Marcel Ciolacu, pe care l-am poreclit Don Marcel, a ridicat iute embargoul cash-ului, de teamă să nu fie luat pe sus cu furcile, când va mai face băi de mulțime prin comune, sate și orașe. Ceea ce s-a dorit a fi un “Experiment România” s-a înfrânt, în urma opoziției dure a PNL, partenerul de coaliție și al realității din glodul țărănesc, neasistat de bancomate.
Ce nu înțelegem noi este cum s-a ajuns la astfel de prevederi draconice. Guvernul e sat fără câini? Principiul transparenței e aruncat la coș? De ce nu mai există consultări cu partenerii sociali? Doar când se răstește Camera de Comerț Româno-Americană (AmCham), ulii guvernului devin pitulici?
Înfrânt în decizii sau de teamă să nu fie supt la portofel de către bănci – el fiind adeptul cash-ului ținut la piept – s-a răstit la evazioniștii pe care îi cunosc toți, dar din executiv nimeni nu-i știe.
citește și: Partidul Maiei Sandu nu s-a înfrânt încă
“Voi veni peste voi! Voi veni și vă voi scoate din vămi, vă voi scoate din birourile instituțiilor statului, vă voi scoate de peste tot! Așa cum am început războiul cu cei care distrug viețile oamenilor cu păcănelele, nici voi nu veți scăpa!” Astfel s-a burzuluit Don Marcel către avatarul evazioniștilor, în cea mai populistă acțiune de la înscăunarea sa încoace.
Unde ne sunt acești șobolani, care ne rod osânza din pod?
Dacă ar fi avut știința guvernării, ar fi cerut rapid un raport unde se ascund acești șobolani, care ne rod osânza din pod și ne tulbură liniștea livrării de bani și foloase necuvenite Ucrainei disperate.
Domnul Marcel Ciolacu a ajuns și în presa rusă cu titluri mari, după ce a declarat că orice s-ar întâmpla, guvernul său va coborî mereu slănina din pod pentru vitejii ucrainieni. Indiferent că românii nu vor mai avea ce pune pe masă, lihniți și sleiți, cu porcul rămas netăiat, de frica jăndarilor de la ANSVSA, el va livra Ucrainei. Zice că, dacă nu facem transferul de slănină spre frontul din Crimeea, mama Rusie va mai zămisli alți Putini mai mici și va fi nenorocire. Așa că s-a pus scut, ridicând viteaz canula de chiuretaj: “livrăm slănină până la sfârșitul veacurilor. Amin.”
Poporul român merită ce i se dă. Aflat în studioul unei televiziuni române, mă trezesc cu un fermier, mai tinerel, care laudă ministrul agriculturii că a dat dezlegare pentru vânzarea porcilor doar două săptămâni. I-am explicat în zadar că piața de Crăciun și de Paști e un dat de la Dumnezeu, o tradiție milenară, nu vreo pomană de la stat. Ne-am obișnuit cu jugul și de aceea ne place ca boul să fie împărat!
Halal să-ți fie, Coane! Trăim vremuri de obidă și de împilare. Un altfel de anii ’50, dar nu recunoaștem că au pus șaua pe noi.
Cât despre eroicul Don Marcel, care azi fumează una și alta expectorează mâine, măsura încadrării lui epice, în veleitarul de grad înalt, e o croială potrivită.
Veleitarul este valetul impostorului
„În orice profesie există câte unul care răzbeşte uşor. Superficial şi alergic la performanţă, îndrăzneţ şi neîndemânatic, acest individ uimeşte prin tupeu şi inhibă prin tenacitate,” aveam să scriu în cartea mea ImpostURA. Veleitarul, pentru că despre el vine vorba, este un om care are dorinţe, pretenţii şi ambiţii nejustificate. Pretinde mult şi oferă puţin. Simte modest şi aspiră megalomanic. Fiind ruda mai cinstită a impostorului, dar cu probleme de pregătire, maschează incompetenţa cu scopul de avea un beneficiu.
Dacă veleitarul caută oportunităţi, impostorul profită de buna credinţă a oamenilor şi caută să înşele. Acesta din urmă este un farseur, un potlogar, un mincinos. Sare treptele fără remuşcări. Se poartă de parcă totul i se cuvine.
citește și: E circ la USR. Suntem însuflețiți de #slavă
Impostorul calcă peste cadavre pentru a-şi atinge scopul. E un şarlatan care ştie să se facă plăcut. Îşi prezintă calităţile într-o armură fină, pentru a-şi ascunde lipsurile şi defectele. Îi place să fie lăudat. Se dă în vânt după aprecieri. Când îşi dă seama că nu poate reuşi în proiectele devenirii sale, prin orice mijloace, sare pizmaş la gâtul celui care-i contestă calităţile şi – încărcat de ură – îl sugrumă. E bine ca în acel moment să te fereşti de el, fiind mai rău decât un câine turbat. Cel mai înţelept lucru este să nu-l bagi în seamă. Dar nici să nu-l laşi să te calce în picioare. Veleitarul, având legături de „rubedenie” cu impostorul, e un om cu multe pretenţii şi cu puţine posibilităţi. Nu e lipsit de talent, dar abilităţile sale sunt mai mici decât ar vrea el să recunoască. Doreşte ca tot universul să-i cadă la picioare. E extrem de înfumurat şi plin de sine. Nici lui nu-i place să fie contrazis.
Ieri, un sondaj INSCOP dădea un rezultat de senzație. Marcel Ciolacu ar mai fi ales, dacă ar candida la președinție, doar de 52% dintre votanții PSD.
“Precum în cer, aşa şi pre pământ” scrie în rugăciunea noastră cea de toate zilele. Părinţii bisericii ne spun că faptele bune vor fi răsplătite în Rai. Dar omul necăjit este de părere că, până la Dumnezeu, te mănâncă sfinţii. Orice individ – de ce să nu recunoaştem? – are aspiraţii, pretenţii, veleităţi. “Viaţa omului este o permanentă luptă pentru existenţă, cu certitudinea că va fi învins.” (Arthur Schopenhauer). Când apare o neconcordanţă între abilităţi şi rol, între ceea ce poate oferi şi ceea ce doreşte să primească de la societate, între resurse şi aşteptări, se resemnează sau îşi camuflează lipsa de competenţă emoțională. Devine veleitar.
Un astfel de om îl întâlneşti mereu pe culoarele vieţii. Te împiedici de el şi-i suporţi tot mai greu pretenţiile nejustificate. Urci o treaptă? Te dă deoparte. Dorinţei tale de socializare i se opune ţâfna-i nemăsurată, chemării la competiţie – pumnalul în spate. Veleitarul este ambiţios. Când nu poate răzbi de unul singur, se agaţă de orice confrate. Mai mulţi veleitari compun o castă. Uitaţi-vă la unii dintre „castiştii” politici.
Marcel Ciolacu nu se revendică de la clanul impostorilor. E doar un mic veleitar cu largi aspirații democratic-europeniste.
Vocile lumii
Nicolae Ciucă
Președinte PNL
“Nu am fost de acord, încă de la început, cu această măsură de plafonare a plăţilor cash. A fost o măsură luată în coaliţie, explicându-se la vremea respectivă, care sunt intenţiile pentru care se adoptă o astfel de măsură. Am discutat cu Ministrul de Finanţe, am stabilit şi în Biroul Politic Naţional al PNL ca această măsură să fie revizuită,” a afirmat președintele PNL, Nicolae Ciucă, luni, la Senat, potrivit Agerpres.