17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiCât mai pot fi ținuți elevii departe de școală, în online?

Cât mai pot fi ținuți elevii departe de școală, în online?

Din fericire, nu s-a ajuns la această măsură absolut absurdă, dar, așa cum ne-am obișnuit, istoria se repetă și se pare că ne îndreptăm din nou, odată cu apropierea sezonului examenelor naționale, de un nou episod al acestui scandal.

Din datele oferite de Ministerul Educației, constatăm o creștere a numărului de situații în care cursurile față în față din școli sunt suspendate, din cauza cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

Potrivit ultimei raportări a ministerului de resort, în perioada 23 februarie – 1 martie 2021, în sistemul național de învățământ preuniversitar s-au înregistrat:

– 405 infectări în rândul elevilor;

– 418 infectări în rândul personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic;

– 494 de clase/grupe au suspendat activitatea în perioada menționată.

În acest context, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a ieșit în spațiul public, propunând ca, și în scenariul roșu, elevii din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a, să meargă la școală.

Sunt alte state care nu au închis școlile în pandemie, absolut toți elevii mergând la cursuri față în față.

Au apărut deja contestatari ai unei astfel de măsuri luate în România, printre care Consiliul Național al Elevilor.

De acord că sănătatea populației este primordială, dar, în același timp, o societate în care viitoarele generații nu parcurg un proces educațional eficient, nu poate fi considerată una sănătoasă.

În țările în care școlile nu s-au închis, nici când cifrele infectărilor cu Sars COV 2 explodau, nu au înregistrat creșteri alarmante de persoane îmbolnăvite.

Școala poate continua fără a reprezenta un pericol pentru societate, doar dacă statul investește în imunizarea cadrelor didactice și în mijloace de protecție sanitară pentru elevi.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă