Atenție, aterizează tulpina Delta!

Marius Ghilezan Actualizat: 23.06.2021 - 07:52
Marius Ghilezan

Avem o excepțională situație de declin a pandemiei, fără o extincție însă a coronavirusului. Relaxarea pare prea mare, pentru dușmanul ce stă la pândă. Noua tulplină, numită Delta, e extrem de perfidă. Dublu contagioasă și provoacă insuficiențe respiratorii cu 60% mai mult.

Share

Ne bucurăm de mare, de soare, de munte. Rar mai vezi pe cineva cu mască. Cifrele oficiale arată o regresie a infectărilor. La 30.000 de teste, doar 60 de cazuri noi. Nu aș vrea acum să mă refer la numărul morților de COVID-19, cifre care se raportează ciudat din urmă, ci la dușmanul care amușinează la frontiere.

Suntem în situația paradoxală de a a nu avea prea multe cazuri noi, în condițiile în care campania guvernamentală de vaccinare a eșuat. Doar 4 milioane de români au luat ambele doze. Statul român e nevoit să vândă aproape zece milioane de flacoane. Există o imensă parte din populație care refuză inocularea.

Nici nu e de mirare, în urma spoturilor cretine, difuzate pe televiziuni. Cum să convingi, tu ca guvern, când nu găsești mesajul potrivit?

25% vaccinați și o turmă speriată de cipuri

Suntem departe de imunitatea de turmă. Mai un pic și vaccinații trebuie să o ia de la capăt. Doar 25% nu pot stăvili asaltul noii tulpini Delta, care face ravagii de mai multe luni în India.

M-am nimerit recent într-unul dintre cele mai performante spitale de epidemiologie din țară. În biroul directorului au venit zeci de cadre medicale, împreună cu personalul tehnic pentru a aduce detalii noi privind sistemul de oxigenare de la ATI și back-up-urile necesare în caz de avarii sau de întâmplări neașteptate.

Întreb, naiv, păi pandemia nu s-a terminat? Directorul îmi zâmbește ștrengărește. “Ne pregătim de tsunami.” Păi cum așa? “Relaxarea prea mare ne va costa. Păcat de timpul irosit. Puteam stopa, însă...”

desen realizat de Ștefan Popa Popa'S

Managerul celui mai important spital din București mă avertizează că noua tulpină e de două ori mai contagioasă și cu 60% mai agresivă cu sistemul pulmonar.

“De aceea trebuie să mărim numărul de paturi de la ATI și să ne asigurăm de un sistem funcțional de oxigen.” Vor avea nevoie pacienții de mai mult oxigen? Cazurile vor fi mai dure. Îmi explică interlocutorul. “Coronavirusul s-a șmecherit.”

Păi care va fi poarta de intrare în țară? Întreb resemnat. “Tinerii, jupâne!” Ei nu se feresc. Nu poartă mască. Perfidul microorganism se va instala mișelește în lumea lor, primesc lămuriri.

Păi și ce simptome vor apărea? “Multă rinoree, fără pierdere de miros sau de gust,” explică epidemiologul. Adică, le vor curge năsucurile și vor crede că au stat prea mult în bazin sau în mare. “Exact.”

După cum se știe, rata inoculării tinerilor este extrem de mică. Guvernanții și membrii din Comitetul strategic de acțiune n-au băgat de seamă că tinerii gândesc altfel. Nimeni nu a fost preocupat de convingerea lor că pot fi vehicule ideale pentru transmiterea noii tulpini virale.

Unii și-au omorât părinții, acum merg la biserică

Am un prieten, tânăr, care nu-și revine nici după șase luni. S-a dus la părinții săi la țară, într-un sat de lângă Câmpulung. I-a infectat, fără să știe, pe amândoi. Era asimptomatic și nu dădea doi bani pe restricții. La scurt timp, ambii părinți au murit. Se simte cu o piatră pe inimă. El a fost ucigașul. Se duce seară de seară la biserică și aprinde lumânări. Mai bine ar fi purtat mască. Regretele sunt prea târzii. Fapta a fost comisă.

Un alt vecin se pregătește de o mare petrecere. Copilul său împlinește zece ani. Are tobogane, pregătite, boxe și muzică adecvată. Când i-am spus de Delta, mi-a replicat, fără să mai asculte explicațiile mele, că nu-i afectează pe copii. De unde știa? Știa el mai bine decât medicii “care spun prostii.” Evident că e nevaccinat. Turuie într-una despre drepturile sale constituționale. Cât despre dreptul la moarte, îl avem cu toții. Dar despre obligații, să avem pardon.

citește și: Mutațiile coronavirusului fac ravagii în India

Feriți-vă de tineri cărora le curge nasul!

Națiunile educate ale lumii știu ce înseamnă prevenția. Sudul SUA e agresat de noua tulpină. Spitalele sunt pline. Mulți respiră greu. Plămânii le sunt afectați. S-a declanșat alarma în statele respective. Situația pare scăpată de sub control. Dar în România e liniște și bine. Cifrele oficiale ale guvernului nu sunt în măsură să îngrijoreze. Mai mult, acestea provoacă pofta românilor de chefuri prelungite.

La sala de fitness sunt singurul care poartă mască. La un moment dat, mă întreabă o fetișcană dacă pot respira. “Și încă bine de tot.” Nu-i vine să creadă că se poate alerga pe bandă și cu mască. Sunt destui tineri cărora le curge nasul. Sigur că poate fi de la vreo alergie de sezon. Nu orice răceală e COVID-19, dar fără testare nu se poate infirma gripa.

Medicii rămân în tranșee, deși posibilii viitori pacienți hălăduie pe câmp, pe munți, că doar e vacanță.

Nu știu ce ne vom face când ne trosnește Delta. Românii nu vor mai fi dispuși să admită noi restricții. Cine să le spună maselor largi că Marea Britanie renunță la ceva drag: organizarea finalei  UEFA EURO 2020, de teama contagiunii în masă? Ungurii, la doi pași de noi, sunt gata să umple arena “Ferenc Puskás” cu 80.000 de suporteri. Consecințele vor fi mai scumpe decât mia de euro pe bilet.

 

Vocile lumii

Alexandru Rafila

Epidemiolog

“În acest an, dacă toate măsurile acestea legate de utilizarea măştii nu vor mai fi funcţionale, în mod evident circulaţia virusurilor gripale va fi mai intensă, după un an de pauză, şi imunitatea aceasta care există în mod obişnuit în comunitate faţă de infecţia gripală sigur că este mai mică pentru că virusul nu a circulat, s-au îmbolnăvit extrem de puţine persoane şi atunci evident că şi faţă de gripă trebuie să ne pregătim în mod obişnuit