3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialSerial Rl. Gabriel Mutu, candidatul PSD pentru Primăria Sectorului 6: Un primar...

Serial Rl. Gabriel Mutu, candidatul PSD pentru Primăria Sectorului 6: Un primar nu trebuie să se gândească doar la taxe și impozite

Candidatul PSD pentru funcția de primar al Sectorului 6, Gabriel Mutu, consideră că un sector nu trebuie să se dezvolte doar cu taxele și impozitele colectate de la cetățeni. “Nu trebuie să te bazezi doar pe dezvoltarea sectorului pe spatele oamenilor”, spune Gabriel Mutu.

R.l: De ce candidați ?

Candidez pentru că vreau să aduc Sectorul 6 la o stare de normalitate. Cetățenii merită și au dreptul să trăiască într-un sector curat, unde să respire aer curat. Avem nevoie de un primar căruia să-i pese de ceea ce se întâmplă la nivelul sectorului 6, nu de un primar absent, cum s-a întâmplat până în acest moment. În perioada 2012 – 2014, primarul PNL Rareș Mănescu a lipsit total de la toate ședințele de Consiliu Local, prezența lui în sector a fost zero, nu a avut, din câte știu eu, nici măcar o ieșire în teritoriu, să stea de vorbă cu cetățenii din Sectorul 6, cu alegătorii. Trebuie să facem o schimbare. În momentul în care știi că ai capacitatea să  aduci o schimbare în sector, ești obligat să te implici mai mult.

R.l: Aveți un motto ?

 Da. Dăruiesc ceea ce mi-ar plăcea  să primesc și mă comport așa cum mi-aș dori să se comporte și oamenii cu mine.  Este o stare pe care aș vrea s-o ducem la nivelul alegătorului. Trebuie să existe respect, trebuie să existe dorință de a face. Relația dintre omul Gabriel Mutu și alegătorii din Sectorul 6  trebuie să fie o relație umană, de prietenie, de apropiere.

R.l: Ce studii aveți și cum credeți că vă vor ajuta în mandatul de primar?

Sunt de profesie jurist. Dar cel mai important element este că am acumulat experiență atât în mediul privat, unde am activat până în anul 2008, am condus una dintre cele mai mari companii de publicitate din România, cu peste 2500 de angajați. Apoi am acumulat experiență în legislativ. Cele două experiențe puse cap la cap generează acea calitate pe care trebuie s-o aibă un primar performant,  mă vor ajuta și în sectorul public – în administrația locală sector 6..

R.l: Care a fost primul loc de muncă și ultimul sau cel actual?

Primul loc de muncă a fost pe platforma industrială IMGB. La 15 ani și 9 luni m-am angajat ca necalificat, m-am calificat la locul de muncă, mi-am continuat studiile la seral. Bineînțeles, când a venit Revoluția am intrat în zona privată, am început să activez  în mai multe domenii. Am terminat  Facultatea de Drept, ulterior și un masterat în Politică și Economie Europeană. Ultimul loc de muncă – Senatul României,  unde activez și în prezent.

R.l: Care este cea mai importantă realizare din viața dumneavoastră ?

Cea mai importantă realizare: fiul meu, copilul. Cred că familia este un element de echilibru de care are nevoie orice om politic. Dacă ai o familie care te înțelege, care te susține și îți este aproape, lucrurile pot evolua cu mai multă ușurință în viața politică.

R.l: Care este cea mai gravă problemă identificată în sector?

Primele trei probleme, pe care oamenii din Sectorul 6 le pronunță instantaneu: curățenia, infrastructura și reabilitarea termică și, bineînțeles, lipsa locurilor de parcare.  Trei elemente pe care nu le putem separa. Când ajung  primar, ele vor porni toate în paralel. Discutăm de atragere de foinduri europene, pentru investiții – reabilitare termică, străzi și mediu. Curățenia trebuie să înceapă instantaneu, ca să scoatem la lumină Sectorul 6. Vom avea nevoie de o reproiectare a locurilor de parcare existente, un dialog cu marii retaileri din Sectorul 6. Există un potențial imens în sector  – să preluăm din curtea lor. Deja am avut o întâlnire cu reprezentantul unui mare lanț de magazine din Sectorul 6, care este deschis la o discuție, dar mi-a spus:  “dacă până acum n-a venit nimeni să-mi spună de această problemă, trebuia să mă duc eu?”. Ăsta a fost adevărul  – un primar inexistent, dialog inexistent.

R.l: De ce credeți că predecesorii dumneavoastră  nu au făcut mai multe pentru sector? 

A fost și lipsă de interes, și lipsă de viziune. Trebuie să te gândești să atragi lângă tine specialiști, să ai o viziune coerentă.  Nu trebuie să te bazezi doar pe dezvoltarea sectorului pe spatele oamenilor. Nu trebuie să te gândești  strict la taxele și impozitele care se plătesc la nivelul Sectorului 6. Trebuie să aplici niște metode mult mai eficiente la nivelul sectorului. Sa scădem costurile pe salubrizare – un cost foarte mare pentru Sectorul  6 și să aplici niște metode mult mai eficiente la nivelul sectorului.

R.l: Care este cel mai important proiect pe care vreți să îl implementați în mandatul dumneavoastră?

Unul dintre proiectele pe care vreau să-l implementez este înființarea unei societăți comerciale în subordinea Consiliului Local, care să preia atribuțiile de salubrizare a sectorului. În loc să externalizez acest serviciu, îl integrez la nivelul Consiliului Local. Am un control direct asupra societății și, bineînțeles, eficiență mai mare.  Îți poți permite să desființezi taxa la gunoiul menajer, pe care Asociațiile de Proprietari o plătesc în acest moment.

R.l: Ați studiat proiectele contracandidaților?  De care dintre ei vă temeți?

Fără să vrei te lovești de răspunsuri date de contracandidați în media. N-am stam să analizez soluțiile pe care dânșii le propun. Vreau să-mi canalizez energia pe ceea ce am eu de făcut, nu pe ceea ce promit alții. Nu ies în fața oamenilor cu promisiuni, ci prezint  oamenilor  proiecte și soluții la acele proiecte.

R.l: Cât de important este sprijinul unui partid politic? Ați candida ca independent?

Sprijinul unui partid este, categoric, foarte important. Eu mă regăsesc în doctrina PSD. Nu am luat în calcul să candidez ca independent, nu mă interesează o astfel  de abordare. Voi candida din partea PSD și nu există o altă variantă. Avem nevoie în continuare de partide poliitice care să susțină oameni capabili în aceste funcții cheie pentru comunitate.

R.l: Ce obiective turistice din sector ați promova în fața turiștilor?

Lacul Morii poate deveni un punct de atracție turistică nu numai pentru București , pentru toată țara. În calitate de senator, eu am avut o interpelare  către Apele Române, care mi-au și răspuns printr-o scrisoare în care afirmau că ei sunt deschiși către orice proiect de colaborare cu privire la modernizarea zonei respective.  Din păcate, niciun primar din Sectorul 6 nu a abordat această problemă foarte serios. Insula și zona de promenadă din jurul Lacului Morii au un potențial enorm, nu cred că e greu să atragi un investitor , este o investiție care poate fi derulată în parteneriat public – privat. Din păcate, în acest moment  nu avem un asemenea obiectiv în Sectorul 6, dar în viitorul apropiat putem avea chiar un obiectiv de interes național.

R.l: Ce soluție aveți pentru lipsa locurilor de parcare?

Reproiectăm locurile de parcare existente, dialog cu marii retaileri din Sectorul 6 și, bineînțeles, construirea de noi  locuri de parcare, dar nu la suprafață, pe terenurile încă libere  sau pe verticală în sus, ci în pământ. Iar la suprafață să devină parc sau locuri de joacă pentru copii. Nu ne putem permite să mai pierdem din spațiul verde nici măcar un metru pătrat în Sectorul 6, suntem, cred, pe ultimul loc din București din acest punct de vedere.

R.l: Ce propunere aveți pentru a avea un sector mai curat?

Deja am răspuns.

R.l: Cum vă gândiți să îmbunătățiți protecția locuitorilor din sector?

Foarte simplu. Poliția Locală să-și facă treaba. În acest moment, Poliția Locală o regăsim în proximitatea piețelor, unde amendează bătrâni, bătrâne care vând o mână de leuștean sau de pătrunjel, în loc să se ocupe de siguranța cetățeanului.  Angajații Poliției Locale trebuie să fie prezenți în sector și să-și facă treaba.

R.l: Ce părere aveți despre  construirea unei moschei în București?  Dar Catedrala Neamului  credeți că este necesară?

Referitor la moschee,  eu ca primar nu-mi pot permite să lansez sau să susțin un asemenea proiect  decât dacă există o dezbatere publică în spate. Asta trebuie să fie abordarea tuturor celor care sunt sau vor fi primari, inclusiv la Primăria Capitalei.

Vizavi de subiectul Catedralei Neamului – deja avem un proiect aproape de finalizare. Nu ne putem permite să ne oprim și să rămână iarăși o ruină. Pe de altă parte, orice capitală europeană are un simbol, are ceva care atrage. Catedrala Neamului poate reprezenta acel  simbol. Suntem creștini, eu cred că trebuie să susțiem un asemenea proiect.  Nu e o soluție să blocăm acest proiect. Poate cu mai multă atenție asupra costurilor generate sau necesare.

R.l: Vă temeți de DNA? Aveți vreun dosar?

Nu mă tem de DNA și nu am niciun dosar la DNA.

R.l: Ați luat vreodată mită? Dar ați dat?

Nu și nu.

R.l: Puteți fi șantajat cu ceva?

Nu. Eventual, poate, un șantaj emoțional din partea fiului meu, să vină să spună “Tati, mai îmi dai și mie trei lei, că trebuie să ies cu o fată în oraș”.

R.l: Ce avere aveți?

Averea mea este publică, de opt ani de zile completez declarații de avere și de interes, le găsiți pe site-ul Senatului.

R.l: Ce întrebare lipsește din acest interviu ?

Lipsește următoarea  întrebare: Credeți  că veți câștiga Primăria Sectorului 6 ?  Răspunsul este DA, voi câștiga Primăria Sectorului 6 !

Citește și celelalte interviuri ale seriei ”Pe cine alegi?”: 

Valentin Nițu, candidatul PMP pentru Primăria Sectorului 5: Proiectele contracandidaților – demagogie și lipsă crasă de viziune

Interviu cu Daniel Băluță, candidatul PSD la Primăria Sectorului 4: N-am cu ce să fiu șantajat. Am depus plângere la Poliție pentru amenințare și șantaj

Cristian Petrescu, candidatul PMP la Primăria Sectorului 3: Avem o problemă cu gândacii

Campanie Rl. Pe cine alegi? Interviu cu Dan Cristian Popescu, candidatul PNL la Primăria Sectorului 2: Vreau să transparentizez activitatea Primăriei şi să tai toate cheltuielile publice inutile

Ioana Stăniloiu, candidată independentă la Primăria Sectorului 1: Nu sunt necesare Catedrala Mântuirii Neamului și moscheea. Bisericile să nu se mai finanțeze din fonduri publice

 
 
 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Aproximativ 300 de șoferi au rămas fără permis de Crăciun

În ultimele 24 de ore, poliția rutieră a luat măsuri drastice pentru siguranța traficului, scoțând din circulație aproape 300 de șoferi care reprezenta un...

Investitorii în fondurile private, blocați în China: Regulile stricte și economia încetinită opresc ieșirile

Investitorii majori în fondurile private de acțiuni se confruntă cu probleme grave în China, neputând să-și lichideze participațiile sau să listeze companiile din portofoliu,...

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...
Ultima oră
Pe aceeași temă