17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPlictis general: alegeri fara superoferta

Plictis general: alegeri fara superoferta

Esecul primului vot uninominal nu ar trebui sa mire pe nimeni. Prezenta redusa la vot, sictirul alegatorilor au fost determinate de slaba calitate a ofertei politice si a candidatilor de paie propusi de partide. Am avut parte, in plus, de o campanie electorala publicitara care a insultat pana si inteligenta alegatorilor fara prea multa scoala. Mita electorala nu a mai convins pe nimeni. Electoratul a primit-o si apoi a stat linistit acasa. Miza a parut prea mica pentru toti. Politicieni, ziaristi si votanti au tratat totul ca pe o bagatela in umbra a ceea ce va urma.
Campania pentru alegerile prezidentiale a debutat aseara, fix la ora 21.00, indata dupa inchiderea urnelor. Aceasta este considerata de fapt principala miza in politica romaneasca. Obsesia Basescu ii macina pe toti. Jalnici politicieni mai avem! Au neglijat parlamentarele. Unii cu gandul la mazilirea lui Basescu, altii cu gandul la voturile pe care le vor primi fiind asociati cu acesta.

Dar ce va urma? Sa vedem: vor intra in joc personajele care aspira la functia prezidentiala. In mod evident, multa sudoare va curge de pe fruntile celor care vor incerca sa interpreteze acel "tu decizi", traducandu-l in "tu ai decis si uite ca altcineva incearca sa-ti deturneze rezultatul". Pesedistii sunt pregatiti ca in perioada ce se va scurge de la inchiderea urnelor pana la anuntarea rezultatului final sa forteze puternic nota. Sa spuna tipand: "Noi trebuie sa facem guvernul!". Le vor tine isonul Antenele lui Voiculescu, iar Iliescu isi va intra in rol de negociator bazandu-se doar pe iluzoriile procente estimative. Nastase, pe mari cai mizileni, va readuce in actualitate povestea despre cum a castigat el cu PSD alegerile in 2004 si cum i-a risipit Basescu iluziile de guvernare bazandu-se pe o solutie imorala.

Neregulile acestui scrutin sunt nenumarate. Alta insulta pentru cetatean. Pregatirea a fost sub orice critica. Incepand cu explicatii oferite cetatenilor. "Eu am primit acasa o lista cu persoanele care candideaza din partea unui partid. Daca-mi plac doi, trei, ce fac? Ma duc si ii votez in colegiul unde candideaza ei?", intreba sambata un om, in piata, o precupeata ce parea ca se pricepe la orice. Va dati seama ca omul acela nu intelesese absolut nimic? Nu-i explicase nimeni ce-i acela un colegiu uninominal, care sunt candidatii, cum si unde voteaza.

La asa organizare, asa bilant al neregulilor: de la banalele stampile aruncate-n foc, buletine de vot xeroxate pana la renuntari in numar impresionant la sefia sectiilor de votare, cumparari de voturi langa urna, minori numiti sa conduca sectii de votare, amenintari telefonice de la falsi politisti, potrivit carora, daca alegatorul pleaca de-acasa la vot, sigur il vor calca hotii, cetateni informati telefonic sa nu mai mearga la urne, ca oricum sectia de votare a luat foc, mediatizarea in ajunul scrutinului a minciunii despre retragerea unui candidat.

Daca autoritatile nu si-au dat interesul sa explice cum este cu noul sistem electoral, nici desemnatii partidelor n-au fost in stare sa mobilizeze alegatorii, candidatii insisi nefiind capabili sa explice cat este de importanta miza politica in contextul actual. Astfel ca pentru uninominal nu s-au deranjat prea multi alegatori.
Normal. In loc de superoferta electorala, a inceput sezonul de vanzari cu reducere a soldurilor. S-au pus la vanzare produse expirate, nevandabile, la preturi de doi lei. si nu le-a mai cumparat nimeni. Romanii nu mai sunt "stupid people". Atentie, domnilor politicieni!

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă