9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiKövesi a mințit în declarația de avere?

Kövesi a mințit în declarația de avere?

Intoxicare de tip securist sau adevăr?

Au executat-o noaptea, ca hoții, în acest caz. Plecând de la premisa că informația ar fi reală, ne aflăm în fața unui caz de maximă amplitudine. Deși nu sunt bolnav de scenarită, analizez această situație posibil adevărată.

Câtă mârșăvie la serviciul ăsta european, zis diplomatic? Cum Zeiței să i se facă așa o nefăcută, cu câteva ore înainte de audierea ei în Comisia LIBE pentru nominalizarea viitorului procuror general european, care va fi validat azi de plenul Parlamentului European?

Problema noastră româ­nească e de ce nu le-a trecut în ultima declarație de avere, atât timp cât a făcut publică succesiunea după tatăl mort.

Un nou dosar penal i se poate deschide pentru că a publicat o declarație de avere falsă.

Păi Slujirea pură, divina și mult lăudata, să fie oprită în poartă exact când trebuia să-și ia în primire rolul de călău european? Și cum de i s-a dat prilej Adinei Florea să-i facă un nou dosar penal?

Nu discutăm acum despre cum de a pierdut din nou trenul sau cum de a reușit să pătrundă în elita magistraților europeni. Comentariul meu e scris înainte de votul final din comisie.

Potrivit surselor citate, șefa demisă a DNA ar avea rezidență în Michigan. De ce acum și de ce nu mai demult această bombă cu ceas?

Serviciile românești de informații nu știau sau au protejat rezidenta? De ce comisiile parlamentare nu au fost informate? Are Kövesi cetățenie americană? Sigur că existența unui nou caz de deconspirare a unui agent american în justiția euro­peană nu ar fi surprinzătoare. Richard Bartholomew, fostul ambasador american la Roma, a recunoscut că fostul procuror Antonio di Pietro, cel care a trimis în fața justiției peste 4.000 de politicieni în celebra anchetă „Mani Pulite“, avea legături cu consulul SUA din Milano, rezident CIA.

Nu am așteptat noi și familiile noastre americanii timp de jumătate de secol?

Iată că avem o prezență fizică – chiar o rezidentă. Sigur că supără deconspirarea ei, modul cum a fost dată în gât, tocmai când era în plin avânt.

Oare ce serviciu de informații i-a făcut felul? Român, german, francez?

Sigur că nu vom afla prea curând. Dar constatăm că au executat-o noaptea, ca hoții.

Rezistenții nu-și vor pune problema legată de latura penală a cazului, nu vor avea întrebări, ei fiind înzestrați cu certitudini, ca gâsca de pene, și totuși, de unde avea Ioan Lascu bani de trei case în SUA? De la Universitatea din Minnesota şi de la National Museum of the American Indian.

E ușor de verificat în arhivele celor două instituții de prestigiu dacă l-a văzut cineva la fălci pe bogatul defunct sau dacă a lăsat pentru viitorime vreo cercetare spectaculoasă, menită să revoluționeze știința despre statul de drept, cu procurori în coadă.

E de porc dacă e adevărată. Cele trei case depășesc la preț o leafă de cercetător. Tatăl a fost acoperirea? Că n-o fi prestat Luluța pe burta goală? Dar ce face Prea Slujita cu trei case? Sunt ale ei sau ea e aproprietară de formă? Cazul e tipic serviciilor secrete. Memoria bibliotecilor e plină. Hard power sau soft power? Ce mai contează. Femeia a avut o misiune, așa cum bănuiam și noi, cei trecuți prin multe. Și ce e rău să ne controleze SUA clasa politică?

Ca unul care am descoperit democrația din America mult după Alexis de Tocqueville, am înțeles că ­statalitatea se bazează pe rule of laws, nu pe învârteli securiste. America este guvernată de un președinte, nu de FBI sau CIA. Aici îmi stă mirarea. De ce nu exportă valorile fundamentale și se folosește de tertipuri de felul vulturul în cioc avea o fiară? Și fiara n-avea nimic împotrivă.

Ce facem cu declarația de avere? De ce a mințit iar Luluța? Chiar atât să fie de ieftină anticorupția? Doar trei case? Și cine de la Bruxelles a executat-o noaptea, ca hoții, tocmai când avântul european o propulsa pe orbita galactică?

Filmul Zeiței s-a rupt. E timpul să fie adusă la ­bară. Fără robă. Ca simplu ­cetățean. 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă