13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiChelsea, Catedrala și haterii

Chelsea, Catedrala și haterii

Uimitor. De neimaginar. De coșmar. Ar putea fi atributele bătăilor de joc a românilor, exprimată pe pagina cu 48 de milioane de urmăritori ai celebrului club de fotbal.

Înainte de a ajunge la București, în semn de omagiu, Catedrala Mântuirii Neamului a fost postată pe pagina de socializare a echipei oligarhului rus Roman Abramovic. De aici, a început tornada. Românii s-au întrecut în competiția “cine își urăște mai mult țara.”

O ceartă între români, cum rar s-a mai văzut. Motivul: Catedrala.

Spălătoresele occidentale s-au întrecut în sudălmi

 

desen de Ștefan Popa Popa’S

Majoritatea celor care au proferat injurii, denigrări și insulte la adresa credincioșilor sunt din diaspora, semn că înstrăinarea îi macină și le provoacă frustrări din patologia urii.

Rar mi-a fost să văd așa o cavalcadă de denigrări și de atitudini dușmănoase, semn că Diavolul le-a strâns multora naturelul simțitor.

Dar ce s-a întâmplat?

De ciudă că jurnalistul Mihai Șomănescu i-a invitat pe fotbaliștii clubului londonez să revină atunci când Catedrala e gata, iar inginerul constructor Andrei Dincă a mărturisit că împreună cu prietenii săi a cărat saci de ciment, de la altar la constructori, ambii scriind în limba engleză, un puhoi de invective s-a stârnit împotriva lor. La început în limba română, apoi în limba engleză, ca să știe și englezii că minunea noastră arhitecturală este “făcută prin bani obținuți prin corupție.“

Lava de ură din societate a fost iar expectorată. La ore de vârf și de maximă audiență. Sub ochii milioanelor de fani din întreaga lume.

Pentru că internauții nu aveau altceva de făcut pe pagina celebrului club britanic s-au luat la harță, s-au înjurat ca la capra podului și și-au făcut din nou de ocară țara și neamul.

Gâzele zumzăitoare și complexele lor olfactive

Mă număr și eu printre pupătorii de moaște. Nu de puține ori, cei fără de țară mi-au tras perdafuri cu venin. Probabil că din prea mult sluj la noii stăpâni vomită cărăbușii războiului permanent cu țara.

Înjurând își fortifică visceralitatea. Astfel, neamurile de servitori (pentru că servesc, de aia li se spune servitori n.a.) se cred în micimea lor mai mari și mai puternici.

Când te înțeapă o muscă, nu sari să te lovești cu pliciul. Nici nu bagi capul în butoiul cu lături. O izgonești și gata.

Ce sunt înaripatele de pe pagina de facebook a celebrului club londonez decât niște gâze zumzăitoare, frustrate că nu pot compune o operă, bat din cineluri pentru a fi și ei auzit, de acolo de unde sunt nimeni?

Dar să derulăm firul vomelor colective-  ale celor care din lupta cu țara și-au făcut strungă și mătreață printre dinții rânjiți din catacombele internetului.

Vocile lumii:

Au înjurat tot ce este legat de România

“Fotografia a strâns peste 66 de mii de reacții. S-au adunat și peste 2500 de comentarii, multe dintre ele ale fraților noștri români. Ei bine, frații noștri români în loc să aprecieze gestul celor de la Chelsea și să profite de ocazie pentru a-și lăuda țara și neamul, au început să facă bășcălie și să înjure tot ce este legat de România.” (Cătălin Amieroaie)

“Vrem spitale, nu catedrale,” obositorul șlagăr revine

Un oarecare Daniel Ghingă îl acuză pe Șomănescu, cel cu invitația, că ar fi pupător de moaște și laudă “Catedrala mafiei,” protestând că aceasta n-ar fi un reper al Bucureștiului. Pentru ca hulitorul să nu fie singur, i-au sărit în ajutor haterii de profesie. Nu și-au putut pune ciunga-n păr, dar s-au slobozit la injurii mai rele decât pe stadion.

Un oarecare Răzvan Lupescu continuă: “megalomaniac architecture of the small people”, de parcă el ar face parte dintr-un popor mare.

Sergiu Pavel Mogan revine cu obositoarea placă din Piața Victoriei: “vrem spitale, nu vrem catedrale,” spunând că ar fi preferat o duzină de instituții de sănătate “monstruozității.”

 

Corina Petrescu dă o replica frontală, dar nu în engleză, ci în română: “Catedrala patriarhală, ne place sau nu, este singurul proiect serios al României pentru Centenarul Unirii. Mai ştiţi vreun altul? E o ctitorie monumentală!

Nu le place neprietenilor? O să placă altora şi foarte probabil va aduce mai mult profit României decât rachetele şi avioanele cumpărate ca să aibă şi hegemonii noştri nişte miliarde în buzunar.

PS : Dosarul Microsoft III, furt de 51 milioane euro, iar noi plângem că referendumul este risipă de bani.”

Spălații pe creier acuză

Andrei Cătălin din Amsterdam reaprinde tema din subsolul mediocrității: “clădire făcută pe cerșetorie și vrăjeală!? Încercați o dietă vegană poate se detoxifică creierul și nu îi mai certați pe aceia care nu dorm în picioare!”

Tema spălării pe creier creștinilor a revenit. Ca o moară stricată, haterii au reluat tema, asta pentru a exprima cât mai plenar expresia: “cine spune, ăsta este.”

Evident că fanii clubului Chelsea s-au întrebat care e motivul dispuntei de câteva mii de comentarii, majoritatea din fericire în limba română. Polinezianul Muhammad Nasir, mare fan al Chelsea, a rugat în engleză: “Ați putea, vă rog, să mă luminați? De ce această clădire „este atât de urâtă de unii dintre români”? Pentru că nu știu nimic despre toate acestea.”

Trăgând o concluzie, o internaută (nu-i mai rețin numele) îi răspunde scurt, concis și la chestiune: “Nu vă faceți griji. Există atâtea comentarii stupide, pentru că în capitala noastră viețuiesc mulți neomarxiști spălați pe creier, care din fericire sunt doar o mică minoritate. Aceștia nu reprezintă poporul român. Peste 70% dintre români au încredere în Biserica Ortodoxă, ceea ce o face ca cea mai de încredere instituție din România.”
Le place sau nu le place unora, Catedrala Mântuirii Neamului va rămâne un reper al Bucureștiului și o mărturie a existenței creștine a poporului român.
În istoria construcției piramidelor nu există mărturii ale nemulțumirii sclavilor puși să care pietre de moară în spate. Miracolul construcției lor încântă și azi.
Chiar dacă nu e pe placul progresiștilor, majoritatea ghidurilor marilor metropole au pe frontispiciu imagini cu celebrele lor catedrale.
Probabil că haterii de azi sunt aceeași care vindeau pe internet cenușă și spuneau că provine de la  Notre Dame.
Când turiștii trag vreun city break în Barcelona, mai întâi vizitează Sagrada și abia apoi se urcă pe Camp nou, stadionul prestigiosului club catalan.

Lungile comentarii de pe pagina lui Chelsea nu ne-au lămurit: românii sunt singurii spărgători de semințe între dinți sau mai există pe undeva vreun trib care obișnuiește să le crape și să le scuipe pe jos. Asta așa ca o probă de unicitate.

Ce e val ca valul trece, zicea poetul nostru național. Dar când semințele de ură cad greu colonului iritabil al celora care din injurie și-au făcut blazon de slugă, se provoacă expectorația. Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac!  
 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă