15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiCîțu duce Ursulei mâțu’ nevaccinat

Cîțu duce Ursulei mâțu’ nevaccinat

A trecut un an de când pe masa premierului României a ajuns proiectul vaccinului românesc împotriva COVID-19, gândit de cercetătorii de la OncoGen din Timișoara. În vară, aceștia s-au aliat într-un parteneriat cu Institutul Cantacuzino pentru demararea procedurilor de testare a variantei alogene. Până acum, doar ministerul educației, acolo unde s-a cuibărit cercetarea, a finanțat cu puțin peste 300.000 de Euro. Erau necesare 5 milioane. Am pierdut trenul.
Poate că Florin Cîțu era prea ocupat anul trecut – de cum să îndestuleze băncile cu împrumuturile statului român – și a pierdut din vedere că trenul trece doar o singură dată prin gara atât de căutată a vaccinurilor.

Cu furierul generalilor nu produci vaccinuri

În primăvara trecută, ministrul apărării l-a pus pe un fost furier în postura să administreze un grant european de 150 de milioane de Euro pentru Institutul Cantacuzino, acolo unde vechii boieri români și-au lăsat agoniselile de mai multe generații. Florin  Oancea, directorul Institutului de la care se așteaptă salvarea planetei de coronavirus, n-a reușit să rezolve entorsa de ligamente a unui handbalist de la Baia Mare și va putea ridica un schelet în picioare? Florin Cîțu e dator să știe că de șapte ani specialiștii și-au luat zborul către țări străine.

Noi nu producem tablă, cum să producem vaccinuri?

Ai utilaje, ok. Dar cine le pune în funcțiune? Mai există sufletul colectiv al unei mărci de prestigiu? De unde aduce premierul și aranjorul sutienelor sportivelor de la CSM București noii virologi? Care mai e registrul de cercetare al României? Universitățile Medicale s-au umplut cu rectori, proveniți din universul dual al civililor acoperiți, gata pregătiți să ajungă demnitari.
3 miliarde s-au cheltuit în pandemie și mâțul de la Cantacuzino e tot flămând. Acum zice Cîțu că suntem gata să producem vaccinul, cel atât de căutat. Firește, sub licență, nu pe brand 100% românesc. Mereu oficialii ne recunosc vasalitatea, pe care noi nu o acceptăm.
Frau Merkel merge la cumpărături cu punga de un leu. O surpind paparazzi și zice că așa e normal. Chestiune din dialectica chibzuielii.

Bruxelles-ul e în criza vaccinurilor

Bruxelles-ul a intrat în criza nedeclarată a achiziționării vaccinurilor. Parcă ne și amintim figura zâmbitoare din decembrie 2020, a Ursulei von der Leyen, medic la bază, din fața camerelor de luat vederi când a anunțat măsura, unica în istoria UE, de achiziție și distribuire a unui vaccin în toate țările membre ale UE.
Prudent, guvernul de la Budapesta a căutat pe la vecinii ruși soluția alternativă.
Președintele Comisiei Europene s-a lăudat că, de la Sofia la Helsinki, toată lumea va fi imunizată print grija oficialilor de la Bruxelles.
Deja ne-am și imaginat, cum eurocrații își vor trage salopetele și vor ghețarii nordului mai aproape de clădirea Altiero Spinelli, pentru a împacheta în cutii de pizza miraculoasele doze care trebuiau ținute la -70 de grade Celsius.

Emoționatul Ursulei s-a transformat în tragic, dar nu recunoaște

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

A fost, a spus Ursula von der Leyen, „un moment emoționant de unitate și o poveste de succes europeană”.
O lună mai târziu, zâmbetele au dispărut. Fetiței cu chibrituri i s-a stins văpaia dintre degete. Nu-și mai vede bunica, exact ca-n altă poveste.
UE a vaccinat timp de o lună, o proporție mult mai mică din populație, decât a făcut-o America, Marea Britanie sau Israel.
Programul, lansat cu surle, trâmbițe și steaguri de luptă, arătă cum ca supraviețuitorii din ultima cruciadă. Din lipsă de doze, soldații ordinului “Vă vaccinați!” s-au trezit fără muniție de luptă. Lipsesc vaccinurile.

Viitorul posibil cancelar al Germaniei reclamă porcăria

Potrivit unor surse de presă, Olaf Scholz, ministrul de finanțe din Germania, ar fi condamnat strategia de vaccinare a Comisiei Europene, în timpul unei ședințe a cabinetului, catalogând-o drept „o grămadă de porcării”.

Scholz e candidatul social-democraților la funcția de cancelar.

Ciuciu, vaccin

Eurocrații se pricep la scris recomandări și la trasat azimuturi. Nu la negocieri. Așa au fost fraieriți de CEO-iștii AstraZeneca. Au trimis firmei anglo-suedeze 300 de milioane de euro în avans. Și ciuciu, livrare.
Prin directorul general, firma a anunțat că va furniza mai puțin de jumătate din dozele de 80 de milioane pe care le-a promis UE, în primul trimestru al anului. Un moment emoționant a devenit unul al nervilor tari, ca sabotul Ursulei. Bătăia triumfală din armurile de luptă s-a transformat în bătaia de joc.
Europa solidarității s-a făcut scrum ud, ca țigara fumată afară din clădirea Comisiei, locul în care poți face orice, dar nu poți trage tutun în plămâni. Bruxelles-ul vorbește despre statul de drept, cum am vorbi noi cu mâțu’de la Cantacuzino despre bobițele ieftine, la preț de Burger King.

Eurocrații plimbă hârtii, nu găsesc soluții

Unde se ascunde responsabilitatea? Pe din părți, cum ar spune fostul liicean, ajuns la pensie, așteptând binefacerile UE.
Dacă englezilor, americanilor și israelienilor le-au trebuit câteva săptămâni pentru semnarea contractelor cu producătorii de vaccinuri acreditați, eurocraților din clădirile unde oricine umblă nu are nicio responsabilitate individuală, totul e ca-n comuna primitivă, mai multe luni de zile.
Ne mai întrebăm pe ce toacă banii UE? Cât de competenți pot fi unii care n-au condus vreo dugheană, darmite vreo șaormerie, de care Bruxelles-ul e mai plin decât de statuile lui Manneken, băiatul care se zice a lăsat-o în beznă pe fetița cu chibrituri, din îndepărtatul nord al lui Andersen?
Războiul nevăzut dintre UE și Marea Britanie s-a declanșat rapid prin activarea nu știu cărui articol din acordul comercial post – Brexit, considerat de analiști, drept nucleara schimburilor comerciale.

Purtătorul de cuvânt și aroganța bruxelleză

Ce să ceri unei instituții europene, de mare rang, când purtătorul de cuvânt al acesteia era să provoace un nou război între catolicii și protestanții din Irlanda de Nord, făcând o confuzie de grădiniță. Descoperit, a răspuns cu țâfna cartofului înfoliat, scos din cuhtele bruxelleze:   „Numai papa este infailibil”.
Nimeni nu i-a pus pe șefii de guverne din UE să renunțe de bună voie la politicile de sănătate, pentru a da pe mâna slujitorilor, de sub jetul lui Manneken, rânduiala vaccinurilor.
Conceptul de solidaritate europeană s-a făcut în patru săptămâni praf. Iar Cîțu e decis să ducă mâțu’ nevaccinat să i-l pună Ursulei în brațe, să-i toarcă și ei cineva. Așa va deveni mai puțin nervoasă. Ca să nu se mai plângă de greaua responsabilitate.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Cum își schimbă Nicușor Dan aspectul fizic, în timpul campaniilor electorale. FOTO

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pare să fie extrem de preocupat de aspectul său fizic, în perioada campaniilor electorale, când dorește să pară...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Ciucă și Ciolacu s-au pozat alături de patriarhul Daniel, la capela din Parlament

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii PNL și PSD, s-au fotografiat alături de patriarhul Daniel și au publicat aceste poze pe conturile lor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă