9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialBasescu, providenta PSD-ului

Basescu, providenta PSD-ului

Iliescu s-a resemnat: a pierdut controlul. Inainte vreme pesedistii erau strans uniti in jurul sau. Acum sunt strans uniti in jurul banilor. Partidul nu mai este nici macar al lui Geoana. El a renuntat la scopul pentru care a fost pus in fruntea PSD, respectiv de reformare a partidului. S-a inconjurat de controversati, devenind marioneta lor. A coborat pana acolo incat le da baronilor medalii aurite, numindu-i "olimpicii PSD". Accepta surazand ca un baronet de Constanta, in tinuta paramilitara, sa impuna unui intreg partid actiuni politice dictate de razbunarile sale personale.

Confiscarea puterii de la nivel central de catre liderii locali este in toi. Baroni si baroneti sunt in toate partidele, dar campion ramane indiscutabil PSD. Intariti de uninominal, au devenit practic stapanii Romaniei.

Conducerile partidelor vor cersi ajutorul baronilor pentru sustinerea candidatilor la alegerile parlamentare in circumscriptii uninominale. Acum atotputernicul senior are privilegiul sa puna deputat sau senator al domeniului sau pe cine doreste. Daca nu vrea un candidat sau altul trimis de la centru, are puterea sa-i spuna liderului de partid: "Mie nu mi-l trimiti pe asta, pentru ca eu nu-l sustin si nu va fi ales in veci".
Votul uninominal a fost o idee agreata de societatea civila si impusa de Basescu cu mari eforturi. Introducerea noului sistem se indrepta ca un baros catre planurile baronilor locali. Dar pesedistii au preluat forta loviturii si au intors-o impotriva adversarului, aparandu-se magistral. Mutarea lor de sah-mat a fost impunerea in lege a votului uninominal pentru presedintii de consilii judetene inainte ca Justitia sa-si spuna ultimul cuvant in privinta doritorilor de reinscaunare cercetati pentru coruptie.

Salvarea pentru baroni a venit providential, in momentul in care, desi folosindu-se de influenta masiva in plan local, ei nu prea mai reuseau sa se fofileze din fata legii, destule anchete penale si procese aflate pe rolul instantelor fiind tergiversate deja de ani de zile. Acum insa, dupa vot, baronii au aparut ca niste invingatori, cu totii incercand sa pozeze in biete victime politice ale puterii.

Ridicarea baronilor a fost posibila datorita lui Traian Basescu, care a gresit insistand pentru introducerea uninominalului in actualul context. si, ca sa se afunde si mai mult, in loc sa remarce pericolul, Traian Basescu i-a laudat pe liderii locali (controversati castigatori), anuntand ca reforma clasei politice a inceput si ca abordarile de genul "baronii, coruptii au fost alesi" i se par incorecte. Practic, in opinia sa, respectivii au fost curatati de votul de la alegerile locale. Ar fi trebuit sa se procedeze invers. Mai intai sa avem un Parlament remodelat prin votul uninominal, care sa impuna respectarea legii. Dupa care se putea relansa si competitia pentru sefiile judetene. De pe cu totul alte pozitii.

Basescu a gresit fundamental, lucru care ii va fi fatal. De aici inainte, batalia pentru tronul tarii (Presedintia Romaniei) va fi castigata de pretendentul care va reusi sa acumuleze sustinerea a cat mai multi baroni locali, la randul lor, bogati in numarul de vasali. In acest moment, feudalizarea democratiei romanesti este desavarsita.
Privindu-l vineri pe resemnatul Iliescu, am inteles ca providenta PSD a fost de fapt… Traian Basescu. L-a invins pe Ilici. Dar cu ce pret? Practic, a reusit fara sa vrea, strategii sai neajutandu-l cu evaluarea exacta a consecintelor, sa salveze PSD-ul nereformat si corupt de la dezastrul catre care se indrepta. I-a dat sansa de a conduce din nou Romania.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă