-2.6 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăOp & EdRomânia, noua Lombardie

România, noua Lombardie

Pandemia devine incontrolabilă în noua Lombardie. Președintele pleacă în Egipt. O nouă vacanță “bine meritată, ar scrie oracolul său.” Unde-i mai bine ca afară?

În România, spitalele sunt pline, având paturile ocupate complet. Morgile funcționează la capacitate maximă. Țara înregistrează zilnic un număr record de decese și noi infecții cu coronavirus. Virusul ucide o persoană la fiecare cinci minute, în medie, în această lună. Toate se întâmplă într-o țară în care rata de inoculare este scăzută, relatează corespondenții Reuters.

Valul patru riscă să transforme România în noua „Lombardie a Europei”, atât în ​​ceea ce privește decesele, cât și noile infecții, scrie Euobserver.

În România, doar 35% dintre adulți sunt pe deplin vaccinați împotriva COVID-19, comparativ cu media UE de 74%. Țara cu aproximativ 19 milioane de oameni este a doua națiune cel mai puțin vaccinată din blocul de 27 de state ale UE, notează Euronews. Majoritatea presei occidentale relatează despre ajutoarele pe care le trimit “Noii Lombardii.”

citește și: Să nu țină copilul în frig / Primarul Dominic Fritz se mută într-o vilă de 300.000 de euro

Noua Lombardie,
Desen de Ștegan Popa Popa’S Fugit din noua Lombardie, la o partidă de golf în Egipt

Țara lui Klaus I, zis și „Voiajorul,” a ajuns în “prime time”-urile jurnalelor de știri de pe mapamond. “Big time,” cum ar zice persiflant premierul interimar, care nu se lasă scos din guvern, nici cu milițiile progresiste.

Un patron de pompe funebre face apel la vaccinare

Presa de la noi descoperă zilnic cazuri incredibile. Familii întregi, răpuse de virus. Mamă, tata, fiu, în aceeași săptămână. În case bate frigul și bântuie stafia morții. În curțile spitalelor, dricurile sunt precumpănitoare ambulanțelor. Un patron de la o firmă de pompe funebre cere românilor să se vaccineze pentru a nu ajunge clienții săi.

citește și: Ce blestem, să dai un regat pe o mârțoagă!

Avem paturile de la terapie intensivă complet ocupate. Personalul medical e epuizat. Am ajuns să primim medici din Republica Moldova. Serbia ne trimite șase mii de flacoane de anticorpi monoclonali, tuburi de oxigen și echipamente medicale. Bolnavii nu mai au loc în spitale. Holurile sunt pline de paturi. Personalul medical, îmbrăcat în țoale de astronauți, de abia mai prididește să oblojească suferința.

Ștefan Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, atrage atenția că doar patru din zece români se mai întorc de la ATI.

Absolvent al Universității din Beiuș conduce ministerul sănătății și noua Lombardie

Grupul de comunicare strategică, a cărei componență este necunoscută, nimeni dintre specialiști nevalidând competența lor, anunță zilnic peste 400 de morți. România rămâne în topul mondial al mortalității din cauza coronavirusului. Ministerul sănătății este condus în continuare de un absolvent al celebrei universități din Beiuș, fără cursuri de asistență socială.

citește și: Mihai I – Un veac de singurătate

Guvernul interimar arată cât de șchiop e în fiecare zi. Vineri dă o hotărâre de guvern pentru mărirea restricțiilor, pentru ca luni să revină cu o serie de corecții. Maxima a fost cu închiderea școlilor. Dacă ministrul educației i-a avertizat, înainte de emiterea actului administrativ, că există o discriminare între școlile de stat și cele private, executivul lui Cîțu schimbă luni ce decide vineri. Elevilor de la stat li se dă vacanță obligatorie, celor de la “școlile străine,” cum le descrie pe ultimele, Dan Vîlceanu, ministrul finanțelor, doar cursuri online.

De la infectarea „BIG TIME,” la descompunerea cadavrului politic

Maxima, de gen “big time,” e răspunsul lui Raed Arafat la întrebarea de ce la stat e vacanță și la privat e online? “Ca să se evite infectările.” Good point, ar zice premierul după ce ar mai trage o line la caietul de decizii administrative.

Haosul din România e pe culmile disperării, nu cele descrise de nihilistul de geniu, ci din “Toamna patriarhului,” celebra carte de descompunere a puterii, scrisă de nobelistul García Márquez. Pentru a nu arăta ca un „mort închipuit care ieşise din mormânt şi mergea în genunchi printre lumea înfricoşată cu resturi de giulgiu pe el şi cu pământ în gură,” dictatorul din roman, Klaus Iohannis, în contrapartidă cu imaginarul colectiv, se bronzează în Egipt, în ciuda morților din pandemie, el fiind un președinte deja mort, în atribuțiile constituționale.

citește și: Guvernul german a scos impozitul pe energie și dă bani pentru izolarea caselor

Înainte de a pleca în lumea piramidelor, faraonul român l-a înzestrat pe generalul Ciucă, premierul desemnat, cu arma “flexibilității politice,” adică e dispus să accepte orice coaliție, numai să fie guvernul său.

PSD anunță că rămâne pe poziția picioarelor pe îndărăt, USR se uită cotit la Cîțu,

Iar Cîțu n-are nimic împotrivă de a rămâne până la primăvară “interimar.”

Un distins profesor universitar, cu origini bănățene, mă tot îndeamnă să le spun guvernanților că medicina este predictivă, participativă și personalizată. În zadar îi tot spun că reforma din gura lor nu e decât melodia fredonată de chelnerul de la masa bogaților din Big Pharma.

Noua Lombardie și califatul COVID

Dacă președintele, votat de 66 % dintre români, își tot cumpără timp de vacanță la all-inclusive prin lumea arabă, poate căuta și originea expresiei: “Nu întreba ce poate face ţara pentru tine, ci întreabă ce poţi face tu pentru ea.” Nu era J.F. Kennedy, ci un poet arab. Omar Kayam. Asta pentru că, în plină relaxare, aflată într-o stațiune din Marea Adriatică, protejata sa, Alina Gorghiu, întreba de pe plajă ce carte să citească. Și n-am îndrăznit să-i recomand tratatul de descompunere al puterii. 

Vocile lumii

García Márquez

Carte “Toamna patriarhului”

Noua Lombardie,

“Generalul se văzuse trântit pe pardoseală, cu faţa în jos, aşa cum dormise în toate nopţile vieţii lui de când se născuse, cu uniforma de pânză fără galoane, cu jambierele puse şi pintenul de aur la călcâiul stâng, cu braţul drept îndoit sub cap ca să-i servească de pernă, la o vârstă nehotărâtă, între  107 şi 232 de ani,” scrie García Márquez, în “Toamna patriarhului.”

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Biden se laudă pe final de mandat. SUA e lider în „competiția internațională”

Președintele SUA Joe Biden a declarat luni că, datorită activității administrației sale din ultimii patru ani, Statele Unite sunt în prezent lider în 'competiția...

Mii de susținători ai fostului președinte Evo Morales au ajuns în capitala Boliviei, La Paz

Mai multe mii de susținători ai fostului președinte bolivian Evo Morales, care au început vineri un marș pentru a protesta față de criza economică...

Un bărbat din București este căutat de Poliție după ce a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino

Un bărbat din Bucureşti a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino. Omul a abandonat unul pe drum, după ce probabil şi-a dat...
Ultima oră
Pe aceeași temă