10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăOp & EdOpiniiDespre programul economic al lui Ludovic Orban

Despre programul economic al lui Ludovic Orban

Dintr-un maraton de aproape două ore, am extras doar partea social-economică. Există 20% măsuri de dreapta, iar 80% parcă ar fi importate de la stânga democratică.
Sigur că măsurile cu adevărat liberale ne-au atras atenţia, chiar dacă unele par copiate de la Liviu Dragnea, preşedintele PSD, dat la câini pentru iniţiativele suveraniste.

Chiar le va face?

Că Ludovic Orban vrea să aloce 6% din PIB pentru infrastructură şi că doreşte injecţii financiare în IMM-uri, iniţiativele par lăudabile. Dar chiar le va face?
Fondul Naţional de Investiţii propus de premier, zice pe modelul polonez, e exact Fondul Suveran gândit de Liviu Dragnea. Pentru cei care nu trăiesc din clişee, trebuie spus că guvernarea de dreapta creştină de la Warşovia şi-a trimis jumătate de an experţi la Oslo pentru a învăţa practica participaţiunilor public-private din Fondul Suveran. De acolo răzbate ideea ca cetăţenii să devină acţionari. Fiecare norvegian are peste un milion de dolari în participaţiuni, pe care nu-i poate transforma în cash-uri pentru un Ferrari “ez a divat.”

Câte dintre aplicaţiile depuse pe IMM Invest vor fi finanţate?

La o sumară lectură ai putea fi surprins la largheţea prim-ministerială faţă de IMM-uri. Numai că, tot domnia sa, a subliniat faptul că 50.000 de companii româneşti au intrat în program. Asta pare mult pentru cei care nu ştiu că la Registul Comerţului sunt înregistrate 460.000. 12 % nu pare o cifră mare. Şi mai e ceva. 50.000 au depus dosarele pe IMM Invest, dar câte dintre acestea pot fi bancabile?
Pentru dosarele de creditare, majoritatea funcţionarilor bancari cer balanţa pe ultima lună. Când aceasta devine brusc negativă, regulamentele nu lasă operatorul financiar să spună “da, te rezolv.”
Pentru unii cifrele vehiculate de premier par năucitoare, lapte şi miere. Pentru cei care urmăresc acţiunile de salvare economică din state ca Germania, Austria, Cehia, Ungaria, unde se alocă între 10-30% din PIB, 2% vehiculat de Cîţu pare mizilic. 

Premierul a mai vorbit despre un program de adaptare la piața muncii prin calificarea sau recalificarea angajaților, dar și despre anumite avantaje pe care firmele le-ar obține dacă angajează tineri sau persoane trecute de 50 de ani, măsură economică clar socialistă.

Statul va scoate acţiuni pentru populaţie

Șeful Executivului a mai spus că se gândește la un program de genul ”Români pentru români,” prin care cetățenii să aibă posibilitatea să cumpere acțiuni la Stat, dar și la un program de tipul IMM Invest care se va adresa companiilor mari, idee pur de dreapta.

Vocile lumii:

CTP: Oare membrii familiei domnului premier Orban au rezistat până la sfârșitul conferinţei de presă a premierului Orban?
 

 

“Ne-am uitat inclusiv pe încasările bugetelor, scăderile sunt mai mici decât previziunile care au fost făcute”, zice Ludovic Orban

O simplă remarcă s-ar impune. Pe timpul guvernării liberale s-a constituit Fondul Proprietatea, din care românii s-au ales cu praful de pe tobă.

Ţin minte când am citit draftul de Ordonanţă, i-am spus lui Bogdan Olteanu, mâna dreaptă de atunci a lui Călin Popescu-Tăriceanu, că de fapt e o spoliere a foştilor proprietari. “E timpul ca şi generaţia noastră să se îmbogăţească,” a venit răspunsul zbanc.

“Ne-am uitat inclusiv pe încasările bugetelor, scăderile sunt mai mici decât previziunile care au fost făcute”, a mai declarat premierul. Deci finanţele publice româneşti nu sunt la podea, cum ar crede unii.

Şi mai există miliardul de euro promis ca ajutor european de către Comisia Europeană pentru ajutorul economiei.

Hai, să ne împrumutăm!

Într-un an în care deficitul bugetar poate fi extins peste limita impusă de Bruxelles, ar fi păcat, dacă tot există bani, să nu absorbim şi mai mult din  credite, pentru că dezvoltarea infrastructurii a rezolvat multe crize sistemice ale ţărilor din lume.

Mai pe şleau luăm azi 1 milion de Euro pentru construcţia unui pod, dar peste podul făcut azi vor mai trece alte zeci de generaţii. Nu poate fi plătit podul de prima generaţie, iar următoarele să dea doar share-location sau ce minuni tehnologice se vor mai inventa în apropierea căilor de trecere.

Ca o măsură pur de dreapta, guvernul intenţionează să emită obligaţiuni într-un program ”Români pentru români”. Această măsură ar stimula şi băncile să mai umble la dobânzile depozitelor în Euro, care în majoritate sunt negative.

Investiţiile de stat sunt măsuri socialiste sau de dreapta?

Dacă ne uităm la autostrăzile din Ungaria am zice “absolut de dreapta.” Dacă cercetăm dosarele depuse de către Ungaria la Bruxelles între anii 2000-2006 pentru infrastructura rutieră vom vedea semnătura lui Ferenc Gyurcsany, primul ministru al Partidului Socialist Maghiar. Investiţiile în infrastructură se capitalizează de cei care au ideea sau de către cei care taie panglica? Asta e întrebarea. Viktor Orban e doctor la inaugurări festive. Dar în România cine mai ştie cine a fost primul ministru socialist care a căzut pentru că avea măsuri prea de dreapta? Nu vă gândiţi la Victor Ponta. El doar a mimat.

Nu înainte de a trage linie şi a calcula măsurile economice ale guvernului Ludovic Orban trebuie spus: „fereşte-te Ludovice de ideile trăznite ale lui Florin Cîţu!”

În rest bună pace şi de n- fi cu bănat, să vedem şi-un  rege pe tron, dacă tot au plecat comuniştii şi au “venit ai noştri?”  

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă