17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024

DA-NU

Fuziunea D.A. a sfarsit printr-un NU mare. Neintelegerile sunt asa de “mari” incat protocolul Aliantei va merge taras-grapis pana dupa 1 ianuarie 2007. Raman doar “aliati”. Imatura noastra clasa politica se inflameaza din nimic, dar cand vin alegerile isi aduce aminte ca nu si-a consolidat indeajuns identitatea.
Paruiala din Alianta paleste in fata conclavului celor 90 de bucati pesediste, transmis in direct, sa vada natiunea ca o perchezitie este “prea aspra”, dar si “ilegala”. Nu puteau judeca limpede sub sceptrul fricii si al pedepsei. Se incalca procedurile – au sarit ca arsi pesedistii care au facut zid in jurul fostului lor sef. Are dreptate Adrian Nastase sa fie suparat pe cei trei care n-au fost convinsi sa voteze impotriva perchezitiei. Ii va ataca si pe acestia la coarda sentimentala, le va aduce aminte, ar putea sa va vina si voua randul – “cu totii trebuie sa trecem peste asemenea atacuri” – iar copiii n-ar mai avea acces la carti si ghiozdane in caz de perchezitii. Un spectru al fricii. Cei 90 de coledzi au actionat amical, au fost solidari cu invinuitul. Dupa acest test de fidelitate, s-or fi gandit ca se poate ajunge in instanta si fara perchezitie? Dupa acest “NU” perchezitiei, aproape unanim nu s-au gandit cat or sa scada in sondaje. A fost mai puternica frica intru conservarea coeziunii Partidului, obisnuit cu Puterea. Curajul votului naucitor s-a nascut din frica, dar se amana clarificarile. Muscati de sarpe, se tem acum si de soparle. Teama de DNA le da o indrazneala colectiva. De ce nu s-au opus acestia si la perchezitiile efectuate in casele lui Ciuvica si Iani?
La aceasta ora demnitarii nu urasc pe lume ceva mai acatarii decat declaratiile de avere. Intr-un moment prielnic pentru a scoate averile demnitarilor la lumina, hopa sase bucati pesediste, in frunte cu Zgonea, cu un proiect de lege care sa le ascunda prin formulare modificate. O “initiativa” legislativa mai nepotrivita nici ca se putea in faza de faliment a PD. Cum de nu s-a aflat pana acum ca proiectul celor sase a fost depus la Senat pe 31 mai 2005, dupa ce cu doua luni inainte se adoptasera noile formulare printr-o OUG fara de care n-am fi aflat de mostenirile de la matusi? S-a adoptat tacit initiativa Zgonea pe 6 februarie 2006. Noile formulare erau votate si au mai capatat si adeziunea opiniei publice, care le-ar dori si mai detaliate.
Conform legii “Zgonea” demnitarii nu trebuie sa-si declare banii cash sau pe cei din conturi. PSD, la reactia opiniei publice, a dat inapoi, ca si cum cei sase au facut-o de capul lor. Vor declaratii de avere completate cu liniute si casute pentru “da” si “nu”. O pinacoteca, doar cu un “DA”, nu poate dezvalui ce valori ascunde si, mai ales, de unde a provenit.
Cristian Diaconescu (care face parte din grupul celor 6) a dat abia acum un pas inapoi, dar a zis ca PSD va lansa doua proiecte de lege privind declaratiile de avere. Abia asteptam sa le vedem. 'Mnealor doreau ca opinia publica sa descopere greselile din declaratiile de avere. Cum, daca opinia publica nu stie ce avere a reusit sa agoniseasca respectivul? Modificarile la Legea declaratiilor de avere nu-s altceva decat privilegii. Altele. Cu legi restrictive la formularele averilor vrea PSD sa recastige increderea electoratului? Nu le ajung matusile care s-au facut vinovate de caderea partidului in sondaje? S-au gandit ca se pot ascunde sub palaria declaratiilor de avere simple – “da” si “nu”.
Acum nu se tem de dojana celor care le citesc declaratiile (inclusiv cele de avere). Poate o sa le fie frica de nuiaua electorala.

Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....
Ultima oră
Pe aceeași temă