă, în pofida mobilizării forțelor MAI, MApN și a polițiștilor loacli, nu cumva România rămâne un “sat fără câini”.

Pe lângă, situația atribuirilor directe de contracte cu statul și a angajărilor fără concurs, pe fondul stării de urgență cauzate de pandemia coronavirus, asupra căreia am atras atenția și noi în “România liberă” și “Academia Cațavencu”, dar și alți jurnaliști, se mai pot ivi și alte mișcări politice importante.

Actuala putere are șansa de a-și face de cap prin instituții foarte importante ale statului.

Spre exemplu, chiar în aceste zile, când din ședințele videochat ale Guvernului Ludovic Orban III ni se servește doar problema coronavirus, în curtea Ministerului Transporturilor se dispută meciuri grele pentru unul dintre cele mai bănoase trofee ale instituției, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

A fost publicată noua organigramă a instituției, care însă nu s-a aplicat încă.

În prezent compania funcționează cu două organigrame, cea veche și cea nouă.

Iar băieții din companie se luptă pentru a obține un fotoliu călduț.

Fenomenul este următorul: șefii cu ștate vechi din companie, marii dealeri ai drumurilor, cunoscuții regilor asfaltului, sunt înlocuiți de, așa cum sunt cunoscuți în și pe lângă Ministerul Transporturilor, “aghiotenații” lor.

Cum se întâmplă adesea, cățelușul ajunge să muște mâna care l-a hrănit (evident, din banii statului).

Se încearcă înlocuirea unor directori cu alții și se dau lupte grele, deoarece este perioada ideală pentru a face jocurile frumos, ca la carte, adică fără concurs, cum le palce “băieților” (sau cum spun ei, drumarii, “la băieți”). Vă rog să mă scuzați pentru această expresie!

Este momentul să acționezi pentru a câștiga putere, pe care apoi nici cei care ți-au creat mediul propice să te dezvolți să nu ți-o mai poate lua din mâini cu ușurință.

Nu se nasc monștri în spatele pandemiei COVID-19 din România, ci monstruleții devin mari și se pregătesc să îi înghită pe cei mai bătrâni.

PNL încearcă să-și clădească brigăzi puternice prin toate companiile de stat, dar se poate trezi cu un Joker, în loc de asul din mânecă.

 

Miniștrii Anisie și Bode din nou mai activi pentru partid

CNAIR nu este însă singurul organism al statului cu risc major de contaminare politică, în această perioadă.

În curtea unui alt minister important, cel al Educației și Cercetării stă o instituție cu rol foarte important în mediul academic, dar, în același timp, capabil să producă răsturnări spectaculoase în spațiul politic autohton.

Vorbim despre Consiliulul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), ce s-a dovedit, în repetate rânduri, o puternică unealtă de război politic, atunci când partidele au reușit să îl acapareze, impunându-și membrii săi loiali.

Culmea coincidenței, chiar în această perioadă, în care mass-media și societatea civilă sunt concentrate pe ceea ce ține de pandemia coronavirus, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) inițiază demersurile privind selecția viitorilor membri CNATDCU (mandatul 2020-2024).

Conform legislației în vigoare, nu sunt eligibili pentru funcția de membru al CNATDCU demnitarii şi membrii structurilor de conducere ale partidelor politice.

Această prevedere este, cum s-a și demonstrat în ultimii ani, doar praf în ochi, o prelată care să acopere realele interese politice care dirijează direcția în care CNATDCU virează.

Să nu uităm că alegerile parlamentare și cele locale vor avea loc în acest an.

Nu se mai pune problema de alegeri anticipate, astfel încât este timp suficient la dispoziția partidelor politice pentru a pregăti războiul.

PNL are acum puterea și poate acționa cel mai ușor.

Da, cei care se află în fruntea partidelor politice nu au liber în CNATDCU, dar, ajungem din nou să discutăm despre aghiotanți.

La conducerea universităților din România sunt puși mereu rectori legați strâns de partidele politice.

Membrii CNATDCU vin, în cea mai mare parte, din universități și rectorul are un cuvânt decisiv de spus.

Este adevărat că nu de fiecare dată partidul aflat la putere a reușit să controleze și CNATDCU, cel mai bun exemplu fiind scandalul legat de teza de doctorat plagiată a lui Victor Ponta.

În ciuda eforturilor ministrului Educației de atunci, Liviu Pop, membrii CNATDCU – majoritatea greu simpatizantă și prin interes legată de fostul PD-L – l-a executat pe Ponta.

Nu este în niciun caz de contestat faptul că teza lui Victor Ponta este un plagiat, dar iată cum CNATDCU a reacționat chiar atunci și cum a răsturnat situația politică.

Iată cum același CNATDCU a iertat-o pe fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, pentru că membrii consiliului o simpatizau, din diverse motive legate de liderii partidelor politice și pentru că a plagiat și ea, așa, mai puțin.

S-a demonstrat că CNATDCU poate fi o puternică armă în războiul electoral, iar PNL are nevoie disperată de o răsturnare a situației din sondaje, modul în care Guvernul Ludovic Orban III și președintele Klaus Iohannis gestionează situația coronavirus aruncându-i puternic în jos.

 

CNATDCU, din nou în războiul politic

Așadar, CNATDCU poate fi arma care să lovească puternic în adversarii politici.

Totuși, nici PSD nu stă prea rău în a-și impune membrii obedienți în CNATDCU, Universitatea Politehnica din București, spre exemplu, fiind un etern furnizor de fani social-democrați.

Dar PNL deține majoritatea în cazul rectorilor.

Trebuie luată în calcul și o eventuală trădare din partea lui Traian Băsescu, care încă are multe gloanțe prin conducerile universităților.

PNL are mingea, dar depinde cum va servi.

Lupta se dă în spatele prelatei coronavirus, iar liberalii fac acum prima mutare.

Un prim semn că urmează lucruri murdare în CNATDCU a fost dat și prin dorința președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop de a nu mai prezida și ședințele consiliului care poate decide dacă o lucrare științifică este sau nu plagiat.

“Încă nu am avut timp să ajung la minister, fiind blocat la Cluj, din cauza acestei pandemii. Am luat decizia, alături de colegii din Academie, să corespondăm online. Prin tradiție, președintele Academiei Române prezidează și ședințele CNATDCU. Aș dori să o conving pe doamna ministru (n.r. – ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie) să găsească pe altcineva, care să se poată concentra strict pe activitatea CNATDCU. Aș recomanda pe cineva din Academia Română. Nu cred că vor fi schimbări majore, sunt colegi cărora le-a expirat mandatul. Și sunt ceva problem la Comisia de matematică, unde au existat neînțelegeri”, declara Ioan Aurel Pop, pentru “România liberă”.

Oare președintele Academiei Române chiar ar dori să părăsească funcția de conducere a CNATDCU din rațiuni de timp sau nu vrea să fie implicat într-un eventual scandal care se prefigurează în precampania electorală?

Din nou ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, se dovedește un prompt slugarnic de partid, dar, din nefericire pentru toți cei implicați în sitemul educațional din România, un mediocru – ca să fiu generos – șef al Învățământului.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Eliminarea facilităților în IT, construcții și agricultură provoacă nemulțumiri: „Este o greșeală majoră”

La aproape trei săptămâni de la intrarea în vigoare a eliminării facilităților fiscale în domenii precum IT, construcții, agricultură și industria alimentară, măsura continuă...

Triumfătorul Trump se întoarce la Casa Albă

Trump, primul președinte american din secolul al XIX-lea care a câștigat un al doilea mandat după pierderea Casei Albe, a declarat că va grația...

„Trenul Unirii” leagă Bucureștiul de Iași în 24 Ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor

CFR Călători marchează Ziua Unirii Principatelor Române prin lansarea simbolică a „Trenului Unirii”. Garniturile IR 1661/IR 1664, care vor lega Bucureștiul de Iași pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă