14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiNicușor fierbe, bucureștenii îngheață

Nicușor fierbe, bucureștenii îngheață

Locuințele celor mai mulți bucureșteni, racordate la rețeaua publică de termoficare, sunt aproape înghețate, în timp ce primarul general ne spune că, în patru ani, până la încheierea mandatului său, o să fie bine.

Edilul Nicușor Dan ne-a mai servit însă o “pastilă” care ar trebui să-i “încălzească” pe bucureșteni: Primăria Capitalei vrea să preia  – și are șanse mari de reușită, potrivit declarațiilor primarului general – producătorul de energie termică pentru Capitală, Electrocentrale București (ELCEN).

Preluarea ELCEN de către municipalitatea bucureșteană a reprezentat o dorință exprimată și de precedenții edili-șefi Sorin Oprescu și Gabriela Firea.

Au existat și numeroase animozități, dispute acide, între foștii primari generali și reprezentanți ai fostelor guvernări, în anii trecuți, pe această temă.

Nicușor Dan s-a declarat însă extrem de încrezător că va ajunge la un consens cu Executivul Florin Cîțu pentru preluarea ELCEN de către administrația publică locală.

De altfel, actualul primar general, ne “avertiza”, încă de la preluarea mandatului său și prima vizită la Guvernul Ludovic Orban, că este “începutul unei frumoase prietenii”.

Rămâne de văzut cât de frumoasă este această prietenie, deoarece, cel puțin în cazul ELCEN, vorbim de o reală “bombă cu ceas” pentru bugetul statului, fie că discutăm de Guvern, fie de Primăria Municipiului București.

Nu este prima tentativă de fuzionare a ELCEN și a transportatorului de energie termică din Capitală.

Fosta Regie Autonomă de Transport al Energiei Termice (RADET) București a fost declarată în faliment chiar când se afla în proces de fuzionare cu ELCEN.

Producătorul de energie termică a fost și el trimis în insolvență, astfel încât s-a ajuns la momentul inevitabil, în care locuitorii Capitalei să nu mai poată avea parte de apă caldă și căldură.

Vorbim despre două societăți, ELCEN și RADET, unde investițiile au lipsit, iar agentul termic trebuia produs și distribuit de fiare ruginite.

 

ELCEN, RADET și companiile PMB, sărăcia cetățenilor, bogăția politrucilor

ELCEN și RADET, de care s-au legat an de an speranțele bucureștenilor pentru locuințe încălzite, au reprezentat însă o comoară pentru cei care au fost instalați la conducerile acestor instituții.

Discutăm de politicieni fără expertiză în domeniu, dar buni slujitori ai intereselor partidului (indeferent că discutăm de PSD sau PNL) și al unor grupuri a căror țintă a fost obținerea sumelor impresionante de bani, în defavoarea ELCEN sau a defunctei RADET.

Cotidianul național “România liberă” a prezentat, în ultimii ani, mai multe dovezi despre îngroparea strategică a ELCEN și a RADET.

Un exemplu elocvent este cel al fostului viceprimar al Capitalei Marcel Nicolaescu, liberal, dar, în același timp, bun colaborator al fostului edil Sorin Oprescu.

După ce a secat RADET de bani și a lăsat ELCEN în insolvență, Marcel Nicolaescu a ajuns să se lăfăie în excursii exotice și să își realizeze operații estetice, pentru un aspect mai tânăr.

Nicolaescu era numit în funcția de director general al ELCEN, în luna mai a anului 2015, în locul lui Gabriel Ignat, care demisionase cu câteva zile înainte.

Ca director general al ELCEN, Nicolaescu a angajat un executor judecătoresc, care să recupereze datoria istorică a RADET București către producătorul de agent termic, în condițiile în care, în Primăria Capitalei și chiar la Guvern se discuta despre o fuziune între cele două instituții.

În urma acțiunilor BEJ Trancă Bogdan Ovidiu (executorul angajat de ELCEN), RADET a plătit producătorului de agent termic aproape 2 milioane de lei.

Cu toate acestea, după ce banii au fost încasați, directorul general Marcel Nicolaescu a introdus ELCEN în insolvență, iar apoi a părăsit instituția.

Executarea a creat, cum era de așteptat, probleme financiare importante RADET, Regia ajungând chiar în situația în care nu și-a mai putut plăti angajații.

Și Nicolaescu a plecat bine, ajungând să-și petreacă timpul prin croaziere exotice și fiind tot mai preocupat de tratamente scumpe, care să-l întinerească.

În timp ce RADET se îndrepta spre faliment, Nicolaescu posta pe pagina sa de Facebook, din Hawai.

Într-adevăr, cea mai bună modalitate de a scăpa de frigul din Capitală este o excursie într-un paradis exotic.

Dar întrebarea firească este: cum de își permite un om ca doar din salariul de director al unei companii de stat (cu toate că venitul nu este unul chiar de neglijat) o serie de croaziere de lux și operații estetice?

 

Edilul riscă să fie prins între sulițele din coaliția de guvernare

De departe, Nicolaescu nu este singurul personaj care s-a îmbogățit din suferințele bucureștenilor.

“România liberă” a mai dat un exemplu eleocvent de politician care a fost recompensat pentru “managementul de succes” care a condus distribuitorul de energie termică al Capitalei spre faliment: fostul director comercial al RADET, din perioada în care Regia a fost declarată în faliment, în mandatul Gabrielei Firea, Alexandru George Ivan.

După ce a contribuit la îngroparea RADET, Ivan a fost recompensat de către fostul ministru PSD al Transporturilor Răzvan Cuc cu funcția de șef al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB).

În acest moment, Alexandru George Ivan și-a asigurat un post călduros de director în aceeași companie.

Acestea sunt doar două exemple de personaje care s-au îmbogățit de pe urma sărăciei din RADET și ELCEN.

Acum, RADET nu mai există, iar Gabriela Firea i-a lăsat moștenire lui Nicușor Dan două companii municipale care ar trebui să gestioneze rețeaua publică de termoficare a Capitalei.

Dintre aceste două companii municipale, cel puțin una nu face, în prezent, mai nimic.

“Primăria Municipiului București realizează lucrări la reţeaua de termoficare prin intermediul a două companii municipale, respectiv Compania Municipală Energetica București (CMEB S.A.) și Compania Municipală Termoenergetica București S.A (CMTEB S.A.), fiind deschise în prezent 7 șantiere, astfel:

– CMEB S.A. desfășoară lucrări la Obiectivul 2 – Magistrala II Sud (zona Bobocica).

– CMTEB S.A. are deschise șase șantiere. Patru dintre acestea sunt amplasate in sectorul 6, respectiv in zona străzii Părăluțelor  – punctul termic 1 – 2 Roșu, Bulevardului Preciziei (CM 27 CT), în strada Moinești – în fața Școlii nr. 309 și la Piața Răzoare (CS12 – C41 Piața Răzoare). Alte două șantiere sunt deschise în sectoarele 2 și 3, respectiv cel de la Doamna Ghica (CP – C8 – CG9 – Doamna Ghica) și Calea Vitan (TR CMV1 si CM V2). (…) În această perioadă echipele CMTB S.A. nu mai desfășoară lucrări programate, însă, în cazul apariției unor avarii, acestea vor lucra în regim continuu pentru remedierea, în cel mai scurt timp, a problemelor apărute”, se arată într-un răspuns oficial al Primăriei Municipiului București, adresat recent cotidianului “România liberă”.

Nicușor Dan a blamat aceste companii, dar, acum, este nevoit să lucreze cu ele.

Cât despre preluarea ELCEN, principala grijă este: are Primăria Capitalei fonduri suficiente pentru a prelua cheltuielile acestei companii și cât de mult sprijin politic real are Nicușor Dan din partea PNL și USR PLUS, astfel încât să nu se găsească în situația de doar a privi la căpușarea producătorului de energie termică?

 

 

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Președintele Iohannis, la Misiunea Economică a Francofoniei: România are o creștere economică peste media UE

România a înregistrat în anul 2023 "o creștere economică robustă, de 2,1%, ritm superior mediei Uniunii Europene", a transmis președintele Klaus Iohannis în cadrul...

Zgonea (ANCOM): Sectorul de poştă şi curierat ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro

Sectorul de poştă şi curierat este în plină dezvoltare şi ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro în...

România ajută Republica Moldova să intre în UE dar Ciolacu are o propunere directă. “Avem o variantă și mai scurtă de a fi în...

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat că populația Republicii Moldova dorește să trăiască într-un stat care să-i ofere prosperitate și siguranță,...
Ultima oră
Pe aceeași temă