Miniștrii se bat, elevii pierd, premierul se uită

Laurențiu Mușoiu 25.03.2021 - 00:08
Laurențiu Mușoiu

O declarație recentă a ministrului educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit căreia două săptămâni din vacanța de vară a elevilor ar putea fi transpuse în cea de primăvară, a pus pe jar întreg spațiul școlar românesc.

Share

Cei mai mulți elevi abia începuseră să se reacomodeze cu ritmul firesc de învățare, după efectul îngrijorător pe care l-a avut predarea online dintr-un sistem total nepregătit pentru o asemenea etapă.

Acum, o nouă întrerupere, de aproximativ o lună, ar reduce șansele de recuperare a pierderilor din pregătirea elevilor aproape la zero.

De menționat că această eventuală prelungire a amânării închiderii anului școlar în curs va implica și amânarea Evaluării Naționale, care ar urma să fie mutată după Bacalaureat.

Același Sorin Cîmpeanu mai afirma că a fost nevoit să accepte această modificare a calendarului anului școlar, pentru a fi semnat ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației care să permită închiderea școlilor doar în cazul localităților carantinate, nu și acolo unde rata de infectare cu COVID-19 a depășit 6/1.000 de locuitori.

O pastilă de discurs politic din partea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, pe care șeful de la Educație pare să o fi înghițit-o.

Acest nou ordin comun este ceea ce numim “frecție la picior de lemn”.

Ce rost mai are prevederea că școlile nu se mai închid doar la 6/1.000 cazuri de infectare, cât timp, la această incidență, ministrul Sănătății, prin structurile din subordine și colegii de partid din teritoriu, poate decide carantinarea oricărei localități.

Să nu uităm că avem, acum, un prefect al Capitalei din același partid cu Vlad Voiculescu, USR, spre exemplu.

Concret, un om despre care foarte mulți medici cu experiență spun că nu are niciun fel de expertiză în Sănătate și care, cert, nu are expertiză în domemniul Educației (încă nu ne-am lămurit ce și pe unde a studiat), a ajuns să decidă soarta acestor domenii esențiale pentru viitorul societății românești.