3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiAvertismentul Papei: avem un fals sentiment de securitate

Avertismentul Papei: avem un fals sentiment de securitate

Quo vadis pax? (Încotro, pacea?). Mă întreba ieri dimineață unul dintre cei mai fideli cititori. Păi din pace nu se fac bani. I-am răspuns, fără a-i aminti cum Augustus, marele arhitect al Pax Romana, a reconstruit din temelii Roma antică, în ciuda poftei armatei pentru război și expansiune. “Am găsit Roma un oraș de cărămizi și l-am lăsat un oraș de marmură,” avea să spună pe patul de moarte.

Luciferii politicii mondiale de azi nu mai cheamă generalii înapoi în cazarmă pentru reconstrucția necesară, după doi ani de pandemie.

Doar gluma Reginei e memorabilă

Nu vi se pare ciudat că din toate alocuțiunile șefilor de stat ai celor mai mari puteri economice mondiale, din timpul reuniunii cu pompă a G7, lumea a reținut doar întrebarea Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord: “Ar trebui să arătăm de parcă ne simțim bine?” Așa s-a adresat Majestatea Sa premierului Boris Jhonson, cunoscut pentru glumele sale.

De ce nimeni nu vorbește despre mesajul și pilda lui Isaia: “să transformăm săbiile în pluguri și suliţele-n cosoare” a Papei Francisc de la Forumul de la Bratislava, acolo unde niciun român nu a fost prezent?

Cum să arăte bine liderii lumii, când li se văd mușchii încordați ai fălcilor și râsul cabotin?

Dacă studiezi documentele oficiale și iei în seamă declarațiile publice, te uiți ca Ceacea Pătru la planul de reziliență. O sumedenie de truisme, de salatiere sclipitoare,de promisiuni de bine ca să nu fie rău.

Nu toată lumea crede că un nor căzut e o vată de zahăr ars, trasă pe băț ca “pana de vultur pe clăbăț.”

Liderii sunt preocupați de egalitate de gen, nu de genuri de prosperitate

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Pe agenda puterilor lumii au stat cocoțate subiecte arzătoare: încălzirea globală (resimțim în case caldul nemțesc, în plină lună iunie n.a.), securitatea statelor, drepturile omului și egalitatea de gen. Poate și de aceea Regina a persiflat evenimentul de importanță mondială.

Fonfleurile s-au așezat cu Regina la masă, precum aspicul în mâna bucătarului, netăiată de Regele Soare.

Quo vadis pax? După reuniunea Putin-Biden se întrezare soarele mult așteptat?

Aseară televiziunile au prezentat imagini de la reuniunea celor doi mari șefi de stat. Vă imaginați că s-au pus bazele Pax Romana? Dar cine e Augustus, că de generali suntem sătui?

Fotografia lui Mircea Geoană, singurul român băgat în seamă de marii lideri politici ai lumii, bătut pe umăr de Joe Biden, a făcut turul internetului, așa cum Christian Ericksen face turul coridoarelor de spital.

O lume nebună vrea să pară bună

“Ar trebui să arătăm de parcă ne simțim bine?” Nu că sună bine făloșenia și bățoșenia?

În spatele ușilor închise summit-urilor cu nume de nu le mai ți minte s-au dus lupte grele. O știe orice căutător de trufe folosind botul câinelui. China pare să fie următorul inamic.

Quo vadis pax?

N-ai să vezi, prietene! Banii greilor lumii se fac prin arsenale de luptă, nu prin reconstrucția palatului incendiat al lui Nero.

Nu vom trăi vremea așezărilor în tihnă pentru a citi, asemenea asceților, cerul. Luxul acesta nu ne e permis.

Pe la înaltele forumuri se discută orice numai despre liniște și prosperitate, nu.

Mai multă securitate e pentru buzunarele mai marilor lumii, nu pentru om.

Din liniște nu scot miliardarii profit

Liniște? La ce e bună liniștea? Care lider european poate fi Augustus? Să-și delege puterea Senatului și apoi să fie investit cu puteri supraumane? Acum, supraviețuim unei lumi a balamucului hrănit permanent și dozat de algoritmii care ne copleșesc viața.

Ne pierdem în lucruri mărunte. Pentru că așa vor marii stăpâni ai lumii. Nimeni de la vârf nu vrea pace între dobitoace. S-ar mai perpetua specia leului siberian dacă i s-ar servi zilnic meniuri alese? Nici vorbă. Lupta e esența vieții. Nu vax romana, pardon pax.”Să fie pace în lume?” Vă mai amintiți cântecele patriotice și ridicările de viniluri colorate? Unde s-a ajuns? Dacă nu exista o Margaret Thatcher și un Ronald Reagan ascultător și acum eram după Cortina de Fier.

Zumzetul auzit de la summit-uri nu provoacă percepții olfactive pentru fumăcioșii nimicului la rang de grandilocvență.

Ce înseamnă securitate mai multă, când există atâtea disparități între regiuni, oameni și maidane?

Europa are nevoie de un Augustus pentru a clădi o lume dărâmată. Dar cine să fie acesta? Poate că Papa sau o Lebădă Neagră, nealeasă până acum, dar așteptată.

Prea multe lucrări sunt împotriva dumnezeirii ființei. Nu vi se pare ciudat că semnalul dat de papă n-a avut reziliență, ca să fim în topicul vremii?

Lupta pentru prosperitatea oamenilor nu animă agendele mondiale. Dintr-un pax planeta, demonii n-ar mai scoate profit. Și de aceea nici de Papă nimeni nu ascultă.

“Ar trebui să arătăm de parcă ne simțim bine?” Regina Elisabeta rămâne trăirea sclipitoare a unei istorii care nu vrea să se predea.

 

Vocile lumii

Papa Francisc

 

“Ceea ce văd este o lume care s-a lăsat înșelată de un fals și arogant sentiment de securitate bazat pe setea de profit.

 

Văd un model de viață economică și socială marcat de multe forme de inegalitate și egoism, în care o mică minoritate a populației mondiale posedă cea mai mare parte a bogăției și nu ezită să exploateze oameni și resurse”, a transmis Papa Francisc reuniunii Globsec de la Bratislava, zilele trecute.

 

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă