5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialCriminalii fara vina...

Criminalii fara vina…

Pe fond, desi au trecut cincisprezece ani, nu s-au schimbat multe. Piata Universitatii continua. Fondul problemei este acelasi. Evolutia a fost doar una de suprafata.
S-a facut multa galagie zilele acestea pe cazul Ion Iliescu, Miron Cozma insusi acuzandu-l pe fostul presedinte, sperand sa fie exonerat el insusi de orice vina. Arestari, eliberari, rearestari… Vor ramane acestea simple parodii sau intentiile de curatire a vietii publice vor fi duse la bun sfarsit? In aceasta perioada se desfasoara si batalia pentru aservirea TVR. Toti cei care s-au perindat pe la conducerea institutiei incepand cu '90 au fost numiti pe criterii politice in functie de afinitatile si obedienta fata de partidele la putere. Presedintele inscaunat de Nastase este inlocuit cu unul pus de Tariceanu. Nimic nou. In Piata Universitatii s-a cerut ca Televiziunea sa nu mai fie controlata politic. Acum, dupa 15 ani, societatea civila are aceeasi solicitare. In momentele-cheie ale actiunilor antidemocratice TVR a dezinformat si manipulat populatia, incurajand violenta, fiind astfel partasa la comiterea crimelor si violentelor. Nimeni din partea Televiziunii nu si-a cerut scuze public.
In sine, nici clasa politica nu s-a schimbat prea mult. Desigur, acum toti politicienii importanti sunt miliardari. Avem mereu guverne noi, dar cu politicieni vechi. Un ministru actual, de pilda, este cel care l-a destituit pe inginerul Manucu pentru ca a incercat sa opreasca hoardele de mineri! Interesul personal al politicianului de astazi este, la fel ca in '90, mai presus de interesele tarii. Unii dintre ei au renuntat sa lupte pentru preluarea TVR. Nu mai au nevoie, fiind ei insisi patroni de televiziuni. Si ce poate fi mai placut pentru unul ca Voiculescu decat sa-i bage Antena in coaste lui Basescu! Ori aliatilor. Altul anunta, avand si el televiziuni prietenoase, ca vor avea loc cresteri spectaculoase ale pretului benzinei de cate ori se simte in pericol. In politica banul dicteaza.
E drept ca nu toate stagneaza, s-au petrecut si cateva schimbari. De pilda, in sanatate. Daca acum 15 ani mai functiona cate ceva, acum sistemul e la pamant. La fel sta situatia si in invatamant. A crescut fenomenul abandonului scolar, iar ca o replica ironica numarul de analfabeti cu diploma si doctorate dubioase este si el in crestere. Insa Ministerul Invatamantului se da acum de ceasul mortii, incercand cu disperare sa reintroduca uniforma in scoli! O consecinta fireasca ar putea fi, probabil, reasezarea la un loc de cinste in clase, deasupra tablei, a portretului carmaciului Ceausescu, eventual intre cele ale lui Lenin si Stalin!
Schimbari au avut loc si in armata. Un val de sinucideri, dezertari si asasinate creste si se transforma in tsunami. Nici acum nu s-a renuntat la serviciul militar obligatoriu si la incorporarea bolnavilor psihic in locul celor care dau spaga ca sa scape de instructie. Intrarea in NATO nu a imbunatatit foarte mult lucrurile, dar o evolutie tot se simte. Nici armata nu si-a cerut scuze pentru asasinatele din decembrie 1989 sau pentru mortii mineriadelor. Pana nu o va face ramane aceeasi armata criminala care a omorat civili nevinovati.
Absolut penibil si ridicol pentru societatea romaneasca de astazi este ca, desi s-au rostit numele marilor vinovati, acestia nu suporta nici acum rigorile legii, insa au ajuns sa se autoproclame victime in ciuda faptului ca au fost complici sau au executat ei insisi, ba chiar cu exces de zel, fapte criminale. Acestia raman in libertate, persoane onorabile, pentru ca institutiile statului de drept nu le-au gasit nici o vina.

Cele mai citite

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă