2.1 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialSerial Rl. Pe cine alegi? Cristina Pocora, candidata PNL pentru Primăria Sectorului...

Serial Rl. Pe cine alegi? Cristina Pocora, candidata PNL pentru Primăria Sectorului 3: Nu este deloc confortabil să trăiesc într-o societate în care acţiunile DNA sunt repere pentru scena politică

Candidata PNL la Primăria Sectorului 3, Cristina Pocora, a declarat pentru România liberă că “transparenţa şi corectitudinea în cheltuirea banului public nu reprezintă un proiect, sau un scop în sine, ci modalitatea prin care vom putea reuşi să ducem la bun sfârşit proiecte de amploare, care să îmbunătăţească efectiv viaţa cetăţenilor din Sectorul 3”.

Rl: De ce candidaţi?

Cristina Pocora: Pentru că mă simt pregătită să fac bine oamenilor şi unei comunităţi atât de mari ca Sectorul 3. Partea frumoasă a politicii este că atunci când eşti în poziţii de decizie poţi face bine unui număr foarte mare de oameni. Când am reuşit să trec în Parlament initiativa cu dublarea alocaţiei pentru copii am realizat că de pe urma acestei legi beneficiază peste 4 milioane de copii. A fost un sentiment copleşitor. (Potrivit Institutului Național de Statistică, în România sunt 4.230.000 de copii, reprezentând 21,1% din populaţie). La fel şi atunci când am reuşit majorarea indemnizaţiilor pentru mame la 85% din salariu, fără plafon superior şi cu prelungirea perioadei de concediu de la 1 la 2 ani. De această măsură beneficiază peste 500 mii de mame şi, indirect, ceilalţi membri ai familiei. Vreau să aplic şi la nivelul Sectorului 3 acest tip de management politic al binelui, când, aplicând o hotărâre legală poţi face bine în acelaşi timp unui număr foarte mare de oameni.

Rl: Aveţi un motto?

C.P.: În general, cred că: ”Bine faci, bine găseşti!”, iar în această campanie merg cu sloganul: ”O viaţă mai bună pentru familia ta!”

Rl: Ce studii aveţi şi cum credeţi că vă vor ajuta în mandatul de primar?

C.P.: Am studii politice şi administrative. Am făcut Facultatea de Ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Tot acolo am făcut şi un master în marketing electoral. Apoi am absolvit şi studii postuniversitare în Securitate şi bună guvernare la Colegiul Naţional de Apărare. Să ştiţi că în orice activitate este foarte important să ai şi repere teoretice. Când suprapui intuiţia şi experienţa practică peste teorie ştii sigur de ce ai luat decizia respectivă şi unde te va duce. Astfel, se elimină modul acela de lucru numit ”după ureche”.

Rl: Care a fost primul loc de muncă şi ultimul sau cel actual?

C.P.: Primul meu loc de muncă a fost la Senatul României – consilier parlamentar. Am trecut pe la Ministerul pentru relaţia cu parlamentul, în calitate de consilier, apoi secretar de stat, iar acum sunt deputat. Aşadar, există o anumită constantă în parcursul meu profesional.

Rl: Care este cea mai importantă realizare din viaţa dvs?

C.P.: Acum câţiva ani, probabil că aş fi numit o funcţie sau o acţiune ca fiind cea mai mare realizare. De patru ani pot spune cu certitudine că fetiţa mea şi calitatea de mamă sunt cele mai importante realizări.

Rl: Care este cea mai gravă problemă identificată în sector?

C.P.: Cea mai gravă problemă este minciuna şi hoţia. Cele două rapoarte ale Curţii de Conturi cu privire la activitatea Primăriei Sectorului 3 arată că există foarte multe nereguli legate de felul în care se cheltuie banul public. Eu sunt uimită de faptul că primarul PSD în funcţie, Robert Negoiţă, sfidează cetăţenii prin candidatura la un nou mandat când Curtea de conturi scrie negru pe alb despre felul în care el a cheltuit banul public: plăţi duble pentru aceleaşi servicii, servicii plătite, dar neexecutate şi umflarea notelor de plată etc.

Rl: De ce credeţi că predecesorii dvs nu au făcut mai multe pentru sector?

C.P.: În opinia mea, în mare parte din mandatele anterioare, cetăţenii au fost desconsideraţi. Oamenii îşi doreau aşa de mult ca zona în care trăiesc să nu mai fie prăfuită şi prost iluminată, astfel încât au fost bucuroşi atunci când aceste lucruri au fost rezolvare. Aşa că primarii au profitat şi s-au ocupat cu precădere de borduri şi panseluţe, achiziţionate la preţuri exorbitante. Prejudiciul care reiese din ultimele Rapoarte ale Curţii de Conturi arată că Sectorul 3 ar fi putut avea acum un Spital de urgenţă ridicat ”la roşu”. Dacă socotim şi ce a fost înainte de 2007, cred că nu greşim dacă spunem că am fi putut avea un Spital modern de urgenţă finalizat.

Rl: Care este cel mai important proiect pe care vreţi să îl implementaţi în mandatul dvs?

C.P.: Transparenţa şi corectitudinea în cheltuirea banului public nu reprezintă un proiect, sau un scop în sine, ci modalitatea prin care vom putea reuşi să ducem la bun sfârşit proiecte de amploare, care să îmbunătăţească efectiv viaţa cetăţenilor din Sectorul 3. De ce un cetăţean din acest sector trebuie să-şi piardă vremea pe drum ca să ajungă la un spital din alt sector şi, eventual, dacă are nevoie de mai multe specializări, chiar la 2 sau mai multe spitale, când ar putea merge aproape de casă la un spital modern care să ofere totul într-un singur loc. Sau de ce multe persoane trebuie să străbată Bucureştiul ca să ajungă la un loc de muncă, în timp ce platformele imense Faur şi Republica nu sunt optimizate şi nu au investitori? Iată două dintre proiectele mele: Spitalul de urgenţă şi reindustrializarea Sectorului 3 prin relansarea platformelor Faur şi Republica.

Rl: Aţi studiat proiectele contracandidaţilor? De care dintre ei vă temeţi?

C.P.: Sincer, nu am văzut niciun proiect asumat de contracandidaţi. Deocamdată, primarul PSD Robert Negoiţă se ascunde (stă mai mult plecat) şi îşi face reclamă în tot sectorul cu corturi pe care sunt realizările Primăriei, nu ale sale personal, şi induce astfel în eroare cetăţenii. În general, nu sunt o persoană prea temătoare. Eu am nişte principii pe care le respect şi scopul de a îmbunătăţi viaţa oamenilor. Îmi văd de drumul meu şi, alături de echipa PNL Sector 3, sunt determinată să câştig bătălia pentru primărie şi să implementez proiectele care să aducă bunăstare oamenilor.

Rl: Cât de important este sprijinul unui partid politic? Aţi candida ca independentă?

C.P.: Este foarte important. Candidaţii la aceste alegeri sau la altele care vor urma, trebuie să înţeleagă faptul că reuşita candidaţilor PNL se datorează nu numai meritelor personale, ci şi susţinerii partidului, iar când spun partid nu mă refer numai la conducere, ci şi la miile de membri care cred în PNL şi muncesc pentru acest partid atât în perioadele electorale, cât şi între ele. Cred că tuturor acestor membri, cât şi simpatizanţilor PNL, trebuie să le arătăm respect prin consecvenţă şi onestitate. Eu mă regăsesc în principiile şi politicile PNL, aşadar, nu am de ce să mă gândesc la o eventuală candidatură ca independent.

Rl: Ce obiective turistice din sector aţi promova în faţa turiştilor?

C.P.: Sunt foarte multe. Gândiţi-vă doar că Centrul Vechi se află în Sectorul 3. Această zonă, care este deja turistică, ar putea fi exploatată chiar mai bine în scop turistic. Vorbim de zona celebrelor străzi Lipscani, Şelari, Sepcari, Doamnei, Stavropoleos etc. Apoi sunt edificiile care mărginesc această zonă: Palatul Şuţu, Banca Naţională, Palatul CEC, Muzeul de Istorie al României. Vis-a-vis avem Monumentul Kilometrul 0 – în faţa Bisericii Sfântul Gheorghe nou – care reprezintă semnele zodiacale şi este punctul de referinţă de la care se măsoară toate distanţele din ţară. I-aş duce pe turişti să vadă bisericile foarte frumoase – şi multe – din Sectorul 3 şi aş ajunge astfel în Parcul Alexandru Ioan Cuza, unde este bisericuţa maramureşană. Parcul este o oază de verdeaţă şi luciu de apă, de care se pot bucura şi turiştii, şi locuitorii.

Rl: Ce soluţie aveţi pentru lipsa locurilor de parcare?

C.P.: Pentru parcările de reşedinţă din cartierele cu densitate mare a populaţiei am identificat 8 locaţii, cum ar fi zona Vitan sau Balta Albă, în care pot fi realizate parcări subterane şi supraterane de dimeniuni medii – cca. 300 – 400 de locuri. Pentru zonele de tranzit cu trafic mare, cum ar fi intrarea în Sectorul 3 de pe A2 – Autostrada Soarelui, pot fi realizate parcări subterane şi supraterane de dimensiuni mari, cu câteva mii de locuri.      

Rl: Ce propunere aveţi pentru a avea un sector mai curat?

C.P.: La curăţenia oraşului trebuie să concureze două elemente: contracte solide şi urmărite strict cu companiile de salubrizare şi implicarea cetăţenilor. Şi aici ajungem la ideea de comunitate. România n-a prea avut parte de aşa ceva, datorită îndelungatei perioade comuniste, însă acum este de datoria noastră să sădim şi să creştem această idee între cetăţeni. Dacă eşti de unul singur, nu-ţi vine să faci curat în grădina blocului sau să dai zăpada din faţa scării, însă dacă mai mulţi vecini vorbesc între ei şi propun, spre exemplu, acum, că a venit primăvara, să iasă cu mic cu mare în grădina blocului, sunt şanse mari de reuşită. Unul aduce un copac, alţii câţiva bulbi de lalele, copii se joacă, adulţii fac politică şi, uite, aşa fac o grădină frumoasă şi o intrare mai primitoare în scara blocului. Dacă există astfel de comunităţi şi neînţelegerile sunt mai puţine, iar viaţa noastră este mai liniştită.

Rl: Cum vă gândiţi să îmbunătăţiţi protecţia locuitorii din sector?

C.P.: Prin realizarea unui Centru de monitorizare cu activitate permanentă care să urmărească imaginile de pe cele 60 de camere de luat vederi deja montate şi de pe cele 500 care urmează a fi achiziţionate. Suplimentarea numărului de camere de luat vederi a fost un proiect iniţiat de consilierii locali al PNL, prin vocea viceprimarului Cristian Tudorache. Iniţial, proiectul a fost respins de PSD, apoi repus pe ordinea de zi ca fiind propunerea lor. Este o ipocrizie din partea consilierilor PSD, totuşi, noi ne bucurăm că se va face. Propunerea noastră este ca aceste noi camere să fie montate în locaţiile identificate cu ajutorul poliţiei locale din zone cu infracţionalitate şi criminalitate ridicată, în parcuri şi locuri de joacă şi în locaţii predispuse la deversarea necontrolată de deşeuri.

Rl: Ce părere aveţi de construirea unei moscheei în Bucureşti? Dar Catedrala Neamului credeţi că este necesară?

C.P.: Cred că ideea de a construi o moschee în Bucureşti pur şi simplu nu îşi are rostul. Şi vă spun de ce: de fiecare dată când faci ceva, trebuie să te întrebi: Cui mă adresez? Cui foloseşte ce fac eu? În acest caz, răspunsul este că o astfel de construcţie nu are utilitate, pentru că, în Bucureşti, sunt foarte puţini musulmani. Nu sunt a priori împotriva construirii unei moschei, dar cred că ea ar fi mai de folos undeva în Dobrogea sau poate la Constanţa, unde minoritatea musulmană este mai numeroasă. E atât de delicată, dar şi controversată discuţia privind construcţia acestei catedrale, încât este nevoie de un spaţiu foarte mare de expunere pentru a putea fi luate în considerare toate aspectele. Aşadar, nu am pretenția că epuizez subiectul aici. Vă pot spune, însă, aici, că, în opinia mea, românii au nevoie şi de spitale şi de catedrale, iar faptul că le poţi avea ori pe unele, ori pe altele este o falsă problemă. Dacă ajungem să ţinem sub control fenomenul corupţiei, putem să avem şi spitale şi catedrale fără probleme. Alt aspect este cel al construcţiei propriu-zise: să fie mare, să fie mică, să fie piatră, să fie cărămidă? Eu cred că Dumnezeu sălăşluieşte şi în micile biserici maramureşene din lemn, şi în bisericile de piată din nordul Moldovei, cred că îi putem simţi prezenţa şi în biserica maramureşană din lemn din Titan şi în Domul din Milano, Catedrala din Koln sau Biserica Sacre Coeur din Paris.

Rl: Vă temeţi de DNA? Aveţi vreun dosar?

C.P.: Nu mă tem de DNA. Nu am dosar. Dar mărturisesc că nu este deloc confortabil să trăiesc într-o societate în care acţiunile DNA sunt repere pentru scena politică. Cred că dacă lupta anticorupţie ar fi pornit mai din timp, astăzi lucrurile nu ar fi atât de precipitate.

Rl: Aţi luat vreodată mită? Dar aţi dat?

C.P.: Nu.            

Rl: Puteţi fi şantajată cu ceva?

C.P.: Categoric, nu!

Rl: Ce avere aveţi?

C.P.: Familia mea! Declaraţia mea de avere se regăseşte pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Rl: Ce întrebare lipseşte din acest interviu?

C.P.: Ce aţi face, dacă n-aţi face politică?

Citiți și celelalte interviuri ale campaniei Rl ”Pe cine alegi?”: 

Roxana Wring, candidata USB pentru funcția de primar în Sectorul 3: Șase din șapte primari ai Bucureștiului au dosare la DNA

Stelian Damov, candidat ALDE Sector 2: Nu contează cât de mare sau de mică e o biserică, e casa lui Dumnezeu

Gabriel Mutu, candidatul PSD pentru Primăria Sectorului 6: Un primar nu trebuie să se gândească doar la taxe și impozite

Valentin Nițu, candidatul PMP pentru Primăria Sectorului 5: Proiectele contracandidaților – demagogie și lipsă crasă de viziune

Interviu cu Daniel Băluță, candidatul PSD la Primăria Sectorului 4: N-am cu ce să fiu șantajat. Am depus plângere la Poliție pentru amenințare și șantaj

Cristian Petrescu, candidatul PMP la Primăria Sectorului 3: Avem o problemă cu gândacii

Campanie Rl. Pe cine alegi? Interviu cu Dan Cristian Popescu, candidatul PNL la Primăria Sectorului 2: Vreau să transparentizez activitatea Primăriei şi să tai toate cheltuielile publice inutile

Ioana Stăniloiu, candidată independentă la Primăria Sectorului 1: Nu sunt necesare Catedrala Mântuirii Neamului și moscheea. Bisericile să nu se mai finanțeze din fonduri publice

 
 
 

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Cel mai mare miting împotriva anulării alegerilor prezidențiale. Ce recomandă Jandarmeria

Manifestația este autorizată și va începe în Piața Universității la ora 12:00, urmând să se încheie, potrivit programului, la ora 23:00 Partidul Alianța pentru Unirea...

Criza energetică din Transnistria: între strategia Kremlinului și oportunitățile geopolitice pentru Ucraina

Centralele termice sunt aproape de colaps, iar penele de curent sunt tot mai frecvente, ajungând până la opt ore pe zi Editorialistul Serghii Sydorenko scrie...

Consulatul General al României din Los Angeles și-a reluat activitatea, după incendiile din zonă

Autoritățile locale americane au informat că zona în care se află Consulatul este, în prezent, sigură Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că activitatea Consulatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă