13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCine are dreptate și cine nu? Despre protestele de duminică | OPINIE

Cine are dreptate și cine nu? Despre protestele de duminică | OPINIE

Dacă nu ați înțeles de ce ordonanța privind grațierea nu are legătură cu supraaglomerarea din penitenciare și cu sancțiunile de la CEDO și de ce este doar un act menit să salveze câțiva politicieni infractori, nu e nici o problemă.

Dacă nu ați pătruns sensul ascuns al modificărilor din ordonanța privind dezincriminarea abuzului în serviciu și dacă nu v-ați prins de ce l-ar salva tocmai pe liderul PSD, Liviu Dragnea, nu e nici o problemă.

Cheia pentru a desluși ce se întâmplă în acest început de an în România este mult mai simplă. Nu presupune cunoștințe juridice, ci doar un pic de timp sacrificat pe Antena 3 sau RTV și puțină lectură despre istoria recentă.

Toată lumea de bună-credință este de acord, din perspectiva celor 27 de ani care au trecut, că în 1990 o forță politică ce dorea să mențină România în comunism i-a folosit pe mineri și a manipulat populația, cu ajutorul presei, pentru a înăbuși manifestările de stradă anticomuniste și pro-occidentale din acel an. Foștii nomenclaturiști, metamorfozați în politicieni, au obținut, după mineriadele din 1990 și 1991, ceea ce au dorit: România a amânat și mai mult startul deja întârziat spre o societate modernă. Istoria ne oferă, așadar, un model pentru a înțelege bătălia de valori care se dă, din nou, în societatea românească, între o mână de nomenclaturiști/politicieni cu dosare penale și zecile de mii de oameni care s-au săturat cu adevărat de corupți și de ticăloșia lor.

„România liberă“ a făcut, din această perspectivă, o comparație între minciunile propagandistice care au dus la mineriada sângeroasă din iunie 1990 și isteria anti-manifestanți desfășurată astăzi în voie și periculos de PSD și ALDE, plus cele două televiziuni menționate. Iată câteva exemple mai mult decât relevante:

 

„Mai îngrijorător este însă faptul că se încearcă, pe această cale (prin protest – n.n.), substituirea nedemocratică a votului popular exprimat cu voința și interesele unor grupuri minoritare, utilizându-se ca instrument presiunea străzii“ – Ion Iliescu, 6 mai 1990.

„Sunt foarte respectuos cu dreptul cetăţenilor de a manifesta în stradă. Singura chestiune la care vreau ca toţi să reflectăm este legitimitatea şi reprezentativitatea. Este corect ca agenda unui guvern să o facă strada?“ – Călin Popescu Tăriceanu, 24 ianuarie 2017.

 „Ne-am aflat în fața unei lovituri de stat, dată din partea elementelor de dreapta, extreme, cu nuanțe legionare, fasciste“ – același Ion Iliescu, tot în 1990.

 „E un început de lovitură de stat. De fapt, președintele Iohannis vrea, așa cum a vrut și fostul președinte Băsescu, să pună în cătușe puterea legitimată prin votul democratic“ – Liviu Dragnea, 22 ianuarie 2017.

 

„Oameni de bine (şi de culoare) anexaţi mişcării cu program de lucru în regulă, [au manifestat] la început contra 500 de lei (cu buletinul garanţie), apoi din ce în ce mai mulţi bani pe măsura «uzurii protestatare»“ – cotidianul „Azi“, 9 mai 1990.

„Există informații care zic că s-ar fi plătit 100 de lei de participant, copiii, tinerii, ceva mai puțin, 50 de lei, și pentru câini, 30 de lei“ – România TV, 22 ianuarie 2017.

 

Acum ați înțeles care e miza ce se joacă în fața noastră?  


Urmărește-l pe jurnalistul Răzvan Chiruță și pe rețelele sociale, pe Facebook

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă