20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialManual de deturnare a manifestaţiilor. Manipularea PSD: 30 de lei pentru un...

Manual de deturnare a manifestaţiilor. Manipularea PSD: 30 de lei pentru un câine adus la protest

Televiziunea aflată în sfera de influenţă a Partidului Social Democrat au prezentat manifestațiile de duminică seară, la care au participat aproape 40.000 de oameni, ca pe o ameninţare la stabilitatea României.

„Există informații care zic că s-ar fi plătit 100 de lei de participant, copii, tinerii, ceva mai puțin, 50 de lei, și pentru câini, 30 de lei. Sunt informații care apar de acolo (din stradă – n.r.)”, a fost momentul de maxim al informaţiilor absurde prezentate de postul de televiziune România Tv (RTV) despre manifestaţia care a avut loc duminică seară în Bucureşti şi în restul ţării.

Peste 30.000 de persoane au ieşit în stradă numai în Capitală, pentru a protesta faţă de intenţia Guvernului Grindeanu de a modifica prin ordonanţă de urgenţă Codul Penal şi de a graţia, prin aceeaşi procedură, mai multe persoane condamnate.

Nemulţumirea celor care s-au adunat iniţial în Piaţa Universităţii, au trecut pe la Palatul Victoria şi s-au oprit la sediul central al PSD a pornit de la faptul că Executivul doreşte să modifice limita de la care abuzul în serviciu este incriminat, astfel încât toate faptele care creează un prejudiciu de sub 200.000 de lei să nu mai intre în sfera penalului. De această prevedere ar putea beneficia chiar liderul PSD Liviu Dragnea, trimis în judecată pentru abuz în serviciu cu prejudiciu de 108.000 lei.

De asemenea, Guvernul Grindeanu ar dori să introducă, prin ordonanţă de urgenţă, invocând faptul că închisorile româneşti sunt supraaglomerate, graţierea inclusiv apedepselor cu suspendare, deşi acestea sunt executate în libertate, dar şi reducerea la jumătate a sentinţelor persoanelor peste 60 de ani, indiferent de fapta comisă. În plus, în cazul acestora din urmă, ar exista un termen de graţie de un an de zile după eliberare pentru a acoperi prejudiciul creat prin infracţiunea pentru care au fost condamnaţi

Gaşca cu probleme penale

Problema condiţiilor insalubre din penitenciarele româneşti este una reală, 16 dintre acestea fiind supra-­aglomerate, iar şapte având un grad de ocupare şi de peste 200%. Totuşi, cei care au protestat în toată ţara s-au arătat nemulţumiţi de faptul că ordonanţele privind graţierea şi modificarea Codului Penal nu au fost supuse unei dezbateri publice, adoptarea lor fiind amânată, în ultima clipă, săptămâna trecută, doar după apariţia la şedinţa Exe­cutivului a preşedintelui Klaus Iohannis.

30.000 de oameni au ieşit în stradă, duminică, la Bucureşti, în vreme ce în Cluj au fost peste 5.000 de oameni, în Constanța, 1.500, în Sibiu și în Iași peste 1.000, în Timișoara peste 2.000.

De altfel, şeful statului a fost prezent, duminică seara, şi la manifestaţia care a avut loc la Bucureşti. „O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept. Or, aşa ceva nu se poate admite! Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci, sute de politicieni certaţi cu legea să se găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile”, a declarat Klaus Iohannis.

„E un început de lovitură de stat. De fapt, președintele Iohannis vrea, așa cum a vrut și fostul președinte Băsescu, să pună în cătușe puterea legitimată prin votul democratic. Vrea ca în continuare România să fie condusă de instituții fără legitimitate democratică, prin teroare, iar românii să rămână prizonierii unor puteri nealese”, a replicat, pe contul său de Facebook, liderul PSD Liviu Dragnea, cu referire la prezenţa în piaţă a şefului statului.

„Colectiv – Bamboo 2017. Scenariu-bombă”

Conceptul potrivit căruia manifestaţiile paşnice de duminică reprezintă o lovitură de stat nu a fost însă unul original, al preşedintelui PSD. Anterior, ideea a fost vehiculată iniţial de către televiziunile Antena 3, controlată de Dan Voiculescu, aflat în prezent în închisoare, şi România TV, controlată de Sebastian Ghiţă, fost deputat dat în urmărire internaţională şi implicat în patru dosare penale.

„Incendiul nu a reuşit, lovitura de stat continuă”, a titrat Antena 3, referindu-se la incendiul care a avut loc vineri noaptea în clubul bucureştean Bamboo, eveniment care s-a încheiat cu 44 de răniţi. Invitaţii din studio au sugerat că la fiecare moment politic tensionat are loc un incendiu grav, cu victime, care ar avea menirea să scoată mulţimea în stradă pentru răsturnarea puterii politice.  Referinţa a fost la tragedia de anul trecut din Colectiv, soldată cu 64 de morţi, când Guvernul Ponta şi-a dat demisia sub presiunea protestelor din stradă. Astfel, înainte de emisiuniea Sinteza zilei, pe ecran a rula burtiera „Colectiv 2016- Bamboo 2017. Scena­riu-bombă”, iar peste imaginile din stradă, Antena 3 a pus burtiera: „Lovitură de stat în desfășurare”, potrivit unei monitorizări Pagina de Media.  

Jandarmul bătut

România TV s-a dezlănțuit împotriva președintelui Klaus Iohannis, după ce acesta a venit la protestul de la Bucureşti. „Iohannis forțează o lovitură de stat”, a scris pe ecran postul controlat de Sebastian Ghiță. „Cum se încearcă destabilizarea țării la nivel înalt”, au susţinut invitaţii din studio.

Cele două posturi de televiziune au afirmat că protestele au fost coordonate de Serviciul Român de Informaţii (SRI). Mihai Gâdea a susţinut, în emisiunea sa, că deţine informaţii pe surse conform cărora ministrul de Interne Carmen Dan ar fi declarat că în manifestaţii ar fi fost implicat şi serviciul secret al acestui minister, cunoscut şi sub numele generic de „doi şi un sfert”. (Pe de altă parte, jurnaliştii „România liberă“ au aflat că ministrul de Interne, Carmen Dan, ar fi dat ordin verbal ca numărul celor prezenţi la miting să fie raportat sub cel real.)

Nu a lipsit portretizarea în culori negre a manifestanților. Deși imaginile independente au arătat manifestanți pașnici, România TV a vorbit despre faptul că unii demonstranți ar fi făcut parte din galerii de fotbal și ar fi bătut un jandarm. În realitate, acesta din urmă a fost doar accidentat şi a avut nevoie doar de îngrijiri la faţa locului, fără a fi transportat la spital.


Ce au susţinut televiziunile anti-protest

România TV

  • Cum se încearcă destabilizarea ţării. Alertă la nivel înalt.
  • Iohannis forţează o lovitură de stat.
  • Patronii Bamboo acuză: Focul din club, pus intenţionat.
  • Iohaniştii atacă jurnaliştii România TV.
  • Miting neautorizat, unde sunt atacaţi jandarmii.

 

Antena 3

  • Colectiv 2016 – Bamboo 2017. Scenariu-bombă!
  •  Incendiul nu a reuşit, lovitura de stat continuă.
  •  Lovitură de stat în desfăşurare.
  •  România se întoarce la instabilitate uriaşă.
  •  Serviciul secret ”Doi și-un sfert” a fost implicat în proteste.

Audienţe. RTV, un milion de telespectatori

România TV, postul cel mai vehement împotriva manifestațiilor de stradă, a avut o medie care s-a apropiat de un milion de români în fiecare minut din intervalul orar 18.00-24.00. Doar Pro TV a depășit canalul lui Sebastian Ghiță, potrivit Pagina de Media. Astfel, RTV a fost pe locul al doilea și la nivel național, dar și la orașe, în schimb pe segmentul de public comercial a fost mai jos, dar tot în top 5. Antena 3, canal care, de asemenea, a vorbit de “o lovitură de stat în desfășurare”, a avut o audienţă de 460.000 de telespectatori, în medie, pe minut. Totuşi, potrivit Pagina de Media, pe publicul comercial clasamentul a fost dominat de marile posturi generaliste: Pro TV, Antena 1, Kanal D și Prima TV.

30.000

de oameni au ieşit în stradă, duminică, la Bucureşti, în vreme ce în Cluj au fost peste 5.000 de oameni, în Constanța, 1.500, în Sibiu și în Iași peste 1.000, în Timișoara peste 2.000.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...
Ultima oră
Pe aceeași temă