17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăOp & EdPiloții cursei înarmărilor n-au testele la zi

Piloții cursei înarmărilor n-au testele la zi

Pentru prima oară în istoria Alianței Nord Atlantice, 300.000 de militari din Europa vor fi puși în alertă. Anunțul a fost făcut la începutul Summit-ului de la Madrid, de către Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Iar Turcia a semnat un memorandum de susținere a aderării Finlandei și Suediei la Alianța Nord Atlantică. Ce a primit în schimb Erdogan?

Acțiunea cu 300.000 de soldați este fără precedent, fiind un răspuns la sporirea agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, zic oficialii. Volodimir Zelenski va cere, în cursul zilei de azi, liderilor alianței, un plan armonizat de livrare a armamentului pentru înzestrarea armatei sale, dezvăluie sursele de la cel mai înalt nivel. Dar cum de s-a răzgândit Erdogan?

Atmosfera de după semnarea Acordului de la  München din 1938 era aceeași

Sporirea efectivelor militare în Europa, mesajele tot mai insistente de pedepsire a Moscovei, formulate de liderii marilor puteri, pun NATO în prag de război. La ora actuală, în Europa de Est, există opt grupuri de luptă (patru sunt în statele baltice, plus Polonia, încă patru, puse-n dispozitive de comandă în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia), ca forțe militare de apărare de prima linie, în caz de invazie a Rusiei. Dacă acestea ar avea misiuni de descurajare, desfășurarea trupelor ar fi justificată. Dar, după tonul și directivele politice ale liderilor prezenți la Madrid, războiul cu Rusia e iminent. Deci, există premisele de declanșare a celui de-al treilea război mondial, așa cum am descris în urmă cu o lună cerul întunecat al Europei, zdrobitor de asemănător verii de dinainte semnării Acordului de la  München, din septembrie 1938.

desen de Ștefan Popa Popa’S

Zorii libertății par permanente apusuri în țările din Estul Europei, unde presiunea războiului e mult mai împovărătoare ca-n Occident. Est-europenii plătesc mai greu costurile restricțiilor, sunt mai deprivați de resursele civilizatoare și au coșmarul comunismului activat, focos psihologic.

Pacifismul a devenit regresism

Imensa propagandă de război susține pofta de luptă. A fi azi pacifist e o atitudine retrogradă. Demnă de dispreț. Mulțimea e narcotizată. Minoritatea agresivă a posedaților de adevăr (slobozit doar din sursele oficiale), a vânturarilor ideii puține și fixe că Moscova trebuie pedepsită, vajnici învârtitori de emoticoane, acoperă mulțimea tăcută a celor care s-au săturat de un război care nu e al lor.

Ipac la răzbel. Avea să anunțe Conu Alecu. Doar că azi, liderii lumii joacă în tragedia modernă.

Summit-ul NATO aplică azi directivele G7, tocmite în Alpii germani.

citește și: Pectoralii liderilor G7 și moartea cailor verzi

De la Bertrand Russel am învățat că pentru a vedea limpede perspectiva, trebuie să ieși din fotografie. Ce om sănătos la cap și-ar fi dorit să fie în cadrul imortalizat în Garmisch-Partenkirchen din Bavaria, cu nașii parcă veniți gata beți la nuntă?

Premisele războiului lumiilor preocupă partea rațională a civilizației.

Noua revoluție industrială a introdus tehnicile de comandă și de îndobitocire în masă ale nazismului și comunismului. Progresismul a întunecat rațiunea liderilor, trecuți pe pilot automat. Fraieriții cauzelor de salvare anacronice prin război au devenit soldații de teracotă, dispuși în flancuri, numerotați după indicatorii imbecilizării.

Ciocnirea civilizațiilor în zorii capitalismului de cumetrie

Ciocnirea civilizațiilor, profețită de Samuel P. Huntington, în 1996, se petrece sub ochii lucizi ai lumii neturmetate de beția înarmării.

După ce a ocupat 85 % din Donbass (conform aprecierilor unui fost general britanic), Vladimir Putin pleacă în turneu diplomatic îm Asia centrală. Nu înainte de a apăsa, cu mâna tremurândă (din imaginarul civilizaților lumii), butonul de întrerupere a livrărilor de gaze pentru două mari țări beligerante din Europa. Țarul agresor va participa la summitul naţunilor riverane Mării Caspice (cu participarea liderilor Azerbaidjanului, Kazahstanului, Iranului şi Turkmenistanului, conform surselor moscovite, preluate de presa britanică).

Un om bolnav, se știe din medicina paleativă, nu pleacă hai, hui. Dar, înțelepții care învârt roata lumii, mai abitir decât marmota ciocolata, ne îndeamnă să fim cu vipușca-n rastel.

Pe Putin îl caută moartea (anunțată de marile publicații democratice) pe acasă și el pleacă în voiaj

Voiajul dictatorului către grupul țărilor aliate Moscovei nu preocupă liderii lumii civilizatoare. Nici reuniunea informală de săptămâna trecută a grupului BRICS (Brazilia, China, Rusia, India, Africa de sud), care reprezintă jumătate din populația globului, n-a contat în marile analize geopolitice. În prime-time, la fel ca eroul de la Budapesta al natației românești, apar doar imagini cu reuniunea istorică din Alpii germani ai membrilor G7, ce reprezintă a zecea parte a populației lumii.   

Planeta e încinsă la foc automat. Se dă o luptă fățișă pentru inversarea polilor de putere! Ochii raționaliștilor văd altfel decât ai emoționaliștilor.

Deriva civilizației sperie sinapsele celor care le mai au. Conform sondajelor, Biden, Draghi, Johnson, Scholz, Ursula van der Leyen (cu dosarul penal, pus la dospit), vajnicii piloți ai cursei înarmărilor fără număr, sunt gata prăbușiți. Vestitorii războiului lumii n-au testele electorale la zi. Dacă mâine ar avea loc alegeri, ar fi spulberați de la putere. Zic sondajele de opinie. De prin laboratoare secrete transpar informații că piloții cursei înarmărilor n-au nici testele psihologice la zi. Ne înregimentăm, ca la nebuni?

Totuși, cum de a făcut Erdogan concesii NATO? Take a deal, firește. A impus, pe agenda țărilor membre ale Alianței, PKK (partidul kurzilor – vechiul dușman) drept organizație teroristă și firește ceva bănuți.

SUA nu au prietenii, doar interese. Soluțiile la problemele kurzilor s-au închis.

De unde știm că Rusia va fi înfrântă și nu are un acord secret cu Iranul, China sau Pakistanul?

Bolizii lumii civilizate sunt în vrie. Ușile nu se mai pot deschide. Pe Downing street se cască un crater nevăzut. Dragonul își face pasiențe. Ursul se plimbă. Piloții cursei înarmărilor au blocat ușile. Bolizii se îndreaptă spre prăpastie.  Aplaudacii au palmele roșii sângerii. Au pe buze cerneala morții.

 

Vocile lumii

Cozmin Gușă

Analist politic

“Biden nu mai are capacitate de a administra SUA. Drogangeala băiatului din Canada, care s-a ascuns de camionagii, e tot mai vizibilă. Macron e-n pioneze, nu mai poate conduce Franța. În Italia, Draghi are manifestări de stradă, japonezul tace, iar Boris Johnson pune lemne pe focul războiului, în speranța că se va uita pilangeala din pandemie. Tristă poză a liderilor lumii,” susține Cozmin Gușă, în ultimul său pod-cast. Anunță, totodată, că se simte ca într-un autobuz condus de un șofer beat.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...
Ultima oră
Pe aceeași temă