Poporul român are o vorbă străveche: “greu la deal cu boii mici.” În etosul românesc, boii sunt animalele de povară, chinuite să poarte jugul, să are și să aducă roadele în hambare. Este Florin Cîțu un personaj damnat să guverneze sau are capul în jug, pentru a trage carul fără boi?
Există cel puțin două percepții publice. Una că e pus să curețe grajdurile lui Augias, adică să acopere niște goluri din finanțe, alta, să facă pârtie generalului în rezervă Nicolae Ciucă.
În ambele situații, el e cu capul în jug. Doar un naiv poate crede că mai rezistă ca interimar fără frânghie și săpun. Are niște tălăngi pe care le ține ascunse. Când va veni timpul strângerii lațului, fie le predă stăpânului, fie le folosește drept sirene. Naivii se vor întreba atunci “pentru cine bați clopotele, Vasilică?”
După vizita lui Loyd Austin, decizia schimbării sale era luată. Lipsa de interes a șefului Pentagonului pentru personajul din fruntea executivului s-a văzut din avion. Nu s-a întâlnit și cu premierul Cîțu. De unde și impresia că era out. Administrația americană nu pariază pe cai morți. Totuși, cum de mai rezistă la vârful cabinetului?
Este Florin Cîțu un personaj damnat?
Există tot mai multe necunoscute. De ce liberalii renunță tot mai mult, doar de dragul de a nominaliza premierul? Se întreabă multă lume. Azi, liderii celor trei partide PSD-PNL-UDMR se duc la Palatul Cotroceni la consultări cu președintele. Din ultimele date ale problemei, PSD ar fi luat frișca guvernării, liberalilor rămânându-le în schimbul fotoliului de prim ministru. ministere de travaliu, nu de bani.
Este Vasilică doar boul de sacrificiu? Zilele sale sunt numărate, dar el tot supraviețuiește. Pune Iohannis carul înaintea boilor. Dar câți boi mai are?
Citește și: PARIS MATCH: Poate deveni România o monarhie constituțională?
Boul, cum am mai spus, nu e doar peiorativ. În întreaga istorie a țăranului român, boii simbolizau nu doar forța de tracțiune, ci și prosperitatea. Strănepoții celora care au vărsat sânge, în primul război mondial, pentru ca Ferdinand să-i împroprietărească, nu dau doi bani pe pământ. Fie că nu mai au boi, fie că și-au pierdut boii de la bicicletă. O singură constantă: nu mai există boi care să tragă.
După cum se știe, boul este un taur castrat. Nu a trebuit să vină Disney Land să ne explice cum un personaj ca Ferdinand, de desene animate, poate fi uman. Astăzi, ogoarele se ară cu cai putere, nu cu boi la jug.
citește și: Ineptocratul de la Cotroceni are siamezi
Apocalipsa comunistă a picat asupra străbunicii mele în momentul când i-au luat boii. Știa că nu-și mai poate lucra pământurile. Au amenințat-o că o duc în Siberia. Știa că boii bătrâni fac brazda dreaptă.
Astăzi, a fi un bou e jignitor. Nici nu prea mai sunt politicieni cu boii acasă. Boul de azi e un gadget, atunci când nu are chip de figurină din gelatină.
Poate și de aceea le merge rău românilor. Boii de noapte, adică huhurezii, rag a pagubă. Sigur că boii nu sunt compatibili pensaților și nădragilor ținuți pe vine. Cum i-ar sta unui bou lângă o junincă botoxată, care urlă că nu vrea copii, ca să nu polueze planeta?
Tripleta politică se duce azi la Cotroceni, fără să întrebe unde s-au dus boii popii, când au apus vremurile bune, ce nu-s?
Cine este geeeeeneeeraaaaluuu’?
Iohannis a decis. Nicolae Ciucă e alesul. Al lui, al Potomacului, al firmelor americane de armanent? Ciucă – al nostru e doar în mișto-ul internaut.
Nu știm dacă președintele știe povestea lui Dănilă Prepeleac. E scrisă în manualele de la clasele elementare. La sfatul fratelui său, Dănilă – eroul lui Ion Creangă – s-a dus la târg să-și vândă boii tineri și puternici. Pe drum i-a schimbat pe o căruță care mergea la vale. Pe o costișă, și-a dat seama că nu poate urca fără boi. A dat carul pe o capră. Capra se împotrivea și a fost dată pe un gâscan, pentru ca în final să-l dea la schimb pe o pungă goală.
Tâlcul istorisirii e însăși viața politică a lui Florin Cîțu. Orice fandacsie ar mai face, cariera personajului s-a încheiat. Restul sunt zvârcoliri. Sau tânguirile broaștei lui Fountain, care se visa umflată, cât un bou.
Ești mare nu e sinonim cu a fi bou. Boul era un personaj fără de care nu se putea ara, în trecut, pământul. Astăzi, nu mai avem boi, decât în desenele Maestrului Ștefan Popa Popa’S.
Vocile lumii
Grigore Alexandrescu
Boul și vițelul
“Un bou ca toți boii dobândește o poziție socială importantă. Vițelul e alungat de pe pajiștea boului. Acțiunea ajunge la intensitatea maximă, în momentul în care boul iesit la plimbare trece pe lângă vițel ignorându-l, spunând că el n-are astfel de rude,” reprezintă esența fabulei lui Grigore Alexandrescu “Boul și vițelul”